Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tŕpne mu ruka. Štefan Svitko už aj tak myslí na prvé preteky

Slávnu Rely Dakar síce dokončil, ale s viac než päťhodinovou stratou až na 25. mieste. Po fantastickej druhej priečke z vlaňajška to bolo pre neho obrovské sklamanie.

10.03.2017 18:46
Štefan Svitko Foto: ,
Štefan Svitko.
debata

Slávnu Rely Dakar síce dokončil, ale s viac než päťhodinovou stratou až na 25. mieste. Po fantastickej druhej priečke z vlaňajška to bolo pre neho obrovské sklamanie. zPozitívum bolo aspoň to, že sa z Južnej Ameriky vrátil zdravý a bez vážnejšieho zranenia. Paradoxne, po necelých dvoch mesiacoch chodí Štefan Svitko s ľavou rukou v dlahe.

„Po Dakare som, na rozdiel od minulosti, príliš neoddychoval. Už po týždni som začal pracovať na kondičke, bol som na sústredení v Taliansku a jazdil som v Maďarsku. Práve tam som mal jeden drobný nezmyselný pád zápästím na zem. Nemal som nič zlomené, dostal som len ortézu a octanovú masť, ale mal som si oddýchnuť. Samozrejme, nevydržal som a o štyri dni som šiel znovu jazdiť a tam sa to nejako pokazilo. Najprv som odjazdil jeden celý deň, ale na druhý to už nešlo. Začala mi tŕpnuť ruka a už dva týždne sa s ňou trápim,“ približuje 34-ročný slovenský motocyklový reprezentant.

Keďže bolesť neustupovala, zašiel znova za lekárom a podrobil sa vyšetreniu magnetickou rezonanciou. „Zistili, že mám opuch v karpálnom tuneli, ktorý tlačí na nerv. Preto mi tŕpne ruka a mám bolesti. Malo by to zmiznúť samo, beriem aj nejaké lieky a do pondelka budem nosiť ortézu. Potom skúsim jazdiť a keď to nepôjde, tak to začneme riešiť aj obstrekmi, lebo o dva týždne sa začína sezóna v Borskom Mikuláši. Práve pre problémy s rukou zatiaľ nie je isté, či tam budem štartovať,“ prezrádza účastník ôsmich Dakarov.

Nevydarenú rely z januára tohto roku, počas ktorej nazbieral obrovskú stratu aj dvoma penalizáciami vo výške 4:22:00 h, už hodil za hlavu. „Síce to neprebolelo, ale už je to lepšie,“ usmeje sa a dodá: „Občas sa vynoria myšlienky, aké by to bolo, keby sa nestalo to alebo hento… Takých ,keby' však ešte v živote bude veľa, aj na Dakare. Teraz je pre mňa priorita domáca sezóna, potom budeme postupne riešiť aj nasledujúci Dakar,“ tvrdí.

V príprave na Dakar by mal absolvovať štyri menšie rely tak ako pred rokom. Zároveň plánuje odjazdiť kompletný domáci seriál v country crosse. „Pred rokom sa mi niektoré preteky termínovo krížili s rely podujatiami a rely je predsa len priorita. Teraz chcem aj slovenský titul. V októbri sú v Gelnici majstrovstvá Európy v endure, čo je tímová súťaž podobná Šesťdňovej. Plánujem tam štartovať a bol by som rád, keby sme urobili dobrý výsledok. Naposledy, keď sa európsky šampionát konal na Slovensku, tak sme v Krompachoch skončili tretí,“ hovorí Svitko.

Súťaže v rely bude aj v novej sezóne jazdiť pod značkou Slovnaft Rally Teamu. „Nejaké veci sme riešili hneď po návrate z Južnej Ameriky. Detaily doladíme neskôr. Som rád, že pokračujeme spoločne aj po neúspešnom Dakare. V Slovnafte vedia, že žijem pre šport a peniaze investované do mňa asi nepovažujú za vyhodené von oknom,“ naznačil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko