Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner sklamanej Procházkovej: Hodina na testovanie lyží bolo málo

Slovenská reprezentantka Alena Procházková nepostúpila z kvalifikácie do vyraďovacej časti šprintu voľnou technikou na majstrovstvách sveta v klasických lyžiarskych disciplínach vo fínskom Lahti.

23.02.2017 17:50
Alena Procházková Foto: ,
Alena Procházková.
debata

Procházková smolne obsadila tridsiatu prvú, čiže prvú nepostupovú priečku. Za poslednou postupujúcou – Slovinkou Anamarijou Lampičovou – zaostala iba o dve stotinky sekundy. Štvrtkovú kvalifikáciu na 1,4 km dlhom okruhu Karpalo vyhrala favorizovaná Nórka Maiken Caspersen Fallová o 2,37 s pred Fínkou Mari Laukkanenovou a 2,42 s pred Slovinkou Katjou Višnarovou. Procházková za víťazkou zaostala o 10,01 s.

„Je to smutné pre nás všetkých, ale najmä pre pretekárku. Alena urobila v príprave maximum pre dobrý výsledok a vôbec sme nerátali s tým, že bude chýbať v najlepšej tridsiatke. Jednoznačne mala na postup, ale v našom športe, teda najmä v šprintoch, je to niekedy ešte tesnejšie ako v zjazdovom lyžovaní,“ uviedol tréner Ján Valuška pre agentúru SITA. Zároveň priznal, že výber lyží pri zmenenom snehovom podklade v porovnaní s prípravou bol veľmi náročný a v konečnom dôsledku rozhodujúci z hľadiska výsledku. „Tak ako sme predpokladali, škrt nám urobilo počasie. Do rána napadlo 15 cm snehu a všetky testovania lyží, ktoré sme doteraz urobili, nám boli nanič. Organizátori stanovili pred dnešnými pretekmi len hodinu na testovanie v nových podmienkach, a to bolo pre náš malý tím málo. Napokon sme nevybrali dobré lyže, Alena mala v niektorých častiach trate problémy. Bolo to teda v značnej miere aj o materiálovej stránke.“

Procházková je dlhodobo členkou širšej svetovej špičky v šprinte. Pred dvoma rokmi na MS vo Falune skončila na skvelom ôsmom mieste. Vo Švédsku sa bežalo klasickou technikou, teraz v Lahti to bola voľná technika, tzv. korčuľovanie, čo skúsenej 32-ročnej Slovenke vyhovovalo o čosi menej. Napriek tomu si trúfala na dobré umiestnenie. „Veľmi chcela zabojovať o podobné pozície ako pred dvoma rokmi, ale nevyšlo to. Teraz budeme zvažovať, či nevypustíme štart v skiatlone a pôjdeme iba desiatku klasicky, kde je predsa len väčšia šanca na dobrý výsledok. Alena má dlhodobejší problém s achilovkou a klasiku dosť dlho netrénovala,“ dodal Valuška.

Stálica slovenského bežeckého lyžovania Procházková v Lahti súťaží už na svojich 8. majstrovstvách sveta. Jej top výsledok pochádza z MS 2011 v nórskom Osle, kde skončila šiesta práve v šprinte voľnou technikou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alena Procházková #beh na lyžiach