Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Problém USA? Rúška, toaletný papier i násilie. Trump to podcenil

Prekazený prázdninový výlet do Mexika i uviaznutí rodičia v Texase. Bývalá plavkyňa Martina Moravcová (44), ktorá dlhodobo žije v USA, odkrýva, ako sa Američania pasujú s pandémiou koronavírusu.

04.04.2020 13:00
Martina Moravcová Foto: ,
Martina Moravcová.
debata (217)

„Pôvodný predpoklad sa vzťahoval na začiatok apríla, momentálne však nevieme, kedy sa veci vrátia do starých koľají,“ vraví dvojnásobná strieborná medailistka z olympijských hier v Sydney 2000.

Vaši rodičia uviazli s vami v Dallase. Ako k tomu došlo?

Sú tu tretí týždeň, zatiaľ nie sú na prášky (smiech). Počas jarných prázdnin sme mali ísť do Mexika, ale radšej sme letenky stornovali, hoci sme letieť ešte mohli. Situácia je zaujímavá.

V predošlom rozhovore ste priznali, že si rada chodíte zaplávať. Bazény sú však zatvorené, nie?

Verejné áno, ale keď si zohrejem vodu v našom, nemám problém.

Prekvapilo vás, že odložili olympiádu?

Skôr ma zarazilo, prečo to tak dlho trvalo. Chceli znížiť na minimum ekonomické straty. Kým postupne hovorili o tom, že olympiáda bude v roku 2020, poza bučky rokovali o odklade. Podľa mňa to nevyzeralo dobre. Takto to naťahovať bol zbytočný nezmysel, na ktorý doplácali – ako stále – najmä športovci.

Ako to vyzerá v Texase?

Deti mali pred dvomi týždňami jarné prázdniny. Po týždni doma sa do školy už nevrátili. Takže som momentálne pani učiteľkou ja.

Myslíte si, že to bol zámerný krok, nakoľko sa aj v USA rozširuje vírus s označením COVID-19?

Mám pocit, že to chystali dopredu s tým, že deti na dobu neurčitú do školy nepôjdu.

Bolo to nariadenie vlády?

Funguje to trochu inak. Vláda vydala odporúčanie, ale konkrétne opatrenia a ich prísnosť určuje okresný sudca. Kým v našom dištrikte je škola zatvorená na neurčito, v iných majú konkrétne dátumy návratu. Pôvodný predpoklad sa vzťahoval na začiatok apríla, momentálne však nevieme, kedy sa veci vrátia do starých koľají.

Aké opatrenia teda musíte rešpektovať?

Sú zatvorené viaceré prevádzky, bary a reštaurácie boli prvé. Neskôr prišli na rad obchody s oblečením, ihriská či nákupné centrá, okrem potravinových reťazcov. Otvorené sú napríklad aj hobbymarkety či stavebníctva. Pracujú aj finančníci či právnici, hoci v obmedzenom režime.

Slováci zareagovali na prísne opatrenia prevažne pozitívne a vyhliadky podľa autorít nie sú katastrofické. Aká bola reakcia Američanov na obmedzený spôsob života?

Dodržiavajú bezpečný odstup rovnako ako na Slovensku. Ľudí v rúškach tu však nenájdete. Je to skôr zriedkavé. Vidím však ľudí viac športovať a prechádzať sa.

Na Slovensku sú rúška najmä v mestách samozrejmosťou…

Američania ich nepovažujú za vec, ktorá ich môže pred ochorením dostatočne ochrániť, hoci znižujú možnosť nákazy. Zachytila som, že na Slovensku sa s rúškami zdvihla vlna solidarity. Tú si v USA neviem predstaviť.

Tento článok je súčasťou novej prílohy Šport extra. V denníku Pravda ju nájdete vloženú každý piatok.

V najnovšej prílohe denníka Pravda Šport Extra... Foto: SITA/AP
Titulka Šport Extra V najnovšej prílohe denníka Pravda Šport Extra si môžete prečítať o príprave športovcov v karanténe či rozhovor s najlepšou slovenskou futbalistkou.

Prečo?

Američania nie sú takí zruční, aby si doma vedeli ušiť rúška z látky. Navyše, vláda ľudí nevyzýva, lebo ich je nedostatok. V obchodoch ich nekúpite, akútne chýbajú aj tým, ktorí by ich mali mať – nemocničný personál, policajti a podobne.

Nemáte pocit, že USA na čele s prezidentom Donaldom Trumpom situáciu podcenili?

Určite. Vláda zlyhala. Stratila cenný mesiac, situáciu podcenila a zaspala. Netestovali, prípadne veľmi málo a teraz pôjdu čísla veľmi rýchlo hore. A aj opatrenia pre mestá ako New York prišli neskoro. Tam je to zlé, niektoré štáty však také problémy nemajú. V Texase nie sme natlačení v metre hlava na hlave. V 1,5-miliónovom Dallase máme dosiaľ tisíce prípadov a desiatky mŕtvych, ktorí však mali aj iné problémy.

V slovenských regáloch ťažko zohnať dezinfekčné prostriedky či droždie. Čo chýba v amerických?

Dezinfekčné prostriedky nezoženiete ani tu. Problémom bol aj toaletný papier, čo ma pobavilo. Na policiach už je, pretože vám dovolia si z neho vziať pri jednom nákupe iba jedno balenie.

Čoho sa Amerika bojí viac – ekonomických dopadov alebo nákazy?

Zatiaľ oboch aspektov. Všetci sú nateraz v pohode, lebo sú zavretí doma 2–3 týždne. Pokiaľ sa situácia natiahne na ďalšie týždne či mesiace, nebude to dobré.

V čom?

Ekonomika to schytá a Američania na to nie sú zvyknutí. Žijú na dlh. Kreditné karty na maximum, domy na hypotéky, autá na lízingy… Viac ako 60 percent z nich nemá v kase ani 400-dolárovú rezervu. Sú bez úspor. Smutné je aj to, že za prvý týždeň vzrástli prípady domáceho násilia a to aj na deťoch.

Môže neľahká situácia priniesť aj nejaké pozitíva?

Verím, že sa ako ľudia poučíme a niečo naučíme. Napríklad si viac vážiť jeden druhého, šetriť peniaze, vážiť si prácu či obyčajné veci ako trebárs zdravie. A zlepšíme sa v stolových hrách a kartách (smiech). Prípadne nastane nový populačný boom, keďže sme doma a nie je veľmi čo robiť.

© Autorské práva vyhradené

217 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Moravcová #koronavírus