Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Matej Tóth predstavil odvážny projekt. Svoju akadémiu

Po zlatej olympiáde premýšľal nad tým, ako objaviť a podporiť športové talenty. Včera predstavil odvážnu formu, ktorou to chce spolu so svojím tímom dosiahnuť.

29.03.2017 16:34
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata

Atletika mi nevzala nič, naopak, dala mi všetko. S týmto životným krédom chce olympijský šampión a majster sveta v chôdzi na 50 km prilákať deti na športovú cestu. Celoslovenský projekt Športovej akadémie Mateja Tótha (ŠAMT) odštartoval včerajším dňom.

„Úspech neberiem egoisticky, je to zásluha viacerých ľudí. Dáva mi povinnosť, aby som svoju energiu a snahu vložil do niečoho, čo by mohlo osožiť spoločnosti. Pociťujem voči nej dlžobu, ktorú chcem splatiť a dať šancu deťom. Veď aj ja som bol takým chlapcom. Chcem využiť moje meno i slávu s ním spojenú na to, aby sme objavili nové talenty,“ vysvetľuje 34-ročný atlét.

Športová akadémia je určená pre deti predškolského (4–6 rokov) a mladšieho školského veku (6–11). Opiera sa o celoročnú prácu podľa novej prepracovanej metodiky, na ktorej sa okrem Tótha podieľal aj jeho tréner Matej Spišiak, fyzioterapeut Denis Freudenfeld či detská psychologička Andrea Antalová.

„Chceme zmeniť a zlepšiť životný štýl detí, pretože veľa rodičov dáva pohyb ich ratolestí na vedľajšiu koľaj. Vďaka našim skúsenostiam a vedomostiam sa budeme snažiť o to, aby sme deťom ponúkli zaujímavý program. Opierame ho o naše teoretické i praktické skúsenosti. Ponúkame komunikáciu s rodičmi, rôzne formy testovania či špičkové technické zabezpečenie,“ doplnil Tóth.

Tvorcovia skĺbili najnovšie poznatky zo športového tréningu detí s údajmi z fyzioterapie, vývojovej kineziológie a detskej psychológie. Táto kombinácia cvičení vyvoláva v detskom organizme celý rad zmien. Tie by mali umožniť lepšiu reakciu organizmu na zaťaženie.

„Zamýšľali sme sa nad tým, ako zlatými medailami môžeme namotivovať a vychovať ďalšie generácie športovcov, ktoré sa môžu takýmto métam priblížiť. Nešpecializujeme sa len na chôdzu alebo atletiku, ale na všeobecnú športovú prípravu. Projekt sa opiera o tri piliere – pohyb, motivácia, nová metodika práce,“ ozrejmil konateľ a výkonný riaditeľ ŠAMT Michal Tóth.

Do projektu, ktorý bude prebiehať v rámci krúžkov i voľnočasových aktivít, sa môžu zapojiť všetky základné školy na Slovensku. O grant hlavného sponzora ŠAMT – spoločnosti O2 – sa bude môcť uchádzať až 79 najlepších škôl, po jednej z každého okresu, ktoré budú zoradené do poradia na základe pridelených bodov získaných behaním žiakov, ale aj dospelých. Z týchto škôl sa podľa krajov vyberie 24 najlepších (po tri z každého VÚC), ktoré na rok získajú štatút Športovej akadémie Mateja Tótha.

Súčasťou Tóthovej akadémie bude aj podpora mladých chodcov, ktorí sa pripravujú pod vedením šiestich trénerov. „Mená zatiaľ nezverejníme. Chceme touto formou vychovať na Slovensku perspektívnych chodcov, ktorí raz budú dôstojnými Maťovými nástupcami a zároveň podporíme ich trénerov,“ doplnil Spišiak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth