Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Riaditeľ WADA: Antidopingové reformy v Rusku sú pomalé

Reformy antidopingového systému v Rusku nepostupujú dostatočne rýchlo, uviedol v rozhovore pre BBC generálny riaditeľ Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Olivier Niggli.

09.03.2017 14:37
Olivier Niggli Foto: ,
Riaditeľ WADA Olivier Niggli (vpravo).
debata

Podľa neho je však predčasné usudzovať, ako to bude s účasťou ruských športovcov na zimných olympijských hrách, ktoré sa uskutočnia o rok v Pjongčangu.

Správa vyšetrovateľa WADA Richarda McLarena z vlaňajška priniesla informácie, že viac ako 1000 Rusov v rokoch 2011 až 2015 profitovalo zo štátom riadeného dopingového programu. Ruskí športoví funkcionári prisľúbili, že fungovanie systému dopingových kontrol napravia. „Nedeje sa to tak rýchlo, ako by sme radi videli, ale deje sa to,“ povedal Niggli.

Svetová atletická asociácia IAAF i niektoré ďalšie športové federácie zakázali ruským športovcom zúčastniť sa na medzinárodných súťažiach, pokiaľ nebude antidopingový systém v ich krajine spĺňať požadované štandardy. Na rozdiel od Medzinárodného paralympijského výboru ale Medzinárodný olympijský výbor pred Riom 2016 nezakázal účasť Rusov plošne vo všetkých športoch.

Ako to bude s ruskou účasťou na zimnej olympiáde v Kórei, zatiaľ nie je jasné. „Uvidíme, ako na tom budú, keď sa dostaneme bližšie k Hrám. Stále majú niekoľko mesiacov, aby to napravili. Lopta je na ich strane, vedia, čo musia urobiť,“ poznamenal šéf WADA.

Bývalá riaditeľka Ruskej antidopingovej agentúry RUSADA Anna Anceliovičová vlani v decembri v denníku The New York Times priznala, že v krajine existoval štátom riadený dopingový program, v ruských médiách však neskôr vyhlásila, že jej slová boli vytrhnuté z kontextu. Na začiatku marca odstúpila z funkcie.

Ruský prezident Vladimir Putin pripustil, že antidopingový systém v krajine nefungoval a mal by uznať svoje chyby, ale štátom riadený organizovaný doping naďalej popiera. WADA aj prezident IAAF Sebastian Coe jeho vyjadrenia ocenili. Vedenie svetovej atletiky verí, že do konca tohto roka by sa Rusi mohli vrátiť do medzinárodných súťaží. Tam chýbajú od novembra 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #WADA #Richard McLaren #antidopingový systém