Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Junior Sagan vybojoval na MS striebro!

Po dvoch rokoch vybojoval Slovák na majstrovstvách sveta v cyklokrose medailové umiestnenie, v pretekoch juniorov na šampionáte v talianskom Trevise sa zo striebra tešil Peter Sagan. Po dobrom výkone nestačil v deň svojich osemnástich narodenín len na Francúza Arnauda Jouffroya.

26.01.2008 15:39
debata

Sagan mal v úvode problém, keď sa zaplietol do hromadného pádu. Tempo v úvode udával Petruš spolu s Poliakom Marekom Konwom, jediný Slovák v štartovom poli sa postupne predieral dopredu.

Od štvrtého kola jazdili neskorší medailisti, ktorí si podelili cenné kovy aj na novembrových ME, pokope a vypracovali si na súperov vyše 40-sekundový náskok. V poslednom kole nastúpil Francúz, Sagan po technických problémoch jeho atak nezachytil. V závere sa snažil ešte Jouffroya dostihnúť, na vytúžené 1. miesto to však nestačilo.

Od soboty osemnásťročný Žilinčan sa stal druhým Slovákom, ktorý získal v ére samostatnosti na svetovom šampionáte v cyklokrose cenný kov. Ako prvému sa to podarilo pred dvoma rokmi Róbertovi Gavendovi, ktorý bol rovnako v kategórii juniorov strieborný.

Junior Sagan nadviazal v Trevise na svoju úspešnú medailovú šnúru z minulej sezóny, keď ho vyhlásili za cyklistický talent roka na Slovensku. Na európskom šampionáte v cyklokrose i v horskej cyklistike bol bronzový. Navyše do zbierky úspechov radí aj 10. miesto z MS v cyklokrose, ôsme z ME na ceste, štvrté z MS na ceste a ôsme z MS v horskej cyklistike.

Peter Sagan: „Je to môj najväčší úspech v kariére. Ráno bola trať zamrznutá, počas pretekov však už bola blatistá. Po prvom páde som našťastie veľa nestratil. V posledných dvoch kolách som došiel Čecha a Francúza a išli sme spolu. S Francúzom sme sa utrhli, potom sa mi však pošmyklo koleso, musel som zosadnúť z bicykla a on mi ušiel. Skúšal som ho dotiahnuť, ale už to nešlo. Cyklokrosárska sezóna sa mi dnes skončila, teraz ma čaká príprava na cestu a horskú cyklistiku. Na čo sa budem v budúcnosti špecializovať sa uvidí podľa ponúk z jednotlivých tímov.“

+ Juniori: 1. Arnaud Jouffroy (Fr.) 40:30, 2. Peter Sagan (SR) +1, 3. Lubomír Petruš (ČR) +4, 4. Elia Silvestri (Tal.) +54, 5. Matthias Rupp (Švajč.) +55, 6. Pierre Garson (Fr.) +1:07

Do 23 rokov: Gavenda sklamal

Belgičan Niels Albert potvrdil pozíciu najväčšieho favorita a v talianskom Trevise sa stal majstrom sveta v cyklokrose v kategórii nádejí do 23 rokov. Zvyšok štartového poľa nechal výrazné za sebou a vybojoval svoj druhý dúhový dres svetového šampióna, prvý získal v roku 2004 ešte ako junior.

Albert v tejto sezóne v kategórii do 23 rokov dominuje, vyhral všetky štyri preteky Svetového pohára. Na 2. mieste skončil Francúz Aurelien Duval, bronz si vybojoval na radosť domácich tiffosi Cristian Cominelli.

Slovák Róbert Gavenda nepotvrdil svoje ambície a napokon obsadil až 27. priečku. Martina Haringa klasifikovali na 41. pozícii. Niels vyhral po sólovej jazde, v prvom kole sa s ním snažil držať krok iba Gavenda, postupne mu však dochádzali sily a začal sa prepadať na nižšie pozície.

  • Muži do 23 rokov: 1. Niels Albert (Belg.) 51:11, 2. Aurelien Duval (Fr.) +38, 3. Cristian Cominelli (Tal.) +46, 4. Jonathan Lopez +47, 5. Clement Bourgoin (obaja Fr.) +48, 6. Lukáš Klouček (ČR) +53,… 27. Róbert Gavenda +3:17, 41. Martin Haring (obaja SR) +4:07
debata chyba