Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Berlíne mali mať transgenderi vytúženú kategóriu. Skončilo sa to fiaskom

Na pretekoch Svetového pohára v plávaní v Berlíne sa nadchádzajúci víkend nebude súťažiť v novej otvorenej kategórii. Do uzávierky sa totiž do súťaže nik neprihlásil.

03.10.2023 13:03
Lia Thomasová Foto:
Najznámejšou transgender plavkyňou je Američanka Lia Thomasová.
debata (17)

Na pretekoch Svetového pohára v plávaní v Berlíne sa nadchádzajúci víkend nebude súťažiť v novej otvorenej kategórii. Ako informovala agentúra DPA, do uzávierky sa totiž do súťaže nik neprihlásil.

Medzinárodná plavecká federácia (World Aquatics) vytvorila novú otvorenú kategóriu pre transgenderových športovcov.

Chcela tak vykompenzovať zákaz ich štartu v medzinárodných súťažiach, ktorý vzišiel z požiadavky ochrany ženského športu. V Berlíne mali mať súťaže v otvorenej kategórii premiéru.

Valentina Vignaliová Čítajte viac Sledujú ju milióny. Najsexy basketbalistka pôsobila ako transsexuál, neodolala Playboyu a zdolala rakovinu

Vlani pritom riadiaci orgán plávania vylúčil transgender športovcov zo ženských pretekov na významných podujatiach, ako sú olympijské hry a majstrovstvá sveta. Výnimku sú povolené iba vtedy, ak sa zmena pohlavia uskutočnila pred dosiahnutím veku dvanástich rokov.

Zároveň sa vtedy organizácia zaviazala, že v čo najkratšom čase vytvorí otvorenú kategóriu pre všetkých plavcov. Tieto ambície mala začať v Berlíne realizovať.

04. Martina Navrátilová Čítajte viac Navrátilová sa pustila do transgender športovcov. Neúspešný muž nemá čo hrať so ženami

Diskusia o transrodových športovcoch nabrala na intenzite najmä v súvislosti s Američankou Liou Thomasovou. Tá plávala ako muž až do roku 2019, následne podstúpila hormonálnu terapiu a v marci 2022 sa stala prvým trans plavcom, ktorý získal titul na univerzitnom šampionáte NCAA.

Na Svetovom pohári v Berlíne mala pribudnúť otvorená kategórie v pretekoch na 50 a 100 metrov vo všetkých plaveckých štýloch. Účastníci pritom ani nemuseli byť členmi zväzu, ale stačilo im štartovať len pod záštitou plaveckého klubu.

Priateľka Kyliana Mbappého je transgenderka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Ines Rau.
17 debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #World Athletics