Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Phelps neverí v čistý šport. Niečo sa musí udiať, vyzýva

Z najdekorovanejšieho olympionika a bývalého skvelého amerického plavca Michaela Phelpsa sa po konci kariéry stal zanietený bojovník proti dopingu.

01.03.2017 10:36
Michael Phelps Foto: ,
Michael Phelps.
debata (4)

„Športovci sú rozčarovaní, keď vidia iných podvádzať,“ tvrdí 31-ročný Phelps, ktorý žiada spravodlivý a spoľahlivý antidopingový systém. „Neverím, že na podujatiach po svete, kde som štartoval, bol zvyšok pretekárskeho poľa čistý. Jednoducho v to neverím a nemyslím si, že by som vôbec niekedy mal ten pocit. Niečo sa na medzinárodnej scéne musí udiať, a to hneď,“ konštatuje Phelps, ktorý ukončil aktívnu činnosť po vlaňajších olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro.

Hoci jeho chvíľami nadľudské výkony v bazéne neraz vzbudzovali podozrenie, počas kariéry vždy a všade ubezpečoval, že nedovolené prostriedky sú preňho tabu. „Zaskočilo ma, že pred Riom ma testovali až trinásťkrát, kým iným 1913 športovcom vo vysoko rizikových odvetviach z hľadiska dopingu vôbec neodobrali vzorku. Dovedna 4125 účastníkov OH nemalo pred hrami nijakú kontrolu. Áno, je pre nás niekedy nepríjemné, keď vás zobudia ráno o šiestej, ale nikdy som s tým nemal problém, aby som prispel k férovej súťaži. Prajem si, aby som toto mohol povedať o komkoľvek inom na tomto svete,“ podotkol Phelps.

Rodák z Baltimoru si svoju olympijskú premiéru odkrútil už v austrálskom Sydney 2000: mal vtedy pätnásť rokov a motýľkarskú dvojstovku zvládol ako piaty najrýchlejší pretekár. Od Atén 2004 až po Londýn 2012 v indivi­duálnych disciplínach aj štafetách pozbieral dovedna 22 kovov, z nich 18 najcennejších. Potom síce ukončil či skôr prerušil kariéru, ale v apríli 2014 ohlásil návrat do bazénov. V Riu dosiahol bilanciu 5–1–0 a celkovo má vo svojej obdivuhodnej olympijskej zbierke 23 zlatých, 3 strieborné a 2 bronzové kovy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Phelps