Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Neúčasť hráčov NHL nezmení formát olympijského turnaja, rozhodla IIHF

Aj keď sa vedenie zámorskej NHL rozhodne neuvoľniť najlepších svetových hokejistov na olympijský turnaj do Pjongčangu, Medzinárodná hokejová federácia už nebude meniť formát bojov.

08.02.2017 07:58
Hokej, hokejka, puk, hokejová bránka, hokejky Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Zástupcovia oboch strán sa stále nedohodli. Pôvodne mala byť definitíva známa do januára, nový termín nestanovili. Európske federácie by aj vzhľadom na prípravy ďalšieho ročníka chceli poznať akékoľvek stanovisko do konca marca. Akceptujú aj termín do záveru sezóny 2016/17.

„Chceme ukázať najlepší svetový hokej. Posledné rokovania v New Yorku a Los Angeles priniesli viaceré pozitíva, vyriešili sme celý rad problémov. Majiteľom klubov i zástupcom hráčskej únie sme odpovedali na mnohé otázky aj o cestovných náhradách či poistení,“ povedal prezident IIHF René Fasel.

V súvislosti s hokejovým olympijským turnajom sa objavujú hlasy, či by sa nemal zaviesť pre účastníkov vekový limit 23 rokov. Podobné pravidlo sa používa pri futbale pod piatimi kruhmi. „Nebudeme meniť pravidlá, termíny ani formát súťaže. Nechceme obmedzovať ani vek hráčov,“ dodal Fasel.

Vedenie NHL sa zdráha poslať hráčov na šieste ZOH v sérii počnúc japonským Naganom 1998. Klubových majiteľov odrádza problém s pokrytím cestovných nákladov a poistiek, ktoré v minulosti hradil Medzinárodný olympijský výbor, ale teraz to odmietol. Súťaž by sa musela prerušiť na dva týždne a finančné straty nevykompenzuje ani sledovanosť olympijského turnaja.

V Pjongčangu je o štrnásť hodín viac než v New Yorku, čo pre severoamerického televízneho diváka predstavuje problém. Juhokórejský trh nie je pre NHL zďaleka taký atraktívny ako ten čínsky. Do rozhovorov o účasti elity z NHL už vstúpil aj prezident MOV Thomas Bach, zatiaľ bezvýsledne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018