Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Varga: Vyhrať šampionát na mojom dvore by bolo fantastické

Na zaujímavú novinku sa veľmi tešil. Pred odletom do Austrálie na trojdňové premiérové preteky triatlonovej superligy odchádzal so skromnými ambíciami.

23.03.2017 18:00
Richard Varga Foto: ,
Triatlonista Richard Varga verí, že v Bratislave získa prvý titul majstra Európy v akvatlone.
debata

Richard Varga (27) sa vďaka zaujímavému formátu – striedaniu troch disciplín v rôznom poradí a v kratších vzdialenostiach (300 m plávanie – 6 km cyklistika – 2 km beh) dostal na štvrtú priečku.

„Nabudúce sa zlepším a skončím aspoň tretí,“ vravel dobre naladený Bratislavčan.

S akými pocitmi ste sa vrátili z pretekov v rámci triatlonovej Super League?
Po výsledku, ktorý som tam dosiahol, mám veľkú motiváciu do ďalšej práce. Nečakal som, že by to mohlo byť štvrté miesto. Na Hamilton Islande som šiel s malou dušičkou dúfajúc, že skončím okolo desiatky, s prispením všetkých svätých nanajvýš šiesty (smiech). Predbehol som velikánov tohto športu Alistaira Brownleeho či päťnásobného majstra sveta v olympijskom triatlone Javiera Gómeza. Vôbec som to nečakal, je to fantastický pocit. Dodalo mi to veľa sebavedomia.

Naplnil nový formát vaše očakávania?
Úplne ich prekročil… Po prvom dni som bol na druhej priečke, po druhom dni som klesol o jednu. Veril som, že tretiu udržím aj po záverečných súťažiach. Snažil som sa súperov unaviť vo vode, potom aj únikmi na bicykli. Za moju snahu som zaplatil v posledných pretekoch, v behu mi úplne odišli sily a spadol som na štvrté miesto. Je to pre mňa nová skúsenosť, veľmi sa mi to páčilo. Už teraz sa teším na ďalšie preteky.

Sedel vám tento dynamický spôsob súťaženia?
Som dobrý plavec, mám veľa rýchlych svalových vlákien. Vďaka kratším vzdialenostiam som ich využil viac ako v olympijskom triatlone. Bolo to omnoho dynamickejšie a nie také vytrvalostné. Myslím si, že mi to sedí. Páči sa mi, že jeden deň sa končí plávaním, čo je pre mňa výhoda. Konečne som si vychutnal cieľ z prvého miesta. (úsmev)

Štvrté miesto je pre športovca veľmi nevďačné. Nemrzí, že vám ušlo pódiové umiestnenie?
Samozrejme, že áno. Povedal som si, že sa nabudúce zlepším a skončím aspoň tretí. Bude to krajší pocit. Zdolal som Gómeza, čo je fantastický pocit. Je legendou nášho športu. Tento rok vyhral prvé preteky svetovej triatlonovej série v Abú Zabí, takže bol v skvelej forme.

Dvojnásobný olympijský víťaz Alistair Brownlee skončil z 24 pretekárov na 19. mieste. Čomu to pripisujete?
Jednoznačne to podcenil. Neprišiel dostatočne pripravený a navyše pricestoval z chladného anglického počasia do tepla. Prišiel len tri dni pred pretekmi a jeho telo sa zrejme s desaťhodinovým časovým posunom nevyrovnalo.

V posledný deň ste viditeľne krívali. Prečo?
V prvý deň som si narazil pätu. Pri zoskakovaní z bicykla som bol bosý, pred depom sa musíte vyzuť. Asfaltový povrch bol veľmi kamenistý. Asi v tridsaťkilo­metrovej rýchlosti som ňou dopadol priamo na kameň.

Má tento formát budúcnosť?
Áno a veľkú. Spätná väzba od fanúšikov, médií, sponzorov i pretekárov je veľmi dobrá. Bolo to pre ľudí príťažlivé, pretože sa veľa pretekalo a rýchlo sa menilo poradie. Na jeseň budú Super League hostiť Singapur a Japonsko. Uvažuje sa nad tým, že by ročne mohlo byť 5–6 takýchto pretekov, čo by bolo skvelé.

Čo vás čaká v najbližších dňoch?
Budem sa snažiť naberať objem a pripravovať sa na olympijské vzdialenosti. Predtým som trénoval viac v rýchlosti. Čaká ma päťtýždňová príprava na Slovensku. Po nej sú preteky svetovej triatlonovej série v Číne a Japonsku. Následne prídu majstrovstvá Európy v akvatlone, ďalšie podujatia svetovej série a neskôr európsky šampionát v krátkom i olympijskom triatlone.

Spomínali ste ME v akvatlone 23.-25. mája v Bratislave. Už nad nimi premýšľate?
Vo štvrtok ráno som si šiel zabehať okolo Draždiaka v Petržalke, kde bývam. Trať je na mojom dvore, sú to ideálne podmienky. Takéto podujatie nebýva na Slovensku často a pod oknami nášho paneláku už vonkoncom nie. Veľmi sa na to teším.

Máte ambíciu pridať k štyrom titulom majstra sveta v akvatlone aj premiérový európsky primát na domácej pôde?
Kvôli tomu sa to u nás organizuje… (smiech) Je to pre mňa veľká motivácia. Verím, že sa mi to podarí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triatlon #Richard Varga