Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poškvrnil status šampióna: Tri mesiace žúrov vzali to najlepšie

Tlačová konferencia s Andym Ruizom Jr. po zápase roka proti Anthonymu Joshuovi o titul kráľa ťažkej váhy trvala 15 minút. Väčšina odpovedí začínala formulkou: Prepáčte, ospravedlňujem sa. Už bývalý šampión si to chcel vyžehliť najmä u trénera Mannyho Roblesa, otca, rodiny aj u fanúšikov. Ruiz pochybil a poškvrnil status šampióna.

09.12.2019 21:45
Andy Ruiz, Foto: ,
Éra Andyho Ruiza Jr. (vľavo) na tróne ťažkej váhy v boxe trvala len polroka.
debata (1)

V júni šokoval svet. Dovtedy nezdolaného majstra sveta Joshuu knokautoval v siedmom kole. Zo dňa na deň sa z podceňovaného boxera stala celebrita. Nával záujmu a pozornosti bol obrovský. Napokon, Ruiz sa k zápasu dostal len vďaka tomu, že v krvi Jarrella Millera našli zakázané látky.

Ruiz sa na boj o titul pripravoval len tri týždne. Nastúpil päť týždňov po predchádzajúcom zápase. Keď Joshuu zdolal, ihneď bola na stole odveta. Američan s mexickým pôvodom však potreboval viac času, aby všetko absorboval.

„Tri mesiace osláv a žúrovania ma poznačili. Vzali to najlepšie zo mňa,“ priznal Ruiz na pozápasovej tlačovke. Kto sledoval dianie pozorne už pred duelom, zlá forma podsaditého bojovníka ho neprekvapila.

Od sparringových partnerov Ruiza išli zvesti, že do telocvične v Kalifornii chodili len preto, aby si vypočuli, že šampión dnes netrénuje. „Opakoval som si, že od zajtra už začnem s tréningom. Od zajtra. Mal som k tomu zápasu pristúpiť serióznejšie,“ sypal si Ruiz popol na hlavu.

Keďže už v prvom zápase mal nadváhu, sľúbil, že v odvete bude v lepšej forme. Výsledok? Navážil o sedem kilogramov viac. Špekulovalo sa, že v teplákoch mal závažie, aby Joshuu pred zápasom zmiatol. Keď sa však na druhý deň vyzliekol do šortiek, bolo jasné, že nejde o trik.

Obézny Ruiz bol v porovnaní s prvým zápasom pomalší. Horšie sa hýbal, nedokázal udierať s takou rýchlosťou, intenzitou, presnosťou a pravidelnosťou. Zaostával vo všetkých ukazovateľoch, Joshua takticky správne nepristúpil na boj zblízka.

„Myslel som si, že keď budem väčší a ťažší, bude to benefit. No nebol,“ pokračoval po prehre Ruiz: „Na začiatku prípravy som bol štíhlejší. No potom som nabral a to bola chyba. Bol som až príliš sebavedomý, trénoval som si po svojom. Mal som trénovať tvrdšie a počúvať trénerov.“

Tridsaťročný rodák z Imperialu v Kalifornii prehral v 35 profesionálnom zápase len druhýkrát. Neustále sa ospravedlňoval tímu i blízkym. Uvedomoval si chyby v príprave a najradšej by všetko, čo sa udialo po prvom zápase, vzal späť. Kariéra „Ničiteľa“ sa však nekončí a má jasné želanie:

„Prvý zápas som vyhral ja, odvetu Joshua, musíme z toho spraviť trilógiu. Som nebezpečný a mám statočné srdce leva. Pohnem zadkom a na najbližší zápas budem v najlepšej kondícii v živote,“ sľubuje Andy Ruiz Jr.

Joshua si krátko po zápase necháva otvorené možnosti, do trilógie s Ruizom sa zatiaľ nehrnie. Vie, že na Mexičana ešte nenarazil v jeho najlepšej forme, napriek tomu raz prehral a druhýkrát sa trápil s víťazstvom na body.

Ako by dopadol tretí zápas s Ruizom v životnej forme? A zaslúži si druhú šancu s takýmto neprofesionálnym prístupom?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Anthony Joshua #Andy Ruiz Jr.