Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruskí atléti vrátili z 23 medailí iba jednu, vylúčia ich z reprezentácie

Ruskí atléti s dopingovou minulosťou sa nevzdávajú medailí z olympijských hier ľahko, z dvadsiatich troch po dodatočnom odhalení podvodu na OH 2008 v Pekingu a OH 2012 v Londýne vrátili iba jednu.

16.02.2017 15:20
Rusko, doping, olympijské kruhy Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Anton Kokorin odovzdal bronz za tretie miesto štafety na 4×400 m v čínskej metropole. A to sám nebol pozitívny, doplatil na diskvalifikáciu krajana Denisa Alexejeva pre pozitívny steroidový nález. Všeruská federácia ľahkej atletiky (VFLA) preto vytiahla donucovací prostriedok a prikázala vrátiť kovy pod hrozbou vyradenia z reprezentácie a zákazu účasti na súťažiach.

Nespolupracujúcich vyradia tiež zo systému antidopingovej kontroly, čo bude znamenať koniec nádejí pre štart na medzinárodných podujatiach – ako neutrálnych športovcov. Medzinárodná asociácia atletických federácií VFLA už v novembri 2015 suspendovala pre rozsiahly dopingový podvod a trest stále trvá.

Pristihnutí atléti by navyše mali vrátiť aj finančné odmeny, ktoré z nečestne získaného úspechu vyplynuli. Pravda, hrozba stráca na účinku v prípadoch, keď športovci majú dištanc alebo už ukončili kariéru.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rusko #atletika #OH 2012 #OH 2008