Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od Tatier k Dunaju - úsek 15: Žiar nad Hronom - Hliník nad Hronom

Beh pokračuje podchodom popod hlavnú cestu rovno na hlavné námestie. Pokračovať stále po hlavnej ceste von zo Žiaru nad Hronom do obce Lovča, ďalej do obce Horná Trnávka a Dolná Ždaňa. A na koniec do Hliníka nad Hronom, kde na začiatku obce je odovzdávka.

01.08.2023 13:33
usek 15 Ziar nad Hronom - Hlinik nad Hronom Foto:
debata

Popis pre bežca

Prebehnúť podchodom popod hlavnú cestu a pokračovať rovno na hlavné námestie. Na námestí v strede zabočiť doľava a pokračovať asi 200 m, na druhej križovatke (0,5 km) zabočiť doprava. Pokračovať stále po hlavnej ceste von zo Žiaru nad Hronom do obce Lovča, ďalej do obce Horná Trnávka a Dolná Ždaňa. V Dolnej Ždani na križovatke (9,3 km) doľava a pokračovať popod diaľnicu rovno do Hliníka nad Hronom, kde na začiatku obce je odovzdávka.

Informácie pre motorové vozidlá

„Bežiace vozidlo“ sa vráti na štvorprúdovú hlavnú cestu smer Banská Bystrica a na prvej križovatke odbočí doprava smer Lovča. Pokračuje po rovnakej trase ako bežec, až do Hliníka nad Hronom, kde je odovzdávka. Parkuje sa pri odovzdávke na tráve alebo v obci, pri parku. Pokiaľ z dediny Dolná Ždaňa idete smerom na Hliník nad Hronom a za mostom, pred podjazdom pod R1, odbočíte doprava smer futbalové ihrisko, asi po 200 metrov sa dostanete na lúku pri Hrone, ktorá je vhodná na kempovanie.

Zaujímavosti z okolia

V blízkosti sa nachádza planetárium pomenovanom podľa slávneho slovenského astronóma Maximiliána Hella. Neďaleká obec Prestavlky dostala názov podľa toho, že v dávnoveku tu lovci prestali loviť vlkov, založili túto osadu a začali sa venovať poľnohospodárstvu. V blízkosti cieľa je chránené nálezisko vzácnych rastlín a živočíchov, útvar, ktorý dostal názov Bralce (miestny názov Kečka). Z dutín zeme tu vychádza studený vzduch v akomkoľvek horúcom lete, v dutinách sa vytvára ľad, ktorý vytvára podmienky pre život tundrovitých rastlín, najznámejšou je zriedkavá Waldstejnia trojlistá, rastlina predstavujúca relikt z doby ľadovej.

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #Od Tatier k Dunaju