Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volko: Strieborná medaila má pre mňa cenu zlata

So skromným úsmevom a vytúženou medailou. Cez víkend dostal svoje meno do povedomia športovej verejnosti a skvelým národným rekordom (6,58 s) aj na druhý najvyšší pódiový stupienok.

06.03.2017 21:00
Ján Volko Foto: ,
Ján Volko.
debata (1)

Šprintér Ján Volko prekvapil kdekoho – seba, okolie, oboch trénerov, vedenie Slovenského atletického zväzu (SAZ) i fanúšikov kráľovnej športov. V pondelok sa z dejiska minulotýždňových halových majstrovstiev Európy vrátil do rodného mesta so striebornou medailou na krku.

„Stále nedokážem ovládnuť svoje pocity, neuvedomujem si, čo som dokázal. Snáď to príde čím skôr. (smiech) Som šťastný a vďačný. Je to môj prvý veľký úspech, ani neviem, čo mám povedať. Beh som viackrát videl. Štart nebol veľmi dobrý, ale v závere môj výkon gradoval,“ vravel na stretnutí s novinármi úradujúci vicemajster starého kontinentu.

Na stupňoch víťazov si jagavú odmenu za najlepší výkon svojej kariéry vychutnával plnými dúškami. Rozdával úsmevy, kýval tribúnam, nezabudol ani preňho typický pohľad do nebies. Tomu všetkému však predchádzal drobný stres.

Tréneri a ich úspešný zverenec. Ján Volko s... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Jan Volko, Naďa Bendová, Robert Kresščanko Tréneri a ich úspešný zverenec. Ján Volko s Naďou Bendovou a Róbertom Kresťankom.

„Znervóznel som, kým sme čakali na medaily. Nevedel som, ako sa mám správať a čo bude nasledovať. Nikdy som totiž nebol na stupni víťazov pred takou kulisou. (smiech) Potom som si to už len užíval. Je to skvelý výsledok, som zaň neskutočne vďačný. Je mi úplne jedno, že som skončil druhý. Medaila má pre mňa cenu zlata a chuť víťazstva. Je to nádherný pocit. Som vďačný mojim rodičom za to, ako ma vychovali a že mi dali možnosť robiť najkrajší šport na svete,“ vravel pre SAZ krátko po dekorovaní trojice najlepších.

Ako jediný ho zdolal najväčší favorit Richard Kilty. Dvadsaťročný pretekár bratislavského klubu Hraj na tie nohy Volko mu jediný vážnejšie konkuroval v jeho nakoniec úspešnej ceste za obhajobou zlata z Prahy 2015, čo Brit náležite ocenil. O sedem rokov starší víťaz sa pri ňom pristavil, potľapkal ho po ramene a vyhlásil: Má veľkú budúcnosť.

„Sám by som taký šprint neodbehol. Vždy potrebujem kvalitných súperov, aby som sa vyhecoval k solídnemu času. Ten môj však vo svetovom meradle stále neznamená veľa. Zostávam preto pri zemi. Nerád pristupujem k pretekom s veľkými očakávaniami. Skôr si dávam menšie a postupné ciele,“ vysvetlil.

Po finálovom behu odpovedal šťastný Volko na otázky médií. Tie však nakrátko prerušila šťastná trénerka Naďa Bendová. Rozbehla sa k o hlavu vyššiemu zverencovi a schovala sa v jeho objatí. Popritom prehodili len pár slov. Viac nebolo treba. Sila momentu i slzy kotúľajúce sa zo všetkých štyroch očí povedali zvyšok.

„Málokedy mi dochádzajú slová, Jankov výkon ma však totálne umlčal. Od prvého momentu som mala nervy na prasknutie a určite aj vyšší tep ako Janko na štarte,“ smiala sa 42-ročná trénerka, ktorá Volka pripravuje spoločne s Róbertom Kresťankom. „Všetci, ktorí sa okolo Janka točíme, vieme, čo sa v ňom skrýva. Trochu sa obávame smelších plánov a veľkých rečí pred pretekmi. Jeho štýlom je pokora, ktorej má v sebe dostatok. Vďaka nej sa dostal tam, kde momentálne je,“ vysvetlila.

Jej talentovaný zverenec si po belehradskom úspechu bude musieť zvyknúť na novú rolu. Titul vicemajstra Európy v akejkoľvek disciplíne (v šprinte obzvlášť) má cveng. Odteraz ho budú na najbližších vrcholoch sezóny vždy považovať za jedného z medailových ašpirantov. Ako sa s touto úlohou popasuje? „Premiérovo si pozíciu jedného z favoritov vyskúšame už tento rok v lete a ja netuším, ako ho mám na ňu pripraviť. Možno po takomto veľkom šťastí príde smútok. Taký je život – raz sme hore, inokedy dole. Musíme sa s tým popasovať. Verím, že bude v dobrom rozbehu kariéry pokračovať aj v najbližších mesiacoch,“ doplnila Bendová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Ján Volko