Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Historický kúsok. Gymnastická hviezda ustála pozoruhodný skok

Americká gymnastka Simone Bilesová sa stala prvou ženou, ktorá dokázala skočiť na prostných dvojité salto s trojitým vrutom. Podarilo sa jej to v nedeľu na majstrovstvách USA v Kansas City.

13.08.2019 11:10
Simone Bilesová Foto: ,
Simone Bilesová na majstrovstvách USA v Kansas City.
debata

Dvadsaťdvaročná rekordérka v počte titulov z majstrovstiev sveta ukázala, že má pred nadchádzajúcim šampionátom (4.-13. októbra) v Stuttgarte výbornú formu.

„Chcela som iba vidieť, ako to vyzerá. Som šťastná, že som to ustála, naozaj som sa obávala, keď som do toho šla,“ povedala Bilesová.

„Nebolo to také dobré ako niektorá saltá na tréningoch,“ komentovala prevedenie jedinečného prvku, kvôli ktorému mala pri dopade na koberci ešte žinenku.

Štvornásobná olympijská získala už šiesty americký titul vo viacboji. To sa bezmála 70 rokov nikomu nepodarilo.

Šesťnásobnou viacbojárskou majsterkou USA bola len Clara Schrothova Lomadyová, ktorá posledný titul vyhrala v roku 1952.

Z pozoruhodného úspechu mal radosť aj tréner reprezentácie USA Tom Forster. „Je to obrovská vec. Žiadna žena nič podobné nedokázala a navyše je v tom lepšia ako väčšina mužov,“ vyhlásil. Správu priniesla agentúra DPA.

Vo viacboji nazbierala 118,500 bodu a zvíťazila s bezmála päťbodovým náskokom pred Sunisou Leeovou (113,550). „Myslím, že s každým titulom je to lepšie a lepšie,“ poznamenala dvadsaťdvaročná Bilesová, ktorá by mala o rok patriť k favoritkám olympijských hier v Tokiu.

Zbierku domácich trofejí mohla mať ešte bohatšiu, ale po olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro si dopriala pauzu a vrátila sa až vlani. Ovládla majstrovstvá USA a na jeseň na majstrovstvách sveta vyhrala viacboj, preskok, prostné aj súťaž družstiev. Celkovo sa tak dostala na rekordných 14 svetových titulov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Simone Bilesová #športová gymnastika