Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekvapujúce vyhlásenie: Šéf MOV Bach dláždi cestu Rusom na olympijské hry

K definitívnemu verdiktu sa síce neschyľuje, ale predseda Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach prezradil, aký scenár si v súvislosti so štartom ruských a bieloruských športovcov na olympiáde v Paríži želá.

03.10.2023 10:01
784766439 Foto:
Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.
debata (7)

Na Medzinárodnom športovom fóre v Lausanne vyhlásil, že by za necelý rok na hrách chcel mať športovcov z celého sveta.

Medzinárodný paralympijský výbor už účasť ruských a bieloruských športovcov pod neutrálnou vlajkou schválil, olympionici sa snažia rozhodnutie odkladať na čo najneskorší možný termín. Za necelé dva týždne čaká MOV zasadnutie v Bombaji. Bach už ale skôr vyhlásil, že tam ešte rozhodnutie neočakáva.

Na druhej strane svoj postoj dáva čoraz jasnejšie najavo. Keď v Lausanne pri diskusii so športovcami zaznela otázka na účasť športovcov z krajín vojnových agresorov na OH, Bach vyhlásil: „Dúfam, že v Paríži budú športovci z celého sveta.“

384495570 331693699432378 3012259658686168476 n Čítajte viac Maťko, poď! To je neskutočné, kričala Kuzminová na Tótha. Olympijský víťaz sa v Košiciach nechal strhnúť atmosférou

A svoj pohľad začal vysvetľovať. „Našou misiou je spájať športovcov pri mierových súťažiach a táto misia je ešte dôležitejšia u športovcov, ktorých krajiny sú v konflikte. Jednoducho keby medzinárodné súťaže prebiehali iba medzi krajinami, ktoré spolu vychádzajú, už by nemali zjednocovaciu funkciu,“ uviedol šéf MOV podľa agentúry TASS.

„Ale keď spolu súperíte v čase konfliktu, znamená to, že sa snažíte nájsť aspoň jednu cestu, ako si zmerať sily v prostredí, kde musia všetci dodržiavať rovnaké pravidlá,“ povedal 69-ročný funkcionár.

Pripomenul tiež skutočnosť, že aj pri zimných olympijských hrách v Pjongčangu 2018 a letných v Tokiu 2021 proti sebe súťažili športovci zo znepriatelených krajín.

01. Dušan Tittel Čítajte viac Štvornásobný olympijský medailista či trojnásobný futbalista roka. Za poslancov zvolili aj známych športovcov

„Ukázali sme tak svetu, ako by mohol vyzerať, keby všetci dodržiavali pravidlá a rešpektovali jeden druhého. Dúfam, že to ukážeme aj v Paríži v čase, keď jeho bohužiaľ vojen ešte viac,“ doplnil Bach.

MOV odporučil v marci športovým federáciám, aby za konkrétnych podmienok, teda ak otvorene nepodporujú vojnu a nie sú členmi armádnych či policajných klubov, umožnili štart ruským a bieloruským športovcom pod neutrálnou vlajkou.

Nie všetky federácie doteraz odporúčanie vypočuli, ale v niektorých športoch už si reprezentanti z týchto dvoch krajín vybojovali účasť na OH v Paríži. Ale či naozaj budú môcť do Paríža ísť bude musieť rozhodnúť Bachom vedený MOV.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Thomas Bach #Medzinárodný olympijský výbor #vojna na Ukrajine #OH 2024 v Paríži