Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezastaviteľná Nelly. Na zelených kobercoch píše históriu, v zárobkoch už Kordová predbehla otca

Najdominantnejšia golfistka súčasnosti sa volá Nelly Kordová. 25-ročná dcéra víťaza grandslamového Australian Open a bývalého československého reprezentanta Petra Kordu vyhrala piaty turnaj LPGA za sebou, čím vyrovnala absolútny rekord ženskej golfovej tour. A prekonala svojho otca.

22.04.2024 22:31
Petr Korda Nelly Kordová Foto:
Nelly Kordová s otcom a víťazom tenisového Australian Open Petrom Kordom.
debata

Až tradičný euforický skok do jazierka pri jamke číslo 18 na ihrisku Carlton Woods dokázal schladiť žeravú formu Nelly Kordovej. Americká golfistka, dcéra českých rodičov, ktorí ju podporovali priamo v dejisku, za sebou mala najväčší deň golfovej kariéry.

„Posledných deväť jamiek bolo najdlhších deväť jamiek v mojom živote. Až teraz si môžem odfúknuť,“ uviedla neskôr svetová jednotka, keď sa po kúpaní v jazierku posadila oblečená do županu na tlačovej konferencii.

V roku 2021 získala Kordová olympijské zlato a tiež prvé víťazstvo na turnaji najvyššej kategórie major – Women's PGA Championship. Po troch rokoch si v nedeľu vybojovala druhý na Chevron Championship, ktorý je ešte výnimočnejší.

03. Tiger Woods Čítajte viac Významná úloha pre golfovú legendu. Woods bude chrániť hráčov proti Arabom

V Houstone totiž triumfovala na piatom turnaji LPGA za sebou, čo je unikátna udalosť. V histórii LPGA Tour, ktorej vznik sa datuje do roku 1950, sa niečo také podarilo len dvakrát. A dokázali to len neskoršie členky Siene slávy: Švédka Annika Sörenstamová a Američanka Nancy Lopezová.

„Vyhrať dvakrát za sebou je veľmi ťažké, a čo tak ešte päťkrát a navyše major ako posledný turnaj. Som na Nelly pyšná, jej ťaženie je skvelé pre celý ženský golf,“ pochválila mladú Američanku legendárna Sörenstamová.

Na ihrisko Carlton Woods musela mladšia zo sestier Kordových absolvovať stresujúci a náročný finálový deň. Kvôli búrke dohrávala v nedeľu prerušené tretie kolo a dohromady odohrala 25 jamiek. Vstávala o štvrtej ráno, golf hrala vyše šesť hodín.

Jej železné nervy dokazuje výkon na posledných dvoch jamkách. Na sedemnástej skoro trafila „hole in one“ – čiže trafenie jamky prvý úderom. Loptička však jamku preskočila. Na osemnástej sa držala agresívnej hry a veľmi dlhým úderom si otvorila cestu k víťazstvu.

Čo vyzeralo v závere turnaja navonok veľmi jednoducho, vzbudzovalo vo vnútri golfistky veľké emócie. „Pri poslednej deviatke som už mala trému. Veď išlo o major. Ako malé dievča som si nepriala nič iné než vyhrávať takéto turnaje,“ skonštatovala najlepšia golfistka na svete.

Silu jej pri historickom ťažení dávali priamo na mieste aj rodičia – mama Regina (bývala 26. tenistka svetového rebríčka) a otec Petr, grandslamový šampión z Australian Open.

Toho si už Nelly môže po víkende doberať – som lepšia ako ty! Už totiž vyhrala dva majory, čo je obdoba grandslamových titulov v tenise a aj v kariérnych zárobkoch už preskočila otca. Petr Korda si počas tenisovej kariéry prišiel na 10 448 900 dolárov. Konto jeho dcéry narástlo po poslednej odmene 1,2 milióna dolárov na celkových 11 361 489.

782888096 Čítajte viac Pomýlil si ho s fanúšikom. Ochrankár dal dole golfového profíka. Fľaša šampanského ostala celá

„Má za sebou dva zložité roky, vlani nevyhrala žiadny turnaj. Prešla si udalosťami, ktoré ju urobili pokornejšou. Tvrdo drela, aby sa dostala tam, kde je dnes. Bez práce a oddanosti športu by to nedokázala. Som za ňu moc šťastný,“ vyjadril sa pyšný otec a už aj dedo, keďže najstaršie z detí, rovnako špičková golfistka Jessica, vo februári porodila syna Greysona.

Nelly Kordová zažila prelomový rok 2021. Olympijské zlato a prvý major v kariére ju katapultovali do najvyšších golfových sfér. Následne však prišli zdravotné problémy. V roku 2022 vynechala niekoľko mesiacov kvôli trombóze v ľavej paži a musela ísť na operáciou. Vlani ju zase zabrzdili bolesti chrbta.

„Už som počúvala hlasy, ktoré spochybňovali, či ešte niečo veľké vyhrám. A sama som trochu začala pochybovať,“ vysvetlila ťažké časy, počas ktorých vôbec nemyslela na golf. „Bála som sa o zdravie, golf išiel na vedľajšiu koľaj. Toto smutné obdobie ma však urobilo tým, kým som dnes. Veľmi som vďaka nemu dospela,“ uviedla golfová jednotka, ktorá je neporazená už od konca januára.

Stephen Curry Čítajte viac Neskutočné, hviezdny basketbalista zahral na turnaji hole in one. Prežíval to euforickejšie ako titul v NBA

Víťazné ťaženie odštartovala doma v Bradentone na LPGA Drive On Championship, kde až v play off predbehla Lydiu Koovú. V Los Angeles zvládla ďalší rozstrel proti Ryanne O'Tooleovej. V Arizone na Ford Championship už vyhrala turnaj v kľudnejšom móde o dva údery. A v Las Vegas tiež nenašla premožiteľku.

Na poslednom podujatí v Houstone zvíťazila so skóre mínus 13 o dva údery pred druhou Švédskou Majou Starkovou. A aj keď priznáva, že jej zľahka dochádzajú mentálne sily, rozhodla sa tento týždeň štartovať v Los Angeles. Pokúsi sa tak o absolútny rekord šiestich titulov zo šiestich turnajov.

Krásne ženy z golfových greenov Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Krásne ženy z golfových greenov. Toto sú ony...
debata chyba
Viac na túto tému: #Golf #petr korda #Nelly Kordová