Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vitalij Kličko obhájil titul, Chisora napľul Vladimirovi do tváre

Štyridsaťročný ukrajinský boxer Vitalij Kličko obhájil majstrovský pás profesionálnej organizácie WBC. O dvanásť rokov mladšieho Brita Derecka Chisoru porazil vo vypredanej Olympijské hale v Mníchove na body.

19.02.2012 01:56
Vitalij Kličko Foto:
Majster sveta Vitalij Kličko.
debata (4)

Kontroverznú predohru zápasu zaobstaralo už piatkové váženie, pri ktorom dal Chisora ​​svojmu súperovi facku. Aj keď sa Britov tím Kličkovi niekoľkokrát za Chisorovo bezprecedentné správanie ospravedlnil, dostal zimbabwiansky rodák od organizácie WBC pokutu 50 000 dolárov, čo je desať percent jeho zárobku zo stretnutia.

Kličko v Nemecku žije, aj preto bolo obecenstvo tradične na jeho strane a prejavilo sa to už hlasitým piskotom pri britskej hymne. Nabudený Chisora ​​začal zhurta, na rozdiel od obozretnejšieho Klička donútil Ukrajinca k pohybu, čím sa v ringu začal odohrávať na ťažkú ​​váhu neobvykle živý box.

Zo súboja Kličko – Chisora

Keď to vyzeralo, že o 15 centimetrov vyšší Kličko pomaly získava prevahu, kontroval Chisora ​​v štvrtom kole podareným ľavým hákom a obhajca titulu bol viditeľne šťastný, že prišla prestávka. Brit sa snažil súpera unaviť, nedoprial mu ani chvíľku oddychu a vysoké tempo zápasu ani s pribúdajúcim časom nepoľavilo.

Chisora ​​občas protivníka tvrdo zasiahol, inokedy ho zasa ani dvojitý kryt neochránil od odplaty Kličkovej päsťe. Na výhru na body sa britský vyzývateľ spoliehať nemohol, musel začať riskovať, ale rozhodujúci úder zasadiť nedokázal, aj keď sa snažil až do posledného gongu. Kličko si záver zápasu skúsene ustrážil a jeho víťazstvo jednoznačne potvrdili všetci traja rozhodcovia.

Šampiónom je Vitalij Kličko

Napätá atmosféra však neopadla ani po vyhlásení výsledku. Obaja súperi stáli so svojimi sekundantmi v ringu namosúrení proti sebe a chvíľu hrozilo, že by mohlo neplánovane dôjsť aj na trinástej kolo. Žiadna ďalšia rana ale už nepadla a Kličko neskôr v televíznom rozhovore uznal, že boxerským výkonom si u neho Chisora ​​získal rešpekt.

I napriek tomu sa však v ringu odohrala menšia kontroverzia. Keď sa pred začiatkom zápasu dostal Chisora do kontaktu s Vitaljiovým bratom Vladimirom, Brit neudržal nervy, a napľul mladšiemu z Kličkovcov do tváre. „Uznávam ho ako boxera, ale nie ako človeka. Pokazil povesť boxu ako športu aj všetkým boxerom. Prišiel síce z Británie, ale džentlmen to nie je,“ kritizoval Vitalij Kličko svojho súpera po zápase.

Chisora nevzládol prehru a napľul Vladimirovi Kličkovi do tváre

„Snažil sa ma zasahovať na telo, ale mám silné brucho. Nijako mi to neublížilo,“ konštatoval Ukrajinec. Britský boxer si po zápase z nepriateľskej nálady v hale nič nerobil. „Kým budú platiť za to, aby sa na tento šport mohli ľudia pozerať, budem ich mať rád,“ uviedol Chisora ​​smerom k divákom a ihneď vyzval Klička k odvete. „Ja už s ním boxovať nebudem,“ odmietol šampión, ktorý pripustil určité sklamanie z výsledku. „Chcel som toho drzáňa knokautovať.“

Vitalij Kličko vyhral v profiringu 44. zápas zo 46 a desiatykrát obhájil svoj majstrovský pás, ktorý vybojoval v roku 2004 po víťazstve nad Corrie Sandersom. Chisora ​​si pohoršil bilanciu na 15:3.

Majster sveta Vitalij Kličko.
Derek Chisora (vľavo) počas bitky s Davidom Hayem.
+3Tréner Davida Hayeho Adam Booth.
4 debata chyba