Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Amerika v putách politiky. Zatienila aj Super Bowl

Čo je v Spojených štátoch dôležitejšie ako finále v americkom futbale? Prevažne nič. Amerika má za sebou turbulentné obdobie a podľa mnohých analytikov už nič nebude také, ako predtým. Tak ako tohtoročný Super Bowl.

03.02.2017 17:56
Lady Gaga Foto: ,
Lady Gaga počas tlačovej konferencie k Super Bowlu.
debata (5)

Ak sa tlačová konferencia pred najdôležitejším zápasom sezóny, na ktorej odpovedala na otázky novinárov najväčšia hviezda NFL Tom Brady, nezaobišla bez politiky, dá sa povedať, že už je to oficiálne: Donald Trump zatienil aj udalosť, ktorá donedávna nemala za veľkou mlákou konkurenciu.

Nedeľňajšie finále medzi New England Patriots a Atlantou Falcons nebude len o športe.

Iba niekoľko hodín pred úvodnym výkopom odvysiela spravodajská stanica Fox news rozhovor s prezidentom Trumpom. V čase, keď už milióny Američanov budú sedieť pred televíznymi obrazovkami. Minulú sobotu zasa stovky ľudí protestovali v kongresovom centre NFL, aby tak vyjadrili odpor voči imigračnej politike nedávno inaugurovanej hlavy štátu.

O deň neskôr niekoľko hráčov Patriots aj Falcons – vrátane Mohameda Sanua, ktorý je moslimom – dostávalo štipľavé otázky. Týkali sa zákazu vstupu do USA pre ľudí z prevažne islamských krajín. Aby toho nebolo málo, politika sa dokonca môže stať aj priamou účasťou zápasu. Počas ostrosledovanej prestávky. Rozhodne o tom speváčka Lady Gaga, ktorá počas trinástich minút odspieva niekoľko svojich hitov.

Tridsaťročná rodáčka z newyorského Manhattanu je povestnou zástankyňou ľudských práv pre ženy a gejov. A tak je skôr pravdepodobné, že nejaké to gesto proti Trumpovi, ktorý na štadióne v texaskom Houstone nebude, si neodpustí ani tentoraz. Kritizovala ho totiž už od začiatku jeho prezidentskej kandidatúry.

"Ak z mojich úst zaznie nejaký odkaz, bude v súlade s tým, čo tvrdím celú svoju spevácku kariéru. Verím v absolútnu rovnosť, v to, že Amerika by aj naďalej mala byť esenciou lásky a dobroty. Moje vystúpenie bude aj tentoraz v súlade s touto filozofiou,“ naznačila slávna umelkyňa.

Veľké finále, ktoré sa uskutoční z nedele na pondelok (o 0.40 SEČ), bude tento rok iné. O Trumpovi a bez Trumpa. A až potom o športe.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Super Bowl