Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pavla Koppa oberú o obľúbenú disciplínu. I tak chce do Tokia

Vždy sa mu viac darilo a preferoval ľubovoľnú pištoľ pred vzduchovou. Teraz si však trúfa uspieť na blížiacich sa majstrovstvách Európy aj vo svojej "slabšej“ disciplíne a pomaly sa zmieruje s tým, že z programu olympiády ľubovoľná pištoľ vypadne.

15.02.2017 18:22
Pavol Kopp Foto: ,
Pavol Kopp.
debata

"Najprv som bol z toho sklamaný. Na olympiádach sa mi v ľubovoľnej pištoli darilo oveľa viac, no už som sa s tým vyrovnal a vnímam to tak, že sa tomu jednoducho musím prispôsobiť,“ vysvetľuje skúsený pištoliar Pavol Kopp.

Tridsaťosemročný člen Športového centra polície obsadil vlani v Riu v ľubovoľnej pištoli pekné siedme miesto, pred deviatimi rokmi v Pekingu bol dokonca piaty. Vo svojej zbierke má aj striebro z Európskych hier v Baku. Nejaké úspechy však pozbieral aj vo vzduchovke.

"Na európskom šampionáte som bol štvrtý aj šiesty. Paradoxne v silnejšej disciplíne som nikdy do finále nepostúpil. Keď ľubovoľnú pištoľ naozaj vyradia z olympijského programu, bude to mať aj nejakú výhodu. Budem sa venovať len jednej disciplíne, a tak to bude v tréningoch trošku voľnejšie. Verím, že do Tokia 2020 sa dostanem aj cez vzduchovku,“ naznačuje.

Na ME v Maribore (8.-11. marca) túži po postupe do finále. "Cítim formu. Doterajšie výsledky naznačujú, že by som sa do finále mohol dostať. Na celkové prvenstvo však môže pomýšľať približne dvadsať strelcov, konkurencia je obrovská. Dostať sa do finále je v našom športe vždy úspech. Potom je to najmä o nervoch,“ vysvetľuje Kopp.

V Slovinsku sa po prvý raz popri individuálnej a tímovej súťaži (s Tužinským a Balážom) predstaví aj v mixe (so Zemčákovou). Práve táto nová disciplína má pod piatimi kruhmi nahradiť ľubovoľnú pištoľ mužov.

"Naša vzduchovkárska jednotka Juraj Tužinský sa rozhodol mix vynechať, ja si to rád vyskúšam. Každá súťaž je totiž dobrá skúsenosť. Samozrejme, o nejakých veľkých ambíciách sa hovoriť nedá. Tie by sme mohli mať skôr v tímovej súťaži. Tam by sme sa mali dostať do osmičky a zabojovať o medaily. Ďuro pôjde podľa mňa určite do finále a keď zaberieme aj my s nováčikom Peťom Balážom, môže to dobre dopadnúť,“ naznačuje.

Hoci by naďalej mohol strieľať i iné disciplíny, ak sa v lete potvrdí vyradenie ľubovoľnej pištole z olympijského programu, bude sa plne sústreďovať na vzduchovku.

"Pre strelca ako som ja je už nereálne naučiť sa strieľať na najvyššej úrovni z rýchlopalnej pištole. Škoda, že nás úplne zrušia z 50-metrovej strelnice. Každý strelec sa sústreďuje na olympijské disciplíny a u mňa to nie je iné. Takže tie ostatné ostanú už len na rozptýlenie v tréningu,“ poznamená.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Kopp