Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

10 dní pred šampionátom Rusi stále nevedia, či budú môcť štartovať

Desať dní pred začiatkom atletických halových majstrovstiev Európy v Srbsku (3. - 5. marca 2017) stále nie je jasné, či sa budú môcť na podujatí zúčastniť aj ruskí športovci

21.02.2017 18:50 , aktualizované: 21:10
Atletika, Moskva Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata (3)

Atlétov z Ruska suspendovali zo všetkých medzinárodných súťaží ešte v novembri 2015 pre rozsiahle porušovanie antidopingových štandardov. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) prisľúbila, že umožní účasť na európskom halovom šampionáte pod neutrálnou vlajkou tým Rusom, ktorí neboli zapletení do škandálu a pravidelne sa podrobujú nezávislým dopingovým testom. Dosiaľ však IAAF nerozhodla o žiadnej zo 44 žiadostí od ruských športovcov. Medzi nimi je aj majsterka sveta v skoku do výšky z Pekingu 2015 Maria Kučinová, ktorá tvrdí, že je „kedykoľvek pripravená vycestovať“ a čakanie na verdikt ju rozčuľuje.

Zo 44 žiadostí o výnimku má 33 podporu Všeruskej atletickej federácie (VFLA). Zvyšných 11 osôb podľa prezidenta organizácie Dmitrija Šľachtina v minulosti spájali s dopingom, prípadne nedosahujú výsledky, ktoré by ich oprávňovali súťažiť na veľkom podujatí. O konkrétnych menách nechcel Šľachtin hovoriť. Ruskí atléti až na jednu výnimku chýbali na vlaňajších olympijských hrách v Riu de Janeiro.

V Brazílii štartovala iba diaľkarka Daria Klišinová, ktorá sa dlhodobo pripravuje v USA. Okrem nej priznali štatút neutrálneho športovca zatiaľ len osemstovkárke Julii Stepanovovej, ktorej svedectvo pomohlo pri odhaľovaní ruských dopingových podvodov.

Päť Rusov s negatívnym verdiktom CAS o účasti na MS

Športový arbitrážny súd nevyhovel pätici ruských bežcov na lyžiach, ktorí sa domáhali zrušenia predbežných zákazov činnosti a tým aj možnosti štartovať na majstrovstvách sveta. Správa vyšetrovateľa Medzinárodnej antidopingovej agentúry Richarda McLarena naznačuje, že s dopingovými vzorkami tohto kvinteta počas zimných olympijských hier 2014 v Soči niekto manipuloval. Dvaja z nich si zo Soči odniesli aj medaily.

Verdikt CAS neznamená, že odvolanie Rusov definitívne zamietli. V pondelok sa súd zaoberal iba žiadosťou o urgentné zrušenie suspendácií, ktoré by reprezentantom otvorilo dvere na svetový šampionát v klasických lyžiarskych disciplínach. Ten sa začne v stredu vo fínskom Lahti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #halové ME 2017 v atletike