Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Banská Bystrica nemá peniaze, hádzanárky skončili vo WHIL

Ženský hádzanársky tím ŠKP HK Banská Bystrica sa v stredu dopoludnia odhlásil zo spoločnej slovensko-českej súťaže. Informovala o tom športová sekretárka WHIL Alena Katušáková. Banskobystrický klub už dlhšie sužovali finančné problémy a práve tie uviedli zástupcovia klubu ako dôvod predčasného vystúpenia zo súťaže.

10.12.2008 15:31
Hádzaná
Ilustračné foto
debata

„O našom predčasnom konci rozhodli peniaze. Nedokázali sme ich zohnať, hoci sme sa o to snažili naozaj až do poslednej chvíle,“ povedal člen správnej rady ŠKP HK Viliam Dymo. Banskobystrickému klubu v aktuálnej sezóne chýba 35.000 korún, ktoré musia zaplatiť SZH za doterajšie pokuty a nevyplatené peniaze rozhodcom. „Pôvodne sme chceli potiahnuť ešte víkendový zápas so Slaviou Praha a ďalší v Zlíne, aby sme potom získali čas na ďalšie rokovania, no keď nám začiatkom tohto týždňa padol ďalší potenciálny sponzor, nemalo význam predlžovať agóniu,“ priznal funkcionár.

„V klube fungujem tri mesiace a celý ten čas sa trápime s peniazmi. Z najhoršieho by nás dostala 40-tisícová injekcia, no u nikoho sme nenašli podporu. Nemáme z čoho vyplatiť pokuty, rozhodcov, hráčky, trénerov, dopravcov a dlhujeme ubytovacím zariadeniam, ktorých služby sme využívali. Keď to všetko spočítam, náš dlh za posledné dve sezóny je približne štyristotisíc korún, keďže hráčkam a trénerom sme dlžní peniaze ešte aj za minulú sezónu,“ skonštatoval Dymo.

Manko klubu stále narastá. „Keď nám príde pískať jeden rozhodca z Košíc, druhý z Nitry a technický delegát je zo Šale, jeden víkend im musíme podľa platných zákonov riadne vyplatiť pätnásťtisíc korún. Za dve stretnutia je to tridsaťtisíc, na ktoré arbitri majú nárok. K tomu treba – v prípade, že hráme vonku – pripočítať platby za dopravu a ubytovanie. Ak by sme chceli bez problémov fungovať, potrebovali by sme nájsť sponzora alebo konzorcium sponzorov, ktoré by bolo ochotné financovať náš klub čiastkou 200.000 korún mesačne. A takého mecenáša sme v Banskej Bystrici, na Slovensku a ani nikde v zahraničí nenašli. A keď nám pre dlhy, ktoré zo dňa na deň rástli, ešte aj zablokovali účet v banke, rezignovali sme. Radšej sme vo WHIL-ke predčasne skončili. Nechceli sme, aby dlhy sa nabaľovali ako snehová guľa. Veď už aj so súčasnými dlhmi budeme mať starostí vyše hlavy.“

Jediným svetlým bodom čiernej banskobystrickej hádzanárskej stredy je fakt, že všetky mládežnícke tímy ŠKP Banská Bystrica budú ďalej pokračovať v činnosti a vo svojich súťažiach. Zásluhu na tom má solventný zahraničný sponzor, ktorému zákony jeho krajiny určili, že sponzorské peniaze môže používať výhradne iba na podporu a financovanie mládežníckeho športu.

debata chyba