Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Člen MOV prirovnal ruský dopingový trest k holokaustu

Prezident Asociácie medzinárodných federácií zimných olympijských športov sa nechal v Pjongčangu uniesť.

16.03.2017 11:43
Gian Franco Kasper Foto: ,
Gian Franco Kasper.
debata (7)

Člen exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Gian Franco Kasper sa ospravedlnil za prirovnanie prípadného zákazu účasti ruských športovcov na zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu k prenasledovaniu Židov v nacistickom Nemecku. Prešľap 73-ročného Švajčiara sa udial na zasadnutí výkonného výboru MOV v juhokórejskom dejisku budúcoročného podujatia.

„Sme tu, aby sme chránili čistých športovcov, nie ich trestali. Ostro odmietam akýkoľvek plošný zákaz, taký je môj osobný názor. Som proti tomu, aby trpeli nevinní ľudia, ako to robil istý pán Hitler, keď chcel vyhladiť všetkých Židov bez ohľadu na to, čo urobili alebo neurobili. V Nemecku to voláme sippenhaft, teda kolektívna vina. Neverím, že takýto princíp môže fungovať,“ vyhlásil Kasper, ktorý zastupuje v exekutíve MOV zimné športy, vzápätí sa kajal za svoje vystúpenie v diskusii o rozsiahlom dopingovom škandále v ruskom športe a o jeho možných konzekvenciách.

„Ospravedlňujem sa v plnej miere, ak som sa niekoho dotkol. Je mi to úprimne ľúto,“ uviedol prezident Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) vo vyhlásení zverejnenom MOV.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Gian Franco Kasper