Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zuzana Stromková sa smeje i očami. O Pjongčang bojuje kreativitou

Spomínate si na text skladby Vymyslená od legendárnej skupiny Elán? Znejú v nej i tieto slová: Klasicky hanblivá, smeje sa očami... Druhá časť dokonale sedí na Zuzanu Stromkovú.

22.02.2017 18:00
Zuzana Stromková Foto: ,
Zuzana Stromková.
debata

Keď sa zadívate na slovenskú akrobatickú lyžiarku, prejde vaším telom prúd pozitívnej energie. Tvár rodáčky z Liptovského Mikuláša neustále zdobí široký úsmev. A keď sa náhodou čo i len na okamih vytratí, usmieva sa sympatická brunetka aj naďalej. Hravými očami…

Prekážky, aké inde nenájdete

Na 26-ročnej športovkyni nervozitu či zlú náladu nebadať. Napriek tomu, že v najbližších dňoch, týždňoch i mesiacoch jej ide (a pôjde) o veľa. Stromková bojuje o miestenku na budúcoročných olympijských hrách v Pjongčangu. V kategórii slopestyle.

„Pred niekoľkými dňami som sa vrátila z Kanady, kde sa uskutočnilo ďalšie kolo Svetového pohára. Za sebou mám štvoro pretekov, ktoré sú súčasťou olympijskej kvalifikácie. Pred sebou ďalších šesť,“ hovorí Stromková

Slovenka sa momentálne nachádza v celkovom hodnotení olympijskej kvalifikácie na štrnástom mieste. Do Pjongčangu pocestuje 24 najlepších žien planéty. Zaujímavosťou je, že Stromková sa pohybovala okolo rovnakej priečky aj pred štyrmi rokmi, keď sa napokon kvalifikovala do Soči.

„Zatiaľ sa všetko vyvíja v náš prospech. Nič však nemáme isté,“ upozorňuje Tomáš Murgáč, tréner Stromkovej. „Olympijská kvalifikácia sa začala už v júni minulého roka. Prvé preteky v disciplíne slopestyle sa však uskutočnili až v polovici januára vo Francúzsku. Celkovo ich absolvujeme desať. Pravidlá hovoria o redukovanom poradí. To znamená, že jednu krajinu môžu reprezentovať v tej istej disciplíne maximálne štyri dievčatá. Momentálne je v rebríčku päť Američaniek, za takých okolností by postupovala do Pjongčangu aj 25. pretekárka poradia,“ vysvetľuje Murgáč.

Prvá žena, ktorá skočila dva triky (rodeo 900 a flatspin 1080), už má s dejiskom budúcoročnej olympiády skúsenosti. Vlani sa v kórejskom zimnom stredisku zúčastnila Svetového pohára. „Ide o úplne špecifické miesto. Najmä čo sa týka trate. Boli na nej prekážky, aké nenájdete nikde inde. Platilo nepísané pravidlo: Ten, kto bol najkreatívnejší, mal najväčšiu výhodu. Predsa len, v porovnaní s konkurenciou mohol predviesť čosi nové, iné. Verím, že ešte pred olympiádou sa do Pjongčangu vrátim,“ vraví Stromková.

Tlak mladej generácie

Kórejskú skúsenosť si pochvaľuje aj jej tréner. „Lepšiu úroveň organizácie som nezažil nikde inde. Aj trať pripravili Kórejčania na nesmierne vysokej úrovni,“ tvrdí. Mimochodom, aj pod piatimi kruhmi by mala mať takmer totožné parametre. Jeho zverenka na nej obsadila pred rokom trináste miesto.

Akrobatické lyžovanie patrí do skupiny mladších športov. Rozvíja sa však nesmierne rýchlo, konkurencia v ňom rapídne stúpa. Cíti Stromková, že udržať si ťažko vydreté pozície je čoraz náročnejšie?

„Samozrejme. Prichádzajú nové generácie, ďalšie šikovné dievčatá. Nie je to tak dávno, keď sa nás na Svetovom pohári stretlo len pár. Teraz mám približne päťdesiat či šesťdesiat súperiek. Nositeľkami najlepšej kvality sú predovšetkým Američanky, Švajčiarky, Talianky či Francúzky,“ vymenúva slovenská lyžiarka.

Murgáč potvrdzuje jej slová jednoznačnými faktami. „X-Games, ktoré majú pre nás hádam ešte väčšiu hodnotu ako olympijské hry, vyhralo v tomto roku 15-ročné dievča. Na druhom mieste skončila jej rovesníčka. Nová generácia sa tlačí vpred. Uvediem príklad: Na posledných tohtoročných pretekoch kategórie big air v Quebecu predviedla Zuzka svoj najlepší trik Rodeo 900. Obsadila jedenástu priečku. Pred štyrmi rokmi by jej takýto výkon stačil na piate či dokonca štvrté miesto. Level sa v našom športe neustále zvyšuje. S konkurenciou sa však snažíme držať krok.“

Lyže a pomaranče

Schopnosti Stromkovej preveria najlepšie akrobatické lyžiarky planéty už o necelý mesiac. V Sierra Nevade sa uskutočnia majstrovstvá sveta. „V Španielsku som bola už viackrát. Je to skvelá krajina. V jednom okamihu jete pomaranče, o hodinu už lyžujete,“ zasmeje sa obhajkyňa bronzu spred dvoch rokov. „Aj tentoraz sa na šampionát teším. Zdravotne som v poriadku. Verím, že predvediem dobré výkony,“ dodáva.

Na Pyrenejský polostrov odlieta s trénerom 14. marca, deň bude mať na aklimatizáciu. Nasledovať bude tréning, 17. marca sa uskutoční kvalifikácia, 19. finále. „Myslím si, že tento model Zuzke vyhovuje. Najlepšie výkony podáva vtedy, keď má pred pretekmi deň voľna. Potom je na trati plná entuziazmu,“ poznamenáva Murgáč.

Ako trávia čas bez pretekárskeho adrenalínu?

„Snažím sa oddýchnuť si, prejsť sa po okolí, trochu spoznať krajinu. Potrebujem mentálne vypnúť,“ vyratúva Stromková. „Sierra Nevada ponúka krásne prostredie. Verím, že si doprajeme nejaký výlet. Ak nám bude priať počasie, vyšliapeme na horu, odkiaľ je vidieť Afrika. A na pamiatku si doprajeme fotografiu,“ dopĺňa Murgáč.

Aj na nej sa bude Stromková akiste usmievať. Či už na to po svetovom šampionáte bude alebo nebude mať dôvod…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Stromková #Pjongčang 2018