Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diskár Žitňanský chce podať žalobu na SOV

Diskár Jaroslav Žitňanský, ktorého výkonný výbor Slovenského olympijského výboru (SOV) vyškrtol z nominácie na OH, chce podať na súde žalobu na SOV. "Na mítingu vo Viedni som dosiahol A-limit, čím som splnil stanovené kritérium účasti. Nevidím dôvod, prečo ma vyradili zo zoznamu nominovaných. Ak nedôjde k náprave, podám súdnu žalobu na Slovenský olympijský výbor. Som si istý, že tento spor vyhrám," vyhlásil 33-ročný diskár Slávie UK Bratislava.

17.07.2004 14:58
debata

Jaroslav Žitňanský na Cricket mítingu vo Viedni splnil 29. júna A-limit výkonom 64,25 m. Podľa vedúceho výpravy SR v Aténach Vladimíra Millera bol problém v tom, že spomenuté preteky nefigurovali v zozname „nominačných“ podujatí, ktoré SOV poskytol SAZ. Piate podujatie tzv. Cricket mítingov však bolo v oficiálnej termínovke Rakúskeho atletického zväzu a navyše, podľa všeobecných zásad nominácie na vrcholné podujatia schválených VV SAZ „možno plniť limity na pretekoch v zahraničí, ak sú v termínovej listine príslušného zväzu“. Niekoľko dní po viedenských pretekoch šéftréner SAZ Vladimír Bezdíček tvrdil, že Žitňanský v rozpore so všeobecnými zásadami nominácie na súťaže IAAF a EAA neohlásil vopred zahraničný štart. Diskár však argumentoval, že deň pred mítingom poslal na sekretariát zväzu e-mail, v ktorom informoval o štarte vo Viedni. „Pán Bezdíček môj e-mail už má, takže v tomto smere je všetko v poriadku. Preto ma aj vedenie SAZ navrhlo do aténskej nominácie,“ zdôraznil Žitňanský.

Nezaradenie Žitňanského do nominácie na OH 2004 v Aténach vysvetlil Vladimír Miller na tlačovej besede po valnom zhromaždení SOV. „A a B-limit splnil na mítingoch v Opave a Viedni. Tie však neboli v zozname podujatí, na ktorých mohli atléti plniť nominačné kritériá,“  vysvetľoval šéf športovej časti výpravy SR a súčasne podpredseda SOV. „Už na začiatku roka sme si od atletického a plaveckého zväzu vyžiadali zoznam súťaží, kde sa športovci môžu uchádzať o olympijskú miestenku. Navyše, u Žitňanského sme nevideli stabilitu, amplitúda jeho výkonov bola dosť široká. Sklamal na OH 1996 v Atlante aj majstrovstvách Európy 2002 a tieto fakty presvedčili výkonný výbor, aby ho nezaradil do nominácie. Je v kompetencii SOV rozhodnúť, kto na olympijské hry pôjde a kto nie.“

Piešťanského diskára nahnevalo, že výkonný výbor SOV nemá rovnaký meter na každého. „Zavádzajú verejnosť tým, že Marián Bokor a ja máme kolísavú výkonnosť. Pripúšťam to, ale čo potom ďalší slovenskí atléti? Nechápem ani to, ako sa môžu dostať do nominácie na olympiádu cyklisti, ktorí vo svetovom rebríčku figurujú v piatej a šiestej stovke svetového rebríčka a vyradia z nej mňa, hoci som aktuálne štyridsiaty šiesty,“ rozčuľoval sa Žitňanský.

Pod jeho vyškrtnutie z nominácie sa zrejme podpísala aj nie veľmi dobrá reputácia z minulosti, keď sa objavili podozrenia, že na niektorých súťažiach hádzal ľahším diskom. Previnenie proti pravidlám však slovenskému rekordérovi nik nedokázal. Tŕňom v oku funkcionárov SOV je nepochybne aj Žitňanského vystúpenie v kvalifikácii súťaže diskárov na OH 1996 v Atlante, kde skončil predposledný 38. slabučkým výkonom 51,50 m.

„Neustále mi to ktosi vyhadzuje na oči. Nik však nevie, že som do Atlanty letel s vážnym zranením ramena, a po hrách som skončil s atletikou. Dal som sa do poriadku, vrátil som sa späť, hodil som slovenský rekord a teraz takýto podraz… Čo sa stalo pred ôsmimi rokmi, to je minulosť. Nebol som však sám, kto vtedy sklamal. Mnohí Slováci sklamali aj na olympiádach v Nagane, Sydney či Salt Lake City, no nik im len pre tento neúspech nevzal doživotne šancu ako mne,“ poznamenal Jaroslav Žitňanský. 

Žitňanský v aktuálnej sezóne štyri razy prekonal hranicu 60 metrov – 15. mája v Trnave na pretekoch seriálu Grand Prix Slovensko (60,10 m), 1. júna v Opave (63,03 m – B-limit na OH), 25. júna na mítingu v slovinskom Velenje (61,72 m) a 29. júna na Cricket mítingu vo Viedni (64,25 m – A-limit na OH).

 
debata chyba