Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volko získal na halových ME striebro! Toto som naozaj nečakal, tešil sa

Slovenský reprezentant Ján Volko (BK HNTN Bratislava) obsadil vo finále behu na 60 m na halových majstrovstvách Európy v atletike v Belehrade druhé miesto v slovenskom rekorde 6,58 sekundy. Vlastné maximum zo semifinále zlepšil o 4 stotiny. Volko bol prvý Slovák vo finále najkratšieho šprintu na vrcholnom svetovom či európskom podujatí.

04.03.2017 11:08 , aktualizované: 21:50
Ján Volko, Richard Kilty, Austin Hamilton Foto: ,
Strieborný medailista z behu na 60 m Ján Volko (vpravo) vedľa britského víťaza Richarda Kiltyho, vľavo tretí reprezentant Švédska Austin Hamilton.
debata (12)

„Nenachádzam slová, neviem, čo povedať. Toto som naozaj nečakal. Do Belehradu som prišiel s cieľom postúpiť do semifinále a teraz odchádzam domov so striebornou medailou,“ vravel natešený, no mierne prekvapený Ján Volko bezprostredne po finálovom behu.

„Je to neuveriteľné! Asi mi to vyšlo preto, lebo som nemal zbytočne veľké očakávania. Získal som striebro, dvakrát som zlepšil slovenský rekord. Ďakujem Bohu, že mi daroval takýto talent.“

Pre 20-ročného študenta informačných technológií na STU v Bratislave je to životný úspech a pre slovenskú atletiku štvrtá medaila z halových ME v ére samostatnosti. Zlato získal v Birminghame 2007 guliar Mikuláš Konopka, striebro teraz Volko a dva bronzy má v zbierke trojskokanka Dana Velďáková z Turína 2009 a Paríža 2011.

Volko predviedol v belehradskej Kombank aréne tri skvelé šesťdesiatky. V rozbehoch dosiahol piaty najlepší čas 6,68 a len o stotinu zaostal za svojím osobným rekordom. V semifinále bol zo všetkých celkovo tretí v slovenskom rekorde 6,62, keď predošlé maximum Ľuboša Chochlíka z roku 1987 zlepšil o 3 stotiny. Vo finále sa potom ako prvý Slovák v histórii pokoril hranicu 6,60, ba jeho čas je najlepší (spolu s Františkom Ptáčníkom) v celom bývalom Československu.

zväčšiť Ján Volko (v strede) získava striebornú medailu... Foto: Reuters, MARKO DJURICA
Ján Volko Ján Volko (v strede) získava striebornú medailu na halových ME v Belehrade.

Volkov cieľ na HME v Belehrade bol skromný, chcel sa len dostať do semifinále. Napokon získal úplne senzačne striebornú medailu. Finále bolo dramatické, štart sa neustále odďaľoval. Keď sa konečne podarilo odštartovať, štartér šprintérov vrátil a nasledovala diskvalifikácia jedného z medailových adeptov Brita Roberstona za predčasný pohyb v blokoch. Ďalší štart už vyšiel a hoci Volkovi nie najlepšie, s prehľadom si došprintoval pre striebornú medailu za hlavným favoritom Richardom Kiltym, obhajcom zlata z Prahy 2015.

Brit bol rád, že sa mu podarilo vyhrať pre malého syna, ako plánoval: „Hneď zavolám domov snúbenici a synčekovi. Je to veľký rozdiel, keď viem, že ma doma sledujú. Pred pretekmi, keď sa všetci pripravovali, som sa pozrel na jeho fotku a bol som zrazu som bol úplne pokojný.“ Kiltyho partnerkou je litovská trojskokanka Dovile Dzindzaletaiteová.

Strieborný beh Jána Volka na halových ME Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Strieborný Ján Volko (vľavo) počas finálového...

Slovenské umiestnenia do 8. miesta na halových ME

ZLATO
Mikuláš Konopka (guľa) Birmingham 2007

STRIEBRO
Ján Volko (60 m) Belehrad 2017

BRONZ
Dana Velďáková (trojskok) Turín 2009
Dana Velďáková (trojskok) Paríž 2011

4. MIESTO
Iveta Putalová (400 m) Praha 2015

5. MIESTO
Igor Kováč (60 m prek.) Paríž 1994

6. MIESTO
Pavol Blažek (chôdza na 5000 m) Paríž 1994
Mikuláš Konopka (guľa) Madrid 2005
Dana Velďáková (trojskok) Birmingham 2007

7. MIESTO
Milan Haborák (guľa) Turín 2009

8. MIESTO
Alica Javadová (výška) Štokholm 1996
Mikuláš Konopka (guľa) Gent 2000

Vo federálnej česko-slovenskej ére získali slovenskí atléti (aj rodáci zo SR reprezentujúci české kluby) 4 zlaté, 6 strieborných a 4 bronzové medaily. O tituly halových majstrov Európy sa zaslúžili Jozef Plachý na 800 m (1972 Grenoble), Eva Murková v diaľke (1983 Budapešť) a Jozef Pribilinec v chôdzi na 5000 m (1987 Lievin a 1988 Budapešť).

O medailu zabojuje aj Bubeník

Z dvojice slovenských výškarov postúpil do nedeľného finále (o 16.50 h) iba Matúš Bubeník (AC Stavbár Nitra).

Holíčan žijúci v Brne na druhý pokus prekonal kvalifikačný limit 228 cm a do bojov o medaily sa dostal z piatej priečky.

Dvadsaťsedemročný zverenec trénerského dua Zuzana Hlavoňová-Kováčiková – Jan Cacek si v kvalifikácii v Kombank aréne dva razy zlepšil tohtosezónne maximum. Najprv o centimetrík, keď na prvýkrát prekonal 225 cm, a potom aj druhý raz po úspešnom druhom pokuse na 228 cm. Predchádzajúce výšky (210, 216, 221 cm) zvládol na prvý raz.

Pre Bubeníka bude belehradské finále len druhé „veľké“ v kariére. V roku 2015 skončil na Svetovej univerziáde v juhokórejskom Kwangdžu strieborný. Na predošlých HME v Prahe 2015 mu postup do finále ušiel tesne (skočil 224 cm), skončil vtedy deviaty.

Matúš Bubeník: „Prevláda vo mne pocit spokojnosti, navyše som ušetril aj nejaké sily. Celú dobu som to držal na uzde a dúfam, že mám niečo schované aj na zajtra. V januári som mal menší zdravotný výpadok, preto som naskákal menej skokov, no vedel som, že forma mi ide postupne nahor. Všetko, čo som doteraz natrénoval, som teraz konečne predal. Skákalo sa mi celkom fajn, palubovka však nedá nikomu nič zadarmo. Chytil som postupne dobrý rytmus, budem sa ho snažiť zapamätať si na zajtra. Finále? Nechávam to otvorené, všetci sme veľmi vyrovnaní. Budem sa snažiť bojovať o čo najlepší výsledok.“

Smolu mal druhý Slovák Lukáš Beer. Ak by prekonal aspoň 225 cm na prvý raz, mohlo to tiež stačiť na postup. Košický výškar reprezentujúci nitriansky AC Stavbár sa v úvode kvalifikácie nemýlil: 210, 216 i 221 cm zvládol na prvý pokus, ale 225 bolo tentoraz už nad jeho sily. Bercelov zverenec, ktorý je od 1. marca členom Národného športového centra, obsadil 11. miesto a v porovnaní s HME 2015 v Prahe sa zlepšil o päť priečok.

zväčšiť Slovenský výškar Lukáš Beer mal kvalifikácii na... Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
Lukáš Beer Slovenský výškar Lukáš Beer mal kvalifikácii na halových ME v Belehrade smolu.

Lukáš Beer: „Nie som sklamaný, ale mohlo to byť dnes ešte lepšie. Keby som dal 225 cm na prvý, stačilo by to asi na postup. Bohužiaľ, nevyšlo mi to, je mi to veľmi ľúto. Neboli to beznádejné skoky, chýbalo mi trochu športového šťastia. Nechcel som skákať príliš silovo, ale teraz si myslím, že som mal použiť viac sily. Získal som však cenné skúsenosti na ďalšie vrcholné podujatia, no musím sa na ne lepšie pripraviť po psychickej stránke.“

Z favoritov nevypadol nik, iba líder svetových tabuliek a víťaz Banskobystrickej latky 2017 Sylwester Bednarek mal vážny problém na 225 cm, keď túto výšku prekonal až na tretíkrát. Potom sa však s prehľadom prehupol na prvý pokus ponad 228 cm a postúpil tiež do finále.

Bezekovú delili od postupu tri stotiny

Slovenská reprezentantka Alexandra Bezeková (Atletika Košice o. z.) obsadila vo IV. rozbehu na 60 m 7. miesto v slovenskom výkone roka 7,49 sekundy.

Do nedeľného semifinále medzi 24 najlepších, kam sa kvalifikovali prvé štyri šprintérky z každého z piatich rozbehov plus ďalšie štyri s najlepšími časmi, však trojnásobná majsterka Slovenska na tejto trati nepostúpila. Na postup s časom bolo potrebné dosiahnuť aspoň 7,46 sekundy.

Bezeková dosiahla druhý nepostupový výkon. Dvadsaťštyriročná zverenka Rastislava Miška o stotinku zlepšila vlastný najlepší čas z februárových majstrovstiev Slovenska v Bratislave, za osobným rekordom z minulého roka však zaostala o 8 stotín. Celkovo ju klasifikovali spomedzi 38 pretekárok na 25. mieste.

Alexandra Bezeková: „Som spokojná, že som si zabehla sezónne maximum, ale celkovom som sklamaná. Šesťdesiatka nie je moja silná disciplína. Stala sa mi nepríjemná vec: bloky si nastavujem metrom, no nedovolili mi vziať si ho na plochu. Nemohla som si ich preto nastaviť ako zvyčajne, nebola som si v nich istá. Keby bolo všetko v poriadku, myslím si, že by som ešte nejaké stotinky z času ubrala.“

Olej neuspel v kvalifikácii guliarov

Slovenský reprezentant Matúš Olej (VŠC Dukla B. Bystrica) obsadil v kvalifikácii súťaže guliarov posledné 23. miesto výkonom 18,21 m. Zverenec Jozefa Páričku zaostal v druhom štarte na tomto podujatí v kariére za svojím osobným rekordom z februárového slovenského šampionátu v Bratislave o 44 cm. Olejova séria: 17,79 – x – 18,21.

zväčšiť Pokus Matúša Oleja na halových majstrovstvách... Foto: SITA/AP, Marko Drobnjakovic
Matúš Olej Pokus Matúša Oleja na halových majstrovstvách Európy v Belehrade.

Najlepší výkon v kvalifikácii dosiahol obhajca zlata Nemec Storl (21,16 m), za 21-metrovú hranicu sa dostal aj Poliak Bukowiecki. Limit 20,50 m splnili šiesti, na základe najlepších výkonov sa do finálovej osmičky dostali ešte Pezer z Bosny a Hercegoviny (20,13) a Bielorus Abramčuk (19,99).

Jana Velďáková 12. v diaľke, na HME nikdy lepšia nebola

Slovenská reprezentantka Jana Velďáková (VŠC Dukla B. Bystrica) obsadila v kvalifikácii súťaže v skoku do diaľky 12. priečku výkonom 634 cm a do nedeľného finále nepostúpila. Zverenka trénera Radoslava Dubovského si hneď v úvodnom pokuse o 4 cm zlepšila tohtosezónne maximum a po prvej sérii je patrila postupové ôsme miesto. Ďalšie dva však mala nevydarené a postupne sa v štartovom poli 17 atlétok zosúvala až na konečnú dvanástu priečku.

Tridsaťpäťročnej Velďákovej sa ani v siedmom štarte na halových ME v kariére nepodarilo dostať sa do finále. Belehradské umiestenie je však jej najlepšie na kontinentálnom šampionáte pod strechou. Doteraz skončila najvyššie v Birminghame 2007 na 13. mieste.

Jana Velďáková: „Nemala som dostačujúcu rýchlosť ktorá by ma posunula ďalej. Sezónne maximum? To ani tak nevnímam, 634 cm je slabší výkon. Chcela som skočiť viac. Dvanásta priečka je fajn, ale s výkonom nie som spokojná. Druhý pokus som zle rozbehla, na tretí som išla vyhecovaná, skok bol na moje možnosti excelentný, ale s prešľapom.“

Kvalifikačný limit prekonalo šesť diaľkariek, najlepšia z nich, domáca Ivana Španovičová utvorila dokonca svetový výkon roka 703 cm. Druhý najlepší výkon (683 cm) dosiahla Daria Klišinová z Ruska, ktorý však v Belehrade pre dištanc ruskej atletiky štartuje ako nezávislá atlétka. Na postup do 8-členného finále bolo potrebné skočiť 651 cm.

Štuková skončila svoju púť v semifinále osemstovky

Slovenská reprezentantka Alexandra Štuková (BK HNTN Bratislava) obsadila v II. semifinále behu na 800 m na halových ME v atletike v Belehrade 6. miesto časom 2:07,47 min a celkovo ju klasifikovali na 12. mieste. Pre 26-ročnú odchovankyňu atletiky v Malackách bola však už samotná účasť v semifinále úspechom, dostala sa doň vďaka osobnému rekordu 2:04,46 min.

V taktickom semifinále (400 m za 1:02,96) sa zverenka Štefana Mereša držala celý čas na 6. mieste na chvoste štartového poľa podobne ako v rozbehu, avšak tentoraz na záverečné zrýchlenie nedokázala zareagovať. Štuková v druhom štarte na HME (v Prahe 2015 bežala 400 m) dosiahla svoj tretí najlepší halový výkon na 800 m v kariére.

Alexandra Štuková: „Začalo sa celkom fajn, potom sa zvoľnilo, zasa sa zrýchlilo a asi 350 m pred cieľom mi začali dochádzať sily a snažila som sa potom už len dobehnúť v čo najlepšom čase. Do semifinále som išla s tým, aby som urobila čo najlepší výsledok. Dvanáste miesto je pekné dodalo mi to viac chuti, aby som splnila v lete limit na MS v Londýne.“

Halové ME v atletike

Finálové fakty

MUŽI

60 m: 1. Kilty (V. Brit.) 6,54 – európsky výkon roka, 2. Ján Volko (SR) 6,58 – slovenský rekord, 3. Hamilton (Švéd.) 6,63, 4. Rose (Švéd.) 6,63, 5. Etienne (V. Brit.) 6,67, 6. Mancini (Švajč.) 6,70, 7. Bah (Švéd.) 6,96, Robertson (V. Brit.) diskvalifikovaný

400 m: 1. Maslák (ČR) 45,77 – európsky výkon roka, 2. Omelko (Poľ.) 46,08, 3. Bonevacia (Hol.) 46,26, 4. Vedel (Dán.) 46,33, 5. Bua 46,74, 6. S. García (obaja Šp.) 46,74

1500 m: 1. Lewandowski (Poľ.) 3:44,82, 2. Berglund (Švéd.) 3:45,56, 3. Sasínek (ČR) 3:45,89, 4. Alcalá (Šp.) 3:46,36, 5. Lancashire (V. Brit.) 3:46,57, 6. Selmouni (Fr.) 3:46,70

diaľka: 1. Smajlaj (Alb.) 808 (druhý najdlhší pokus 802), 2. Tornéus (Švéd.) 808 (798), 3. Nykyforov (Ukr.) 807, 4. Jaszczuk (Poľ.) 798, 5. Howard (Nem.) 797, 6. Anič (Srb.) 790

guľa: 1. Bukowiecki (Poľ.) 21,97 – svetový výkon roka, 2. Staněk (ČR) 21,43, 3. Storl (Nem.) 21,30, 4. Arnaudov (Portug.) 21,08, 5. Zunič (Chor.) 21,04, 6. Prášil 20,73

ŽENY

400 m: 1. Gueiová (Fr.) 51,90, 2. Hejnová (ČR) 52,42, 3. Swietyová (Poľ.) 52,52, 4. La. Nielsenová (V. Brit.) 52,79, 5. Sprungerová (Švajč.) 53,08, 6. Holubová (Poľ.) 54,29

1500 m: 1. L. Muirová (V. Brit.) 4:02,39 – rekord HME a európsky výkon roka, 2. Klosterhalfenová (Nem.) 4:04,45, 3. Ennaouiová (Poľ.) 4:06,59, 4. Bahtová (Švéd.) 4:07,90, 5. Gegová (Alb.) 4:11,64, 6. McDonaldová (V. Brit.) 4:13,67

výška: 1. Palšyté (Lit.) 201 – svetový výkon roka, 2. Beitiová (Šp.) 194, 3. Levčenková 194, 4. Okunevová (obe Ukr.) 192, 5. Graumannová (Nem.) 192, 6. Hrubá (ČR) 192.

žrď: 1. Stefanídiová (Gréc.) 485 – svetový výkon roka, 2. Ryzihová (Nem.) 475, 3. Bengtssonová (Švéd.) a Kylypková (Ukr.) 455, 5. Meijerová (Švéd.) 455, 6. Gunnarssonová (Švéd.) a Nikkanenová (Fín.) 455

trojskok: 1. Gierischová (Nem.) 14,37 – európsky výkon roka, 2. Mamonová (Portug.) 14,32, 3. Papahrístouová (Gréc.) 14,24, 4. Jagaciaková-Michalská (Poľ.) 14,14, 5. Peleteirová (Šp.) 14,13, 6. Elbeová (Nem.) 14,12

Výsledky Slovákov

MUŽI

60 m: 2. Ján Volko 6,58 – rekord SR (2. v II. rozbehu 6,68 – postúpil do semifinále, 2. v II. semifinále 6,62/rekord SR – postúpil do finále)

výška: 5. v kvalifikácii Matúš Bubeník 228 – postúpil do finále, 11. v kvalifikácii Lukáš Beer 221 – nepostúpil do finále

guľa: 23. v kvalifikácii Matúš Olej 18,21 – nepostúpil do finále

ŽENY

60 m: 7. vo IV. rozbehu Alexandra Bezeková 7,49 (slovenský výkon roka) – nepostúpila do finále (25. celkovo)

800 m: 6. v II. semifinále Alexandra Štuková (SR) 2:07,47 – nepostúpila do finále (12. celkovo)

diaľka: 12. v kvalifikácii Jana Velďáková 634 – nepostúpila do finále

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexandra Bezeková #Matúš Bubeník #Ján Volko #halové majstrovstvá sveta v atletike 2016