Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

10 dní pred šampionátom Rusi stále nevedia, či budú môcť štartovať

Desať dní pred začiatkom atletických halových majstrovstiev Európy v Srbsku (3. - 5. marca 2017) stále nie je jasné, či sa budú môcť na podujatí zúčastniť aj ruskí športovci

21.02.2017 18:50 , aktualizované: 21:10
Atletika, Moskva Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata (3)

Atlétov z Ruska suspendovali zo všetkých medzinárodných súťaží ešte v novembri 2015 pre rozsiahle porušovanie antidopingových štandardov. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) prisľúbila, že umožní účasť na európskom halovom šampionáte pod neutrálnou vlajkou tým Rusom, ktorí neboli zapletení do škandálu a pravidelne sa podrobujú nezávislým dopingovým testom. Dosiaľ však IAAF nerozhodla o žiadnej zo 44 žiadostí od ruských športovcov. Medzi nimi je aj majsterka sveta v skoku do výšky z Pekingu 2015 Maria Kučinová, ktorá tvrdí, že je „kedykoľvek pripravená vycestovať“ a čakanie na verdikt ju rozčuľuje.

Zo 44 žiadostí o výnimku má 33 podporu Všeruskej atletickej federácie (VFLA). Zvyšných 11 osôb podľa prezidenta organizácie Dmitrija Šľachtina v minulosti spájali s dopingom, prípadne nedosahujú výsledky, ktoré by ich oprávňovali súťažiť na veľkom podujatí. O konkrétnych menách nechcel Šľachtin hovoriť. Ruskí atléti až na jednu výnimku chýbali na vlaňajších olympijských hrách v Riu de Janeiro.

V Brazílii štartovala iba diaľkarka Daria Klišinová, ktorá sa dlhodobo pripravuje v USA. Okrem nej priznali štatút neutrálneho športovca zatiaľ len osemstovkárke Julii Stepanovovej, ktorej svedectvo pomohlo pri odhaľovaní ruských dopingových podvodov.

Päť Rusov s negatívnym verdiktom CAS o účasti na MS

Športový arbitrážny súd nevyhovel pätici ruských bežcov na lyžiach, ktorí sa domáhali zrušenia predbežných zákazov činnosti a tým aj možnosti štartovať na majstrovstvách sveta. Správa vyšetrovateľa Medzinárodnej antidopingovej agentúry Richarda McLarena naznačuje, že s dopingovými vzorkami tohto kvinteta počas zimných olympijských hier 2014 v Soči niekto manipuloval. Dvaja z nich si zo Soči odniesli aj medaily.

Verdikt CAS neznamená, že odvolanie Rusov definitívne zamietli. V pondelok sa súd zaoberal iba žiadosťou o urgentné zrušenie suspendácií, ktoré by reprezentantom otvorilo dvere na svetový šampionát v klasických lyžiarskych disciplínach. Ten sa začne v stredu vo fínskom Lahti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #halové ME 2017 v atletike