Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slávnu Isinbajevovú v Rusku za odvrhnutie Putina ponižujú. V Moskve sa však ozvali slávne mená, ktoré sa jej zastali

Jelena Isinbajevová šokovala Rusko po tom, čo odišla do Španielska a úplne sa odstrihla od svojej vlasti.

23.08.2023 11:10
Jelena Isinbajevová Foto:
Bývalá ruská skokanka o žrdi Jelena Isinbajevová.
debata (4)

Bývalá skokanka o žrdi sa okamžite stala terčom kritiky a posmechu – veď dlhé roky podporovala prezidenta Vladimira Putina. Zdá sa však, že Rusi zašli v ďalších poníženiach priďaleko, pretože „zradkyňa“ si v poslednom čase získala známych zástancov.

Isinbajevová je bývalá skokanka o žrdi, donedávna obľúbenkyňa ruských úradov. Nečudo, veď zoznam jej úspechov je naozaj dlhý. Na olympijských hrách získala tri medaily – dve zlaté – je aj multimedailistka na majstrovstvách sveta a Európy.

Isinbajevová všetkých prekvapila. Najprv Ruska odišla z Ruska do Španielska a potom sa… odstrihla od Vladimira Putina a ruskej armády. Pre všetkých to bolo prekvapenie, pretože ju veľakrát odfotili vo vojenskej uniforme.

0 kurnik Čítajte viac Najkrajšia žena, aká kedy hrala tenis. Božská Anna oslavuje, prešla zásadnou premenou

A niet sa čomu čudovať, pretože technicky bola vojačka. V roku 2015 z nej dokonca urobili majora. Jej rozhodnutie a vyhlásenie, ktoré vydala, vyvolalo v Rusku pobúrenie.

Isinbajevovú kritizovali takmer všetci. Ozvali sa bývalí kamaráti, uznávaní športovci a funkcionári ju začali vymazávať z reality.

Dagestanské úrady sa rozhodli zmeniť názov atletického štadióna, ktorý sa dovtedy volal po Isinbajevovej. Objekt sa odteraz bude nazývať „Trud“.

Nie každému sa však rozhodnutie dagestanských funkcionárov páči a niektorí sa začali „preklínanej“ skokanky o žrdi zastávať. Isinbajevová našla spojencov aj medzi tými, od ktorých by to nečakala.

"Nesúhlasím s týmto rozhodnutím. Nesmieme zabudnúť na našich hrdinov. Isinbajevová je hrdinkou Ruska! Našu vlasť úspešne reprezentovala a aj preto bol po nej pomenovaný štadión.

Sebastian Coe Čítajte viac Je rusofób a snaží sa to zakryť. Šéf ruských atlétov ostro kritizuje hlavu medzinárodnej organizácie

Nikto proti tomu nenamietal. Nechápem, prečo zmenili názov. Načo to všetko je?" povedala Tatiana Tarasovová, známa svojimi ostrými vyjadreniami.

Svoj nesúhlas vyjadrila aj Irina Rodninová.

„Nepodporujem rozhodnutie o zmene názvu štadióna. Rovnako tak nepodporujem ničenie pamiatok a prepisovanie histórie. Lena sa navždy zapísala do histórie ruského športu ako rekordérka, olympijská víťazka a úžasná športovkyňa. Toto si treba zapamätať!“ upozornila trojnásobná zlatá olympijská medailistka.

Napriek takýmto hlasom je dosť nepravdepodobné, že sa Isinbajevová čoskoro vráti do svojej vlasti. Ruska plánuje v blízkej budúcnosti obnoviť činnosť v Medzinárodnom olympijskom výbore.

Krásne české vzpieračky v obrazoch Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
České vzpieračky dokazujú, že silový šport a...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Jelena Isinbajevová #Vladimir Putin #ruskí športovci