Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Adekvátny trest? Slováci reagujú na dištanc pre Rusko

Rusko, to je náš posvätný štát, Rusko je naša milovaná zem. Ohromná vôľa a veľká sláva sú tvojím večným odkazom! Hymna Ruskej federácie má nielen silné slová, ale aj pútavú hudobnú kompozíciu. Reprezentanti zbornej a ich fanúšikovia ju však nebudú počuť na najbližšej olympiáde, ani na ďalších vrcholných športových podujatiach.

09.12.2019 19:21
Danka Barteková Foto: ,
Danka Barteková je členkou Medzinárodného olympijského výboru.
debata (437)

Exekutíva Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) na pondelňajšom zasadnutí v Lausanne jednomyseľne prijala rozhodnutie kontrolnej komisie v súvislosti s masívnym dopingom v Rusku.

V praxi to znamená, že Rusi počas nasledujúcich štyroch rokov nesmú organizovať vrcholné medzinárodné podujatia vrátane majstrovstiev sveta, tiež sa nesmú uchádzať o ich organizáciu. Rovnako nemôžu štartovať na olympijských hrách či svetových šampionátoch pod ruskou vlajkou a po úspechoch nebude znieť ruská hymna.

Dištanc sa týka aj ruských štátnych zamestnancov a členov Ruského olympijského výboru a Ruského paralympijského výboru. Tí nesmú navštevovať medzinárodné športové podujatia.

Barteková: Vyhral zdravý rozum

Šokujúca kauza vypukla po zimnej olympiáde v Soči 2014. Stále nie je uzatvorená a športovci z Ruska znášajú dôsledky doteraz. WADA po dôkladnom skúmaní zistila, že športoví i štátni funkcionári v Ruskej federácii kontrolovali, upravovali a zamieňali odobraté vzorky v snahe zakryť masívny doping.

Nasledovala lavína trestov. Už na olympiáde v Riu 2016 vedenie Medzinárodnej asociácie atletických federácií – IAAF (teraz Svetovej atletiky) suspendovalo všetkých ruských atlétov s výnimkou diaľkárky Klišinovej.

Na zimnej olympiáde v Pjongčangu na základe rozhodnutia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Rusov pripravili o vlajku i hymnu. Mohli štartovať len pod skratkou OAR – Olympijskí športovci z Ruska. To isté ich čaká na budúci rok v Tokiu, ako aj v roku 2022 v Pekingu.

"Vyzdvihnem dva najdôležitejšie momenty, ktoré komisia športovcov očakávala. Prvým je potrestanie vinníkov, ktorí zmanipulovali dáta. V tomto smere sme teda očakávali, že budú sankcie. Zároveň sme požadovali, aby čistí športovci mali možnosť štartovať na najbližších olympijských hrách v Tokiu a Pekingu.

Prijatie odporúčania sme privítali, hoci ani v rámci našej komisie sme neboli jednotní. Nie všetci, ale viacerí vplyvní svetoví športovci požadovali pre Rusko kompletný zákaz štartu na najbližších OH a ZOH. Myslím si však, že vyhral zdravý rozum, teda princíp ochrany čistých športovcov," povedala členka MOV Danka Barteková, ktorá je aj v komisii športovcov MOV.

Slovenská strelkyňa Danka Barteková. Foto: SITA/AP, Martin Medňanský
Danka Barteková Slovenská strelkyňa Danka Barteková.

Súhlasné stanovisko vyjadrila aj Antidopingová agentúra Slovenskej republiky, ktorá sa stotožňuje s rozhodnutím exekutívy svetovej organizácie.

"Antidopingová agentúra SR ako signatár Svetovej antidopingovej agentúry plne podporuje odporúčania výboru pre kontrolu dodržiavania predpisov. Sankcie sú v súlade s Medzinárodným štandardom pre dodržiavanie súladu s Kódexom, ktorý je v platnosti od apríla 2018.

Uvedený štandard odsúhlasili všetci signatári WADA," uviedla riaditeľka Antidopingovej agentúry SR Žaneta Csáderová.

WADA priznala chybu

Ešte minulý rok všetko vyzeralo nádejne. WADA obnovila Ruskej antidopingovej agentúre (RUSADA) členstvo v organizácii a moskovské laboratórium dostalo obnovenú akreditáciu. Následne však nastali problémy.

Informácie, ktoré ruská strana po dlhých peripetiách poskytla medzinárodným vyšetrovacím orgánom viac ako dva týždne po určenom limite, svedčili o tom, že vzorky a dáta prešli pred odoslaním viacerými úpravami.

„Bohužiaľ, na zasadnutí v septembri 2018 sme Ruskej antidopingovej agentúre uvoľnili činnosť bez toho, aby sme mali k dispozícii dáta. Teraz viem, že toto rozhodnutie bolo nesprávne,“ uviedla viceprezidentka WADA Linda Hellelandová.

Prezident Medzinárodnej šermiarskej federácie Ališer Usmanov naopak tvrdí, že trest proti ruským športovcom je neúmerne tvrdý. „Boj proti dopingu by sa nemal zamieňať za lynčovanie a aplikovanie nových sankcií za dopingový prehrešok, kde už bol raz vynesený trest,“ vyhlásil Usmanov.

O futbalové ME neprídu

Proti plošnej suspendácii Rusov z olympiád bol aj šéf MOV Thomas Bach. „Naším princípom je, aby boli vinníci potrestaní čo najprísnejšie. Avšak zároveň musí byť zabezpečená ochrana nevinných,“ zdôraznil Bach.

Iný názor má prezident Ruskej asociácie letných olympijských športov Vasilij Titov. Myslí si, že suspendácia má politický podtext a celá kauza už dávno stratila športový rozmer. Zároveň obvinil WADA zo snahy rozoštvať ruských športovcov proti štátu.

„Naši športovci sa musia ďalej pripravovať na olympiádu, nie je priestor na hystériu. Chcú nás rozdeliť a vtisnúť medzi nás klin. Toto však nemá nič spoločné so športom, od začiatku až do konca ide o politiku. Je to neférové rozhodnutie. WADA neukázala žiadny dôkaz, že štát je zodpovedný za dopingové previnenia,“ povedal Titov pre ruskú agentúru TASS.

Pre Rusov je však pozitívne, že ich účasť na budúcoročných futbalových majstrovstvách Európy nie je v ohrození. Európska futbalová únia (UEFA) totiž nie je evidovaná ako globálny organizátor podujatí. Jedným z miest, kde sa šampionát uskutoční, je Petrohrad.

437 debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #WADA #ruský doping #ruskí športovci