Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Elitní slovenskí športovci pred voľbami natočili video. Pozrite si ho

Aj slovenskí športovci sa pár dní pred sobotňajšími parlamentnými voľbami na Slovensku zapojili do kampane Postavme sa nenávisti! Jej cieľom je pripomenúť, že pri aj tých najmenších prejavoch antisemitizmu, xenofóbie, diskriminácie a nenávisti je potrebné ozvať sa a postaviť sa im spoločne.

25.02.2020 17:22
debata (176)

Vo videu organizácie Post Bellum vystupuje mnoho známych tvárí slovenského športu – hokejisti Michal Handzuš, Marián Gáborík, Dominik Graňák, Richard Lintner, niekdajší zápasník Jozef Lohyňa, zjazdárka Veronika Velez Zuzulová, tenisti Filip Polášek a Anna Karolína Schmiedlová, basketbalová trénerka Natália Hejková, boxer Tomi Kid Kovács a ďalší vrátane trénera srbského tenistu Novaka Djokoviča Mariána Vajdu.

Čo vravia športovci vo videu?

História sa opakuje, preto si spomeňme, spomeňme si na tých, ktorí sa prizerali. Na tých, ktorí boli ticho. Na tých, ktorí nič nespravili. Na tých, čo len pokrútili hlavou. Spomeňme si na tých, ktorí hovorili: to prejde. Na tých, ktorí neverili, odmietli veriť, nechceli veriť…

Spomeňme si na všetkých tých dobrých ľudí, počestných ľudí, všetkých tých ľudí, ktorí neboli nenávistní, ale silou svojho mlčania podporili nenávisť.

A spomeňme si, ako sa hanbili a obviňovali samých seba. Preto si dnes a navždy musíme zapamätať, musíme si pamätať, že keď sme svedkami rasizmu, antisemitizmu, diskriminácie alebo nenávisti akokoľvek nenápadnej či zdanlivo bezvýznamnej, nemôžeme sa len prizerať, nesmieme sa len prizerať, nebuďme ticho. Nebuďme ticho. Musíme sa im postaviť. Musíme sa im postaviť spoločne. Spoločne. Spoločne.

Už skôr sa na internete objavili aj výzvy na boj proti nenávisti aj folkloristi, novinári, herci, predstavitelia cirkvi aj rapperi.

176 debata chyba
Viac na túto tému: #kampaň #parlamentné voľby 2020