Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ikonický nosič v piatok odišiel z nemocnice na reverz. O tri dni zomrel

Laco Kulanga, legendárny horal, chatár, nosič a tvár Skalnatej chaty, odišiel v pondelok na druhý svet. Stalo sa to po tom, ako ho v piatok našli dotlčeného a so zlomenou kľúčnou kosťou.

16.09.2020 11:14
Ladislav Kulanga Foto:
Ladislav Kulanga.
debata (49)

„Vraj ho našli turisti na chodníku. Resuscitovali ho na chate, ale odmietal ísť do nemocnice aj napriek tomu, že bol pomerne ťažko zranený. Presvedčili ho, po ošetrení však podpísal reverz, že chce ísť domov a tam umrel,“ prezradil pre spravodajstvo Markízy Peter Petras, chatár na nižšie položenej Reinerovej útulni.

Podrobnejšiu verziu priniesol portál čas.sk.

„V piatok doobeda sme zasahovali na Skalnatej chate. Laco mal zlomenú kľúčnu kosť. Pošmykol sa, keď šiel so svojím nákladom sudov zo Skalnatého plesa na chatu,“ povedal jeden zo zasahujúcich horských záchranárov.

Podľa personálu zo Skalnatej chaty vraj bol zázrak, že sa nechal presvedčiť ísť na vyšetrenie do nemocnice. „Sedel v chate trochu skľúčene, jedno rameno hore, druhé dole, no na nič sa nesťažoval. Po dlhom prehováraní pristal na to, že ho odvezú do nemocnice. Tam po ošetrení podpísal reverz a odišiel domov. Bohužiaľ, v pondelok doobeda doma zomrel. Čo bolo príčinou, ukáže pitva,“ uviedli.

Takto si na Kulangu pre Markízu zaspomínal Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby: „Ten, kto ho poznal, musel ho mať rád. Bol veľmi svojský, čo na srdci, to na jazyku. Nikedy síce vyzeral drsne, ale určite mal veľké srdce.“

Medzi Kulangove top vynášky, ktorými sa natrvalo zapísal do tatranského sveta nosičov, patrí napríklad 207,5 kg, ktoré niesol na Zamkovského chatu, 151 kg na Téryho chatu či 141 kg na Zbojnícku chatu. Ešte v roku 2004 keď oslavoval 55-ku si na chrbát naložil symbolických 155 kilogramov.

„Nosenie posunul do neuveriteľných rekordov, ktoré akoby stratili zemskú príťažlivosť. Pod ťažkým nákladom mal ťažký život, nech mu je teda slovenská zem ľahká,“ dodal na záver Petras.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Laco Kulanga