Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrat pobúril šampióna z Tokia. Ruskí plavci môžu opäť súťažiť, ostatní to musia akceptovať

Predstavitelia strešnej organizácie plaveckých športov World Aquatics schválili prísne podmienky návratu ruských a bieloruských reprezentantov k súťaženiu.

05.09.2023 11:29
Plávanie, Tokio Foto: ,
Plavkyne počas disciplíny 200 metrov motýlik.
debata (2)

Predstavia sa pod neutrálnou vlajkou a v každej disciplíne bude môcť súťažiť jeden športovec, ktorý spĺňa nielen podmienky neutrality, ale aj požiadavky Jednotky integrity plávania.

Pravidlá, ktoré vypracovala nezávislá pracovná skupina, zahŕňajú nepodporovanie ruskej invázie na Ukrajine, vynechanie národných vlajok a hymien a „prísne antidopingové opatrenia“.

Maia Biginelliová Čítajte aj „Ženám stačí poznať tri noty.“ Komentátori verejnoprávnej televízie si v priamom prenose zavarili

Ruských a bieloruských plavcov vylúčili zo súťaží vo februári minulého roka. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v marci odporučil ich návrat pre OH2024 v Paríži. Na uplynulých MS v júli vo Fukuoke nemohli Rusi a Bielorusi súťažiť.

Nemec Florian Wellbrock kritizoval rozhodnutie World Aquatics:

„Politická situácia medzi Ruskom a Ukrajinou sa vôbec nezmenila a zrazu je tu tento obrat. Vnímam to ako problematické a nedokážem to pochopiť,“ povedal úradujúci olympijský víťaz v diaľkovom plávaní na 10 km podľa agentúry DPA.

680415510 Čítajte aj Najprv vylúčenie, teraz ich vítajú. Transrodoví plavci dostali druhú šancu

Strešný orgán svetového plávania upozorňuje, že nebude tolerovať diskriminačné správanie sa plavcov z ostatných krajín voči ich súperom z Ruska a Bieloruska. V opačnom prípade bude nasledovať disciplinárne konanie.

„Napriek výzvam, ktorým čelíme na medzinárodnej scéne, je našou zodpovednosťou poskytnúť všetkým súťažiacim konkurencieschopné, férové a inkluzívne prostredie,“ vyhlásil prezident World Aquatics Husain al Musallam.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
2 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #ruskí plavci