Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rusov bráni osobnosť, od ktorej by to sotva niekto čakal. Má na to dva dôvody

V roku 2016 ho Svetová antidopingová agentúra (WADA) poverila vyšetrovaním štátom riadeného dopingového programu v Rusku.

15.08.2022 14:54
Olympijská vlajka, ruská vlajka Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (36)

Richard McLaren vtedy potvrdil svoj záver, že išlo o inštituciona­lizovanú konšpiráciu aj za účasti ruských tajných služieb.

Z jeho kompletnej správy z decembra spomínaného roka vyplývalo aj to, že prospech z programu malo v rokoch 2011 – 2015 viac ako tisíc ruských športovcov. Moskva tieto obvinenia popiera.

Richard McLaren. Foto: SITA/AP, Valentin Flauraud
Richard McLaren Richard McLaren.

Kanadský právnik o necelých šesť rokov neskôr poskytol rozhovor pre nemecký Sportschau.de. Opäť rozprával o ruských športovcoch, no tentoraz s reflektoval na ich vylúčenie z mnohých súťaží na medzinárodnom fóre.

Prišlo k nemu po odporúčaní Medzinárodného olympijského výboru krátko po začiatku vojny, ktorú ruská strana rozpútala vo februári na ukrajinskom území. Podobné obmedzenia sa týkajú aj Bielorusov.

McLaren, ktorý bol šéfom komisie WADA na vyšetrovanie dopingového škandálu na ZOH 2014 v Soči, sa teraz postavil za vylúčených športovcov.

Sergej Polunin Čítajte aj Toto nepochopíš. Ukrajinský baleťák má už tri tetovania - tri hlavy Putina!

„Spôsob, akým sa s nimi zaobchádza, je nespravodlivý. Športovci konflikt nezačali a nenesú zaň žiadnu zodpovednosť. Toto sú dva dostatočne dobré dôvody na to, aby sme im umožnili opäť sa zúčastniť na medzinárodných súťažiach,“ vyjadril Rusom nečakanú podporu profesor práva na Ontárijskej univerzite.

Počas pokračujúceho konfliktu však neočakáva, že Rusko by sa mohli vrátiť na športovú scénu.

Na predchádzajúcich olympijských hrách Rusi mohli súťažiť pod neutrálnou vlajkou, no ich účasť na športovom sviatku v Paríži 2024 nie je istá. V niektorých športoch už odštartoval kvalifikačný proces na Hry vo francúzskej metropole.

Arkadij Dvorkovič Čítajte viac Dusno pri voľbe šéfa svetového šachu. Rus jasne zdolal protikandidáta z Ukrajiny

„Kým nepríde k zmene, medzinárodná športová komunita nezmení svoje rozhodnutie,“ do­dal.

Podľa jeho slov veľa závisí od odvolania sa na Športový arbitrážny súd (CAS). „Ak arbitrážny súd rozhodne v prospech ruských športovcov, medzinárodné športové federácie ich budú musieť nechať súťažiť,“ pokračoval McLaren.

Serhij Stachovskij Čítajte viac Prečo odchádzate tak skoro? Vaša dovolenka na Kryme sa iba začala

Skúsený športový právnik nechcel pred súdom robiť prognózu o šanciach Rusov. „Je to úplne otvorené,“ povedal.

Portál Sport.pl píše o vrcholnej naivite.

„Ruská vláda využíva svojich športovcov na propagandistické účely a hoci oni sami na fronte nebojujú, sú nástrojom na mobilizáciu ostatných Rusov,“ vysvetľuje web.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
36 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard McLaren #vojna na Ukrajine #ruský doping