Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volko: Semifinále poteší, finále by bol splnený sen

Skvelý štart do atletickej sezóny a nové osobné maximum by rád potvrdil na prvom z jeho troch tohtoročných vrcholov.

01.03.2017 20:00
Ján Volko Foto: ,
Šprintér Ján Volko sa na halový európsky šampionát veľmi teší.
debata

Šprintér Ján Volko (20) časom 6,67 s utvoril národný rekord do 23 rokov na 60 m. Na halových majstrovstvách Európy v Belehrade (3. – 5. marca) patrí k ašpirantom na finále. „V podstate nemám čo stratiť, môžem len získať,“ vraví rodák z Bratislavy.

V akej pohode ste odcestovali do Belehradu?
Budeme behať v modernej 25-tisícovej Kombank aréne, veľmi sa teším, som uvoľnený. Čo sa týka času, sú na mňa vyššie nároky ako predtým. Mal by som sa prebojovať do semifinále. Nezväzuje ma to, príliš nad tým nepremýšľam. Mohlo by mi to totiž viac uškodiť ako pomôcť.

Pred sobotňajšou súťažou máte ôsmy najlepší čas (6,67 s) spomedzi 27-členného štartového poľa na 60 metrov. Pomýšľate aj na finále?
Veľmi si s tým nelámem hlavu. Tie časy môžu byť skresľujúce. Všetko závisí od toho, ako budem bežať ja i ostatní. Niektorým vrátane mňa možno už vygradovala forma a v Belehrade na ňu nemusíme nadviazať. Naopak, iní si môžu urobiť sezónne či osobné maximá.

Bol by postup do bojov o medaily splneným snom?
Nikdy som nad tým nepremýšľal, obzvlášť nie pred touto sezónou.

Prečo?
Moje minuloročné časy nenaznačovali, že by som mohol pomýšľať na finále halových majstrovstiev Európy. Od začiatku roka 2017 som zabehol dvakrát 6,67 s, vylepšil som slovenský rekord do 23 rokov. Odvtedy šanca na medailu nabrala reálnejšie kontúry. Stále zostávam pri zemi. Chcem ísť krok po kroku, ak postúpim z rozbehov do semifinále, budem spokojný. Keby som išiel ešte ďalej, bol by to splnený sen.

Bude kľúčom k solídnemu výsledku priblíženie sa k osobnému rekordu?
Určite. Budem veľmi spokojný, ak si udržím moje časy okolo 6,70 s.

Na prekonanie slovenského rekordu na 60 m (6,65 s) vám nechýba veľa. Premýšľali ste už nad tým?
Niekde v podvedomí to mám, ale nechcem sa na to veľmi fixovať. To nerobí dobrotu. Do pretekov idem vždy s čistou hlavou. Ak sa mám stať slovenským rekordérom na 60 metrov, príde to samo aj bez môjho premýšľania.

Čomu pripisujete úspešný štart do sezóny?
Skvelej predsezónnej príprave, dobrej regenerácii u fyzioterapeutky a práci trénerov. Všetko prispelo k tomu, že mám osobný rekord.

Pomohla vám aj prítomnosť šprintérskeho kolegu Jakuba Matúša, ktorý sa minulú jeseň pridal do skupiny trénerov Nade Bendovej a Róberta Kresťanka?
Určite, som rád, že je s nami. Vniesol k nám dobrú náladu a veľa smiechu. Pozitívnejšie to je aj v tréningovom procese. Vzájomne sa povzbudzujeme a ťaháme k lepším výkonom.

Nie je tajomstvom, že ste dobrí kamaráti. Trénerka Bendová však spomínala, že si v tréningu ani na trati nič nedarujete. Je to tak?
Áno, ale všetko je v priateľských medziach. Určite nás to oboch posúva vpred, aj keď mám pocit, že zatiaľ to pomohlo viac mne ako jemu. Jakub je skôr individuálny typ, niektoré úseky sa mu bežia lepšie samému. Aj uňho však vidieť progres, spokojnosť je na oboch stranách. Viem si predstaviť, že by sme takto spolupracovali aj v budúcnosti.

V ostatných mesiacoch ste riešili drobné zranenia ľavého chodila a kolien. Ste zdravotne stopercentne pripravený?
Áno, už je to v poriadku. Zapaľovali sa mi drobné kostičky v chodidle. Behanie na tvrdých halových povrchoch im dalo zabrať. Začal som používať mäkké vložky do tretier, bolesť už necítim. V poslednom období som skôr riešil bolesť krížov, no i tá ustúpila. Musím si na tieto drobné ťažkosti zvyknúť. V atletike je bežné, že sa postupne ozývajú rôzne časti tela.

Popri tréningoch ste úspešne absolvovali ďalší semester internetových technológií na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Je problematické skĺbiť vysokoškolské štúdium s atletickou prípravou?
Škola vždy trochu obmedzuje, stále sa mi nejaké prednášky prekrývajú s tréningmi či sústredeniami. Dá sa to však v pohode zvládnuť. Uvidíme, aké budú ďalšie semestre. Verím, že ich aj s pomocou kamarátov a spolužiakov zvládnem… (smiech)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Ján Volko #halové ME 2017 v atletike