Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci našli útočisko v dome kávy. Lákadlom je Sagan

Jej názov - Cafe House - hovorí za všetko. Má pekné útroby. Dáva možnosť pokochať sa výhľadom na Tokio z letnej terasy. Ponúka šancu vychutnať si dobré jedlo či kávu. A dokonca má štyri vyhradené parkovacie miesta, čo je podľa miestnych luxusné číslo.

19.06.2019 21:01
Anton Siekel Foto: ,
Antona Siekela teší, že sa podarilo zriadiť Slovenský dom v centre športového diania.
debata

Od 24. júla do 9. augusta 2020 sa typická miestna kaviareň stane Slovenským domom.

Pokojnú oázu slovenského olympizmu v srdci rušnej metropoly Japonska, kde sa budú oslavovať medailové úspechy i zapíjať trpkosť z prehier, predstavili na včerajšej tlačovej konferencii. Spolu s ďalšou prevratnou novinkou.

Pripravení na Tokio

Predstavitelia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) majú veľkú radosť, že pokračujú v tradícii slovenských domov. Zaviedli ju v roku 1996 v Atlante.

Myšlienka sa postupne osvedčila. Fungovala so železnou pravidelnosťou a dnes je neoddeliteľnou súčasťou projektu s názvom – Pripravení na Tokio 2020! Ten sa realizuje v dvoch líniách. V japonskej a slovenskej metropole, kde vznikne olympijský park na Kuchajde.

"Olympiáda je najväčšie športové podujatie na svete. Zároveň je aj obrovskou šancou prezentovať Slovensko. Slovenský dom má už dlhoročnú tradíciu. Pripravujeme nový koncept, pretože si všetci uvedomujeme, že táto príležitosť je unikátna.

Nevyužiť potenciál tohto podujatia by bolo zo strany nás aj partnerov hriechom. Nová myšlienka, ktorú sme dnes ukázali, je olympijský park na Slovensku," uviedol Anton Siekel.

Šéf SOŠV sa teší, že sa podarilo zriadiť slovenský dom v centre športového diania. Jeho poloha je asi 20 minút pešo od olympijskej dediny. Rovnaký čas trvá, kým vás nadzemný vlak alebo metro dovezie na Olympijský štadión.

O polovicu kratšie to mestskou hromadnou dopravou trvá do hlavného mediálneho strediska, ktoré je neďaleko tenisových kurtov či divokého vodnoslalomárskeho kanála.

"Myslím si, že lokalita je veľmi zaujímavá. Priestory sú reprezentatívne. Chýba už len zopár detailov, aby to bolo isté na sto percent. Pokiaľ nie je zmluva podpísaná, môže sa stať všeličo.

Pravdou však je, že do konca mesiaca by mali byť všetky veci doriešené a zazmluvnené," ozrejmil generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

VIDEO: SOŠV už vybral miesto pre Slovenský dom v Tokiu

Olympijský park na Kuchajde

Vedenie SOŠV malo pri hľadaní vhodnej alternatívy niekoľko podmienok. Samostatná miestnosť v útrobách, záhrada, dostatočný priestor (1763 metrov štvorcových – 418 vo vnútri, 1032 vonku) či vlastné parkovisko a sklad.

Cafe House všetko z toho ponúka. A hoci zmluva ešte nie je podpísaná a nateraz nie je známa ani suma, ktorú SOŠV bude musieť za prenájom zaplatiť, obe rokujúce strany sú spokojné a blízko k dohode.

Hlavným lákadlom slovenského domu sú – tradične – športovci. Podľa Libu má Slovensko pre Japoncov okrem prezentácie tradičnej slovenskej kultúry jedno veľké lákadlo.

„Majú veľmi radi Petra Sagana. Radi by sme zorganizovali stretnutie s ním v slovenskom dome,“ prezradil Liba.

Pozdáva sa mu aj myšlienka vytvorenia akejsi oficiálnej fanzóny, ktorá fungovala počas nedávnych majstrovstiev sve­ta.

Park na bratislavskej Kuchajde by mal priblížiť atmosféru Hier v Tokiu. Z fanúšikovského pohľadu i toho športového v rámci skúšania si rôznych disciplín pod drobnohľadom odborníkov a trénerov.

Inšpiráciu SOŠV načerpal v susedných Čechách, kde už majú za sebou tri podobné projekty – po ZOH v Soči 2014 a Pjongčangu 2018 a OH v Riu 2016. Park sa im osvedčil. Priviedol do svojich útrob státisíce fanúšikov, ktorí sa dokonca mohli stretnúť aj s medailistami.

"Som rád, že sme mohli vidieť, aký mala táto myšlienka úspech medzi českými fanúšikmi. Budem sa tešiť, keď každý, kto má rád šport, príde počas olympiády do tohto parku.

Bude sa môcť zoznámiť s viacerými disciplínami aj športovcami. Dostane možnosť spoločne fandiť aj spoznať zákulisie olympijských hier," uzavrel Siekel s tým, že Park bude otvorený počas celého trvania Hier.

TV Pravda: Ďalší ročník atletického mítingu P-T-S priniesol množstvo zaujímavých okamihov. V tradičnej relácii Týždeň v športe vám ich ponúkame vo videozostrihu.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenský dom #Tokio 2020