Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posledná šanca. Slafkovský bojuje o olympijské fazuľky

Zo všetkých súperov mal najkonzistentnejší rok. Vo vodnoslalomárskych kanáloch po celom svete, v každom zo siedmich štartov bojoval o najvyššie priečky.

06.12.2018 17:06
Alexander Slafkovský Foto: ,
Alexander Slafkovský po finálovej jazde v kategórii C1 na ME v Prahe.
debata

Hoci na najvyššiu nevystúpil ani raz, štyrikrát sa vo Svetovom pohári na ňu pozeral z druhého miesta. Zaslúžene sa tak stal víťazom Svetového pohára i držiteľom titulu Kanoista roka.

„Šport nerobíme kvôli takýmto oceneniam. Každý však má rád, keď je za svoju prácu ocenený. Byť medzi najlepšími vždy poteší a nikdy neomrzí,“ povedal na vyhlásení najlepší kanoista roku 2018 v sekcii divokých vôd Alexander Slafkovský.

Virtuálny majster sveta

Na galavečer prišiel podľa vlastných slov z hôr. Zliezol z Chopku, sadol do auta a prebral si – rovnako ako vlani – ocenenie pre najlepšieho. Nielen v celkovom poradí, ale aj medzi singlkanoistami a v mene najúspešnejšieho kolektívu – hliadky 3×C1, ktorá po ôsmy raz v rade ovládla majstrovstvá sveta.

„Bola to najvyrovnanejšia sezóna. Vo všetkých siedmich pretekoch som bol vo finále, štyri razy druhý. Stabilita výkonov je skvelá a pre mňa trochu zväzujúca. Blíži sa neúprosná národná kvalifikácia a čas na zlepšenie sa kráti. Viem, kde mám rezervy. Začal som na tom pracovať,“ pokračoval Slafkovský.

Tridsaťpäťročného rodák z Liptovského Mikuláša mrzí, že hoci ovládol hodnotenie Svetového pohára, nevyhral ani jedny preteky. Podľa predstáv mu nevyšli ani vrcholy. Na majstrovstvách Európy skončil štvrtý, na svetovom šampionáte piaty.

Alexander Slafkovský (vľavo) a Samuel Baláž,... Foto: TASR, Michal Svítok
Alexander Slafkovský, Samuel Baláž Alexander Slafkovský (vľavo) a Samuel Baláž, víťazi hlavných kategórií v ankete Kanoista roka 2018.

„Na MS som bol ešte tri bránky pred koncom virtuálnym majstrom sveta. Potom som ťukol a bolo po nádejach. Rozhoduje jediná chyba. Musím sa poučiť a nezaspať na vavrínoch. Nie je všetkým dňom koniec. Musím zabrať, lebo v budúcej sezóne už pôjde o väčšie fazuľky ako tento rok,“ priblížil.

Boj s Martikánom a Beňušom

Slafkovský vstupuje už niekoľkýkrát do sezóny, ktorá nesie príznačný prívlastok – predolympijská. O necelé dva roky sa v Tokiu opäť rozhorí tradičný oheň. A Slafkovský by ho rád po prvý raz v živote videl naživo. K tomu však vedie kľukatá a náročná cesta cez národnú kvalifikáciu.

„S Mišom Martikánom a Maťom Beňušom nás čaká ťažká kvalifikácia. Sme traja excelentní kanoisti. Na ostatných MS sme sa za sebou zoradili na štvrtom, piatom a šiestom mieste. Miestenku do Tokia však získa len jeden. Bude to lotéria i tuhý boj. Komu sadne deň a kto najlepšie vyšperkuje formu, zvíťazí,“ predpovedá Slafkovský.

Po ďalšom neúspešnom boji o olympiádu v Riu 2016, kde Beňuš získal striebro, sa Slafkovský rozhodol ísť z roka na rok. S podmienkou, že ak sa mu nebude dariť, zavesí loď aj pádlo na povestný klinec. Nestalo sa. Má zo svojich konkurentov už dlhodobo najlepšiu formu.

„Môžem povedať, že olympiáda je najväčšie lákadlo na sklonku kariéry. Ďalej už sotva potiahnem, je to posledná šanca. Urobím všetko, aby som túžbu po piatich kruhoch pretavil do reality,“ vyznal sa.

Deti v sladkom omyle

Naplneniu olympijskej túžby podriaďuje všetko. Rozhodol sa, že trénerský tím rozšíri na šesť odborníkov. Pod palcom ich bude mať hlavný kouč Stanislav Gejdoš, ktorý dáta od ostatných pomôže Slafkovskému preniesť na vodu.

Alexander Slafkovský Foto: Pravda, Luboš Pilc
Alexander Slafkovský Alexander Slafkovský

„Rozhodol som sa, že každý z doplnkových športov budem robiť pod dohľadom trénera. Budeme vyhodnocovať dáta a podľa nich si každé ráno zvolíme formu tréningu. Potrebujem efektivitu, lebo sa mi kráti čas. Už to nie je stávka na pocity, skôr na istotu. V našom športe to dlho bolo tak, že jeden človek bol odborník na všetko. Je to prežitok doby. Každý by mal robiť len to, čo ovláda,“ vysvetľuje.

Typicky široký úsmev na tvári mu prihrala otázka, či mu nový člen tímu – odborník na výživu – dával príkazy pred voňavou recepciou po slávnostnom galavečere.

„Našťastie som nezaregistroval žiadne inštrukcie. Skôr mi hovorí o tom, čo kedy jesť a čomu sa v istých fázach dňa či prípravy vyhýbať. Takže som si na recepcii niečo našiel,“ vysvetlil dobre naladený víťaz.

V čase blížiacich sa najkrajších sviatkov v roku ho čaká obdarovanie dvoch ratolestí. Pádlo a loď sa v želaniach päťročného Alexa a trojročnej Jelky nenachádzajú, hoci dcérka už prejavila záujem o otcovu tréningovú drinu.

„Hovorila, že chce robiť to, čo tatino. Pre nás s priateľkou je to o tom, ako rozžiariť detské oči. Píšeme Ježiškovi a chceme, aby si pod stromčekom naozaj našli to, čo si Alex s Jelkou vysnívali. Majú päť a tri, takže nemajú dôvod neveriť. Stále ich držíme v tomto krásnom omyle. Boli by sme radi, aby im to vydržalo čo najdlhšie a duch Vianoc bol čo najsilnejší,“ uzavrel Slafkovský.

Možno napíše list Ježiškovi aj on. A poprosí o recept, ako (konečne) zdolať Martikána s Beňušom v boji o olympijské hry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Slafkovský #vodný slalom