Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred Taxisom vybočil a nastala hrôza, Váňa reagoval na smrť koňa jasne. Ako je na tom džokej, ktorého oživovali?

Taxisova priekopa je legendárnou, ale každoročne aj jednou z najdiskutovanejších súčastí Veľkej pardubickej. Ani na 133. ročníku slávnych dostihov to nebolo inak.

09.10.2023 06:36
Taxis, Pardubice Foto:
Veľká Taxisova priekopa si v 133. ročníku Veľkej pardubickej vyžiadala život koňa.
debata (15)

Tesne pred touto prekážkou prišlo k hromadnej kolízii, keď kôň Stuke (dž. Benoite Claudice) začal bočiť doľava a skrížil cestu ostatným koňom, z ktorých viaceré spadli. Skončilo ich päť, Stuke zahynul a na mieste oživovali džokeja Martina Lišku. Podľa organizátorov odkazujúcich na informácie od lekárov bude v poriadku.

Ako pripomína web iSport.cz, všeobecné pravidlo Veľkej Taxisovej priekopy hovorí, že sa musí ísť rýchlo, kôň nemá skákať za iným koňom a má na skok vidieť.

Filip Minařík Čítajte viac Detaily smrti fenomenálneho Čecha naháňajú hrôzu. Český bulvár zverejnil, čo zanechal v liste na rozlúčku

Stránka citovala viacerých aktérov pretekov vrátane Jakuba Kocmana. „Francúz so Stukom šiel spredu, nepozná to a kôň mu bočil na poslednú chvíľu.

Taxis sa musí skákať proti lesu, inak sa kone zabrzdia a skáče sa do priekopy. Ja som dostal ranu, to neusedíte. Za mnou sa zviezli kone doľava s nimi, nemali kam skákať. Na Taxis musíte rovno a kolmo, nie šikmo.“

Obávaná prekážka sa pritom v záujme bezpečnosti koní pred dvoma rokmi upravovala.

„Dôležité je cválať sám a mať okolo seba dosť miesta, čo sa mi podarilo,“ komentoval situáciu tohtoročný víťaz Jan Faltejsek. Ten sa šiestym triumfom priblížil k historickému rekordérovi, osemnásobnému víťazovi Josefovi Váňovi.

Ako vnímala legenda nešťastie z Taxisu? „Veľa sme nevideli, ale Stuke začal bočiť a urobil tam hrôzu. Neskúsený kôň. Jazdec je potom vymaľovaný. S tým sa potom nedá nič robiť. Keď nejaký kôň urobí taký zmätok, tak je to prúser,“ reagoval 70-ročný Váňa.

Veľká pardubická Čítajte aj Taxis priniesol pohromu, nedobehlo 10 koní, jeden zahynul. Veľkú pardubickú vyhral favorit

Neďaleko od nešťastného momentu skončil aj jeden z favoritov, ambiciózny Argan. Ten sa vrátil do stajne, ale džokeja Lišku museli zdravotníci na dráhe oživovať. Neskôr ho previezli do nemocnice.

Organizátori 133. Veľkej pardubickej večer zverejnili na facebooku informácie nielen o jeho stave. Podľa stanoviska nie je vylúčené, že budúcnosť Taxisovej priekopy sa zmení.

Ilustračná, dostihy Čítajte aj Tragédia. Kôň pred cieľom náhle zmenil smer, nadaný džokej pád neprežil

„Na Taxisovej priekope bohužiaľ utrpel fatálne zranenie kôň číslo 12 Stuke. Zranený džokej Martin Liška (Argano) bude podľa správ lekárov v poriadku, ostatní účastníci dostihov vrátane koní tiež.

Počas sobotňajšieho aj nedeľného mítingu ide o jediný prípad vážneho zranenia. S realizačným tímom súcitíme a prosíme o rešpektovanie jeho súkromia. Ďakujeme.

Dostihový spolok sa v nasledujúcich dňoch bude venovať analýze situácie a s odborníkmi diskutovať o ďalších prípadných opatreniach.“

Fakty z Pardubíc

Výsledky – Veľká pardubická (6900 m, pre šesťročné a staršie kone)
1. Sacamiro (dž. Faltejsek)
2. Talent (dž. Složil ml.)
3. Star (dž. Stromský)
4. Lombargini (dž. Best)
5. Kaiserwalzer (dž. Myška)
6. Lodgian Whistle (dž. Velek)

Tragické osudy českých športovcov Fotogaléria - 50 fotiek Všetky fotky
Tragické osudy českých športovcov pohli na...
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká pardubická