Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Čo kilometer, to euro. Albert II. behal aj so Saganom

Obleky aj kráľovskú rovnošatu vymenil za bežecké oblečenie a mikinu so slovenským znakom. Monacké knieža Albert II. uzatvoril v nedeľu symbolickým okruhom päť dní trvajúci charitatívny beh No finish line (prekl. angl. Bez cieľovej čiary) v hlavnom meste.

13.10.2019 17:52
debata (4)
VIDEO: Peter Sagan opäť nesklamal! Pozrite si, čo povedal po absolvovaní charitatívneho behu.
Video

Spolu s ďalšími slovenskými športovcami prispel k tomu, že Národnému ústavu detských chorôb nezisková organizácia Children&Future Bratislava venuje na nákup a vytvorenie terapeutického ihriska pre deti 36 059 eur. Dvadsiaty ročník podujatia mediálne podporil aj denník Pravda.

Monarcha sa na štartovaciu čiaru postavil o pol štvrtej poobede a za zvukov ľudovej hudby odbehol 1 500 metrov merajúci okruh po nábreží popri Dunaji. Sprevádzali ho ochrankári, slovenskí športovci, medzi nimi bol Peter Sagan, aj skupina detí.

Charitatívny beh No finish line Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Monacké knieža Albert II. pri behu s Ľubomírom...

„Som rád, že podujatie sa rozšírilo z Monaka aj na Slovensko, verím, že sa stane tradíciou a väčšou udalosťou, lebo aj takto sa pomáha deťom,“ vyhlásil krátko po behu Albert II., ktorý si v pondelok preberie čestný doktorát od Univerzity Komenského v Bratislave za aktivity v oblasti ochrany prírodného a kultúrneho dedičstva.

Pri zrode charitatívneho behu stála v roku 1999 práve Monacká obchodná komora s cieľom podporiť myšlienku vyhlásenia 20. novembra za Medzinárodný deň práv dieťaťa.

Monacké knieža Albert II. (druhý zľava)... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Albert II., Ľubomír Višňovský, Matej Tóth, Peter Sagan Monacké knieža Albert II. (druhý zľava) uzatvoril symbolickým okruhom päť dní trvajúci charitatívny beh v hlavnom meste. Na snímke beží po nábreží Dunaja s Ľubomírom Višňovským, Matejom Tóthom či Petrom Saganom.

Okruh absolvoval Albert II. s naším najúspešnejším cyklistom Petrom Saganom. „Bolo to také moje tempo, lebo keď cyklista behá, tak to bolí,“ smial sa Sagan.

Viac ako 2 600 účastníkov odbehlo 36 059 kilometrov. Za každý z nich nezisková organizácia Children&Future Bratislava venovala euro na podporu projektu pre choré deti. Vybehaná suma pôjde Národnému ústavu detských chorôb na nákup a vytvorenie terapeutického ihriska pre deti, ktoré čakajú tie najnáročnejšie diagnostické vyšetrenia. Malí pacienti sa budú hrou učiť vydržať CT a MR vyšetrenie alebo im takto bude vysvetlené, aká operácia ich čaká.

„Ide o unikátny projekt, vďaka ktorému sa v Holandsku podarilo znížiť potrebu uspávania detí o 40 percent. Verné makety prístrojov CT a MR simulujú diagnostické vyšetrenie a pripravia dieťa na jeho priebeh natoľko, aby vyšetrenie zvládlo bez potreby narkózy,“ spresnili organizátori.

Charitatívny beh podporili ďalší športovci. Pomôcť sa rozhodli bývalý športový strelec Jozef Gönci, slalomári Peter a Pavol Hochschornerovci, chodec Matej Tóth, bývalý džudista v poloľahkej váhe Jozef Krnáč. Zahanbiť sa nedala ani bývalá profesionálna tenistka Karina Habšudová a Dominik Hrbatý. Na štartovaciu čiaru sa postavil bývalý hokejový obranca Ľubomír Višňovský a niekdajší zápasník vo voľnom štýle, reprezentant Československa a Slovenska Jozef Lohyňa.

V Bratislave behali všetky vekové kategórie. Foto: Pravda, Robert Hüttner
No finish line, beh V Bratislave behali všetky vekové kategórie.

Účastníci mohli 1,5-kilometrovú trasu medzi Mostom Lafranconi a multifunkčným centrom River Park odbehnúť alebo odkráčať. Mohli tak spraviť v ktorúkoľvek dennú alebo nočnú hodinu „Okruh bol otvorený 24 hodín denne a účastníci ho mohli absolvovať toľkokrát, koľko chceli alebo zvládli. Mali možnosť zabehnúť jeden okruh alebo maratón a to všetko samostatne alebo v tíme,“ vysvetlili organizátori.

Do dvadsiateho ročníka sa premiérovo zapojilo Slovensko. Bratislava sa tak pridala k francúzskym mestám Paríž a Nice, ku gréckym Aténam, nórskemu Oslu a Monaku. Beh podporujúci myšlienku ochrany práv detí sa začal v stredu minulý týždeň a vyvrcholil v nedeľu poobede. Zúčastniť sa ho mohol ktokoľvek počas piatich dní a štyroch nocí.

„Beh svojou filozofiou a zameraním podporuje výhradne deti a prispieva k zvyšovaniu povedomia o ochrane a rešpektovaní ich práv. My sa na deti pozeráme ako na najcennejšiu devízu nášho bytia, preto rozhodnutie zorganizovať aj slovenskú edíciu tohto behu nebolo ťažké,“ vysvetlila na záver motiváciu priniesť podujatie k nám Katarína Petrášová z neziskovej organizácie Children&Future Bratislava.

Pred bratislavským behom sa podujatia v Európe zúčastnilo 154 776 bežcov a vybehala sa suma 3 757 387 eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Albert II. #No Finish Line