Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Fantómový úder zostane naveky záhadou

Zápasy medzi štyrmi povrazmi prinášajú kadečo. Avšak iba zriedka otázniky, lebo na konci dvíha ruky nad hlavu ten silnejší a odhodlanejší.

23.05.2020 20:54
debata (12)

V histórii boxerských duelov nenájdete taký, v ktorom by jeden zo súperov padol na zem len-tak. Alebo predsa len jeden taký bol?

Súboj o titul majstra sveta z roku 1965 dodnes zahaľuje rúško tajomstva.

Problémový chlapec

Charles „Sonny“ Liston sa narodil v Arkansase niekedy medzi rokmi 1929 a 1932 – nikto presne nevie. Bol 24. z 25 potomkov farmára – agresívneho alkoholika.

A keďže už od začiatku mal pochybný vzor, počas dospievania skončil až 20-krát za mrežami. Všetky prípady sa týkali drobných krádeží. Práve medzi trestancami privoňal k boxu.

V roku 1952 ho prepustili a o pár mesiacov odštartoval veľkú kariéru… S prezývkou Veľký medveď dosiahol 50 víťazstiev, z nich 39 systémom K. O. Prehral iba štyrikrát.

Keď ho v roku 1964 prvýkrát vyzval legendárny Muhammad Ali – vtedy ešte Cassius Clay – situácia sa zdala byť jasná. V ankete športových novinárov verilo 43 zo 46-tich práve Listonovi. Žiadny z nich si nevedel predstaviť, že boxujúca mašina padne už v 6. kole.

Avšak ak táto prehra mnohých prekvapila, odveta bola absolútnym šokom. Písal sa 25. máj 1965 – v pondelok tomu bude presne 55 rokov, čo v meste Lewiston v štáte Maine sa títo dvaja borci postavili proti sebe opäť.

Dráma? Vzrušenie? Áno, avšak iba pár sekúnd. Všetko podstatné sa udialo už v 1. kole. Ali poslal Listona na zem najslávnejším úderom všetkých čias. Fantómovým úderom… Videli ho iba tí, ktorí veľmi chceli.

Je to jedna z najväčších športových záhad v histórii. Nerozlúskli ju ani tie najspomalenejšie zábery.

Čo sa to medzi štyrmi povrazmi vôbec stalo? Ali zasahuje Listona ľahučkým protiúderom a takmer stokilový obor sa kláti k zemi, akoby dostal nevídanú ranu. „Vstávaj, ciciak,“ nakláňa sa nad ním súper.

Konšpirácia?

Liston sa po chvíli prevráti a pokúša sa vstať. Na druhýkrát sa mu to podarí. O pár sekúnd naňho rozhodca púšťa Aliho opäť, to však už nie je boj. Otrasený šampión nevie, kde je sever. Arbiter radšej duel predčasne ukončí.

Všetko sa zomlelo za minútu a 41 sekúnd. Iba toľko trval zápas, ktorý sledovala celá Amerika a lístky naň stáli stovky dolárov. „Bol to dobrý úder, ale nemyslel som si, že až taký tvrdý, aby sa nepostavil,“ vravel Ali.

Korunu tomu nasadil jeho tréner Angelo Dundee. Ten v jednom rozhovore uviedol, že počul, ako Ali na Listona kričí, aby sa postavil, lebo tomu aj tak nikto neuverí. Jednoducho prípad pre konšpirátorov…

Mnoho ľudí si myslí, že Liston bol pod veľkým tlakom organizácie čiernych moslimov, stojacej za jeho súperom a zápas jednoducho vzdal. Iní pripisujú dôležitú rolu talianskej mafii motajúcej sa okolo boxera z Arkansasu.

Muhammad Ali (then Cassius Clay) teaching some skills to the neighborhood kids at the house where he stayed in #Miami before his first clash with Sonny Liston in 1964. #Heavyweight #History #Boxing #Legend pic.twitter.com/a3zKArhwSD

— Heavyweight History (@HVYWeightHeroes) May 21, 2020

Názor, že knokaut bol zinscenovaný, vyjadrili aj bývalí šampióni Floyd Patterson, Gene Tunney, Joe Louis a Jack Dempsey.

Ihneď po zápase sa objavili aj hlasy, že Liston šiel na zem veľmi netradične a rád. Že duel vôbec nechcel vyhrať. Všetko vraj bolo vopred dohodnuté, aby mohol splatiť dlhy, ktoré mal voči gangom.

Konšpirácie neradno brať vážne. Ale na tejto predsa len niečo môže byť. Listonov ťažký život a zdĺhavý záznam prehreškov a zatknutí, robia túto teóriu o dohodnutom zápase racionálnou.

„Nečakal som, že má taký tvrdý úder. Ak by ma však rozhodca počítal, mohol som pokračovať,“ vravel zdolaný boxer. "Aj keby som rátal do 24, nič by sa nezmenilo.

Liston bol v tom čase niekde v snoch, ak by som nezakročil, dopadlo by to s ním veľmi zle," poznamenal Joe Walcott, muž v pruhovanom.

Tvrdý a ozajstný

Tex Maule, novinár športového magazínu Sports Illustrated, ktorý duel sledoval zblízka, odmietol nálepku fantómový úder. Úder nazval dokonale načasovaným, ktorý legitímne otriasol bývalým majstrom.

„Bola v tom neuveriteľná rýchlosť, ktorá Aliho oddeľovala od ostatných. Najprv sa uhol tvrdému ľavému háku, pevne sa oprel o nohu a pravačkou švihol priamo do Listonovej čeľuste,“ napísal.

„Bol to taký silný úder, že v jednej chvíli zdvihol Listonovu ľavú nohu, na ktorej spočívala väčšina jeho váhy. A taký rýchly, že mu takmer nikto neveril – bol však tvrdý a predovšetkým ozajstný,“ dodal.

Život nešťastníka Listona sa asi ani nemohol skončiť inak ako tragicky. V januári 1971 ho našla v kúpeľni mŕtveho jeho manželka. Polícia vylúčila cudzie zavinenie. Oficiálne stanovisko znelo: predávkovanie sa heroínom.

Táto teória však bola niekoľkokrát spochybnená. Liston totiž trpel panickým strachom z ihiel. Konšpirácie sa tak viedli aj o jeho smrti. Jedna z nich tvrdí, že išlo o odplatu za to, že sa odmietol podieľať na ďalšom podvode v ringu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #box #Muhammad Ali #Charles "Sonny" Liston