Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najprv vylúčenie, teraz ich vítajú. Transrodoví plavci dostali druhú šancu

Svetové plávanie je prvou veľkou medzinárodnou federáciou, ktorá zaviedla súťaže v novej kategórii a transrodoví športovci sa v nej budú môcť predstaviť už na októbrových majstrovstvách sveta v Berlíne.

17.08.2023 10:31
680415510 Foto:
Transrodoví športovci budú na MS v Berlíne môcť súperiť medzi sebou.
debata

Tento krok by mal definitívne vyriešiť kontroverznú polemiku o účasti transrodových športovcov najmú v ženských športoch.

„Tento priekopnícky projekt podčiarkuje neochvejný záväzok organizácie k inklúzii, ktorá víta plavcov všetkých pohlaví a rodových identít,“ uviedla organizácia vo vyhlásení.

04. Martina Navrátilová Čítajte viac Navrátilová sa pustila do transgender športovcov. Neúspešný muž nemá čo hrať so ženami

Vlani pritom riadiaci orgán vylúčil transgender plavcov zo ženských pretekov na významných podujatiach, ako sú olympijské hry a majstrovstvá sveta. Výnimku sú povolené iba vtedy, ak sa zmena pohlavia uskutočnila pred dosiahnutím veku dvanástich rokov.

Zároveň sa vtedy Svetová atletika zaviazala, že v čo najkratšom čase vytvorí otvorenú kategóriu pre všetkých plavcov. Tieto ambície začína aktuálne realizovať.

transgender, futbal Čítajte viac Briti rozhodli o transrodových športovkyniach. Jedna z federácií ich vylúčila zo ženských súťaží: Chceme férovosť

Diskusia o transrodových športovcoch nabrala na intenzite najmä v súvislosti s Američankou Liou Thomasovou. Tá plávala ako muž až do roku 2019, následne podstúpila hormonálnu terapiu a v marci 2022 sa stala prvým trans plavcom, ktorý získal titul na univerzitnom šampionáte NCAA.

Na MS v Berlíne tak pribudne otvorená kategórie v pretekoch na 50 a 100 metrov vo všetkých plaveckých štýloch. Účastníci pritom nemusia byť členmi zväzu, ale môžu súťažiť aj individuálne za svoj klub.

Priateľka Kyliana Mbappého je transgenderka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Ines Rau.
debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #transrodové osoby #Svetové plávanie