Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Korupcia pri voľbe Tokia 2020? Obvinili šéfa Japonského olympijského výboru

Predsedu Japonského olympijského výboru Cunekazu Takeda vo Francúzsku predbežne obvinili kvôli korupcii pri voľbe dejiska olympijských hier 2020, ktorú nakoniec vyhralo Tokio.

11.01.2019 13:54
Cunekazu Takeda Foto: ,
Cunekazu Takeda.
debata

Informáciu denníka Le Monde potvrdili zástupcovia parížskeho súdu. Sedemdesiatje­denročný Takeda, ktorý v rokoch 1972 a 1976 štartoval na OH v jazdectve, akékoľvek pochybenia poprel.

Vyšetrovatelia v Paríži sa už viac ako tri roky zaoberajú podozrivou platbou vo výške dvoch miliónov eur od japonského organizačného výboru. Tú previedli na účet singapurskej konzultantskej firmy Black Tidings počas volebného zasadnutia MOV v roku 2013.

Takedu už v roku 2017 kvôli tejto transakcii vypočúvala na žiadosť francúzskych úradov japonská polícia. Predbežné obvinenie znamená, že vyšetrujúci úrad konštatuje vážne dôvody na podozrenie zo spáchania trestného činu, o vznesení žaloby však zatiaľ nerozhodli.

Spoločnosť Black Tidings vedie Ian Tan Tong Hon, ktorý má väzby na Papu Massatu Diacka, syna zdiskreditovaného niekdajšieho predsedu medzinárodnej atletickej federácie IAAF Lamina Diacka. Senegalského funkcionára v minulosti obvinili z korupcie, prania špinavých peňazí a krytia dopingu a musel rezignovať na všetky svoje funkcie v IAAF a MOV.

Tokio získalo OH 2020 v roku 2013. Vo finálových voľbách v Riu de Janeiro dostalo prednosť pred projektmi Madride a Istanbule.

Medzinárodný olympijský výbor oznámil, že jeho etická komisia prípad otvorila, kauzu starostlivo sleduje a komunikuje s francúzskymi úradmi. Zatiaľ ale ctí prezumpciu neviny. Ďalej sa bude vecou zaoberať na dnešnom zasadnutí v Lausanne a je možné, že až do vyriešenia prípadu Takedu suspenduje alebo mu ponúkne dobrovoľné prerušenie výkonu funkcií.

Japonský olympijský výbor tlmočil Takedovo oficiálne vyjadrenie k prípadu, jeho interné vyšetrovanie žiadne pochybenie neodhalilo.

„Prípad vyvolal veľké znepokojenie medzi všetkými, ktorí podporujú tokijské Hry, ale budem spolupracovať s vyšetrovateľmi, aby som sa očistil od všetkých podozrení,“ uviedol Takada.

Organizačný výbor Tokia 2020 odkázal na vyhlásenie domáceho olympijského výboru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonský olympijský výbor #Cunekazu Takeda