Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi organizujú kemp bez dopingu. Za pozitívny nález zaplatia 25 000 USD

Najnovšie vedecké poznatky namiesto dopingových postupov chce aplikovať vo svojich tréningových metódach skupina ruských atlétov, ktorá sa oficiálne dištancuje od vládnej politiky podpory športu v Rusku.

28.02.2017 11:07
Sergej Litvinov Foto: ,
V skupine ruských atlétov nechýba Sergej Litvinov.
debata

Jej súčasťou je aj popredný svetový kladivár, bronzový medailista z ME 2014, Sergej Litvinov. „Vedecká príprava je lepšia cesta k úspechom než dopingové skratky,“ znie krédo šéfa projektu Rocket Science, bývalého bežca na dlhé trate Jevgenija Piščalova. Podľa neho v Rusku sa roky pestovala dopingová kultúra bez toho, aby to niekoho z vysokopostavených atletických funkcionárov trápilo. Bralo sa to ako samozrejmosť na ceste k zvyšovaniu výkonnosti a úspechom na športovom poli.

„Bolo by hlúpe popierať, že žijeme v krajine bez dopingových problémov. Aj na základe týchto praktík sme už dávnejšie začali zaostávať v športovej vede a technike, sme takých 20 rokov pozadu. V prípade, že nezmeníme celý systém, môžeme sa rozlúčiť s medailami z vrcholných podujatí,“ dodal Piščalov.

Atléti združení v jeho skupine majú v pláne zorganizovať spoločný „bezdopingový“ kemp v provinčnom mestečku Joškar-Ola 600 km východne od Moskvy. Ak bude niekto z účastníkov prichytený pri aplikovaní zakázanej látky, musí zaplatiť pokutu 25 000 USD, resp. 23 570 eur. Skupina Rocket Science tiež plánuje zriadiť horúcu linku, ktorá bude informovať o dopingových problémoch v športe. Informuje o tom portál ORF na základe správy AP.

Ruskí atléti sú už vyše roka v nemilosti najvyšších svetových športových autorít, lebo ich čelní predstavitelia odmietajú prijať závery správy kanadského vyšetrovateľa Richarda McLarena o rozsiahlej korupcii a štátom riadenom dopingu v ich krajine. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) potrestala Rusko na základe odporúčania vyšetrovateľov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) zákazom štartu na všetkých vrcholných podujatiach, ktorý stále trvá. Vyšetrovatelia odhalili štátom riadené užívanie zakázaných látok športovcami spojené s manipuláciou s antidopingovými vzorkami.

debata chyba
Viac na túto tému: #dopingová kauza