Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Americký podvodník? Nad šachistom, ktorý zdolal šampióna, sa vznáša tieň

Kontroverzný americký šachista Hans Niemann pravdepodobne podvádzal pri viac ako stovke partií na internete. Uvádza to analýza servera Chess.com, ktorý ju v utorok zverejnil.

05.10.2022 19:24
Hans Niemann Foto:
Hans Niemann.
debata (15)

Pre prípadné Niemannove nekalé praktiky v partiách priamo nad šachovnicou dôkazy nenašla, ale poukazuje na to, že zlepšenie devätnásťročného Američana je nevídané. Za podvodníka Niemanna považuje aj majster sveta Magnus Carlsen, ktorý s ním odmieta hrať.

Správa o Niemannovi vysvetľuje, prečo známy šachový server šachistu pred mesiacom zbavil registrácie a nedovolil mu ani účasť na turnaji Chess Global Championships s dotáciou milión dolárov. Bolo to bezprostredne po Niemannovej prekvapivej výhre nad Carlsenom na turnaji Sinquefield Cup v St. Louis. Usporiadatelia nechceli riskovať, že účasť hráča, ktorý niekoľko podvodov priznal, naruší ich vrcholnú akciu.

Svoje zistenia server publikoval verejne, pretože Niemann tiež vystupoval verejne.

10 najdrahších áut, ktoré vlastnia futbalisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Lionel Messi je najlepšie plateným...

„Nikdy sme nechceli, aby naše znepokojenie ohľadom Hansovho porušovania fair play bolo verejnou záležitosťou. Vždy sme riešili blokovanie hráčskych účtov súkromne, ako sme to v minulosti robili aj s Hansom. Aj jeho nedávne vyškrtnutie z Chess.com a CGC sme s ním riešili súkromne. On sa rozhodol to zverejniť. Preto cítime povinnosť zdieľať verejne so šachovou komunitou dôvody, ktoré nás k našim rozhodnutiam viedli,“ uviedol server.

Publikoval analýzu viac ako stovky partií, pri ktorých Niemannova hra naznačovala podvody. Jednalo sa aj o turnaje o peniaze. Mnoho podozrivých partií pochádza z roku 2020, teda výrazne neskôr, než Američan priznal. O tom hovoril aj Carlsen.

Podozrenie tiež panuje okolo Niemannovho pôsobenia pri reálnych zápasoch. Z trinástich šachistov mladších ako 25 rokov, ktorí sú v prvej päťdesiatke svetového rebríčka, je Niemann jediným, ktorý sa stal veľmajstrom až v sedemnástich rokoch.

Ako sa zmenili tenistky z tínedžeriek na ženy Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Mandy Minellová - Luxembursko
Zástupkyňa...

Odborníci všeobecne tvrdia, že pokiaľ hráč nesplní veľmajstrovskú úroveň do štrnástich, nemôže sa dostať na špičku. Tak rýchlo ako Niemann sa nezlepšoval žiadny elitný šachista v histórii, uviedol Chess.com.

Server svoje zistenia poskytol Medzinárodnej šachovej federácii FIDE, ktorá rieši Carlsenove obvinenia voči Niemannovi. Zriadila kvôli tomu trojčlennú vyšetrovaciu pozíciu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #šach #Hans Niemann