Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Varga: Teším sa na európsky šampionát doma

Najlepší plavec medzi triatlonistami bude mať v Bratislave šancu získať piaty titul európskeho šampióna v akvatlone.

27.01.2017 10:00
Richard Varga, Juraj Minčík Foto: ,
Richard Varga (vľavo) s riaditeľom Športového centra polície Jurajom Minčíkom, ktorý si spoluprácu s triatlonistom pochvaľuje.
debata

Slovenskú triatlonovú jednotku Richarda Vargu čaká v poolympijskej sezóne viacero noviniek a vrcholných podujatí. Okrem pestrej februárovej prípravy v Juhoafrickej republike či septembrového vyvrcholenia Svetového pohára v Rotterdame sa teší aj na posledný májový víkend.

„Je to pre mňa splnený sen. Vyrastal som asi 600 metrov od Draždiaka a v máji tu budú majstrovstvá Európy v akvatlone. Môžem na ne dobehnúť či doplávať cez kanál. Som veľmi rád, že sa také veľké podujatie odohrá práve v mojom rodnom meste. Viacerí pretekári mi potvrdili svoju účasť. Verím, že sa im na Slovensku bude páčiť,“ tešil sa 27-ročný Bratislavčan.

V hlavnom meste by sa mali predstaviť tri stovky pretekárov z 25 krajín sveta. Pred domácim publikom má štvornásobný európsky šampión v kombinácii plávania a behu vysoké ambície. „Je to pre mňa obrovská výzva. Chcem sa pred domácim publikom pobiť o medailu. Súťažiť na mieste, kde ma všetci dobre poznajú a držia mi palce, bude skvelý pocit. Bojovať o európsky primát na domácej pôde nemôže hociktorý slovenský športovec. Mám takúto cennú šancu a nechcem ju premárniť,“ vravel sebavedomo.

Na olympiáde v Riu vybiehal z vody i zosadal z bicykla prvý v poradí, do cieľa dobehol jedenásty. Riaditeľ Športového centra polície (ŠCP) Juraj Minčík je s krátkou spoluprácou nadmieru spokojný.

„Združujeme štrnásť športov a sme radi, že od 1. decembra 2015 k nim patrí aj triatlon. Snažíme sa Richardovi utvoriť čo najlepšie podmienky. Myslím si, že naša spolupráca je vzájomne výhodná a prínosná. Svojimi výkonmi zvyšuje kredit slovenského triatlonu,“ nešetril slovami chvály Minčík.

Podľa bývalého reprezentanta vo vodnom slalome Vargove výkony dláždia cestu ostatným triatlonistom do ŠCP.

„Niekde sme museli začať, preto sme si vybrali to najlepšie, čo na Slovensku máme. Stále sú tu debaty, koho ďalšieho by sme mohli prijať do ŠCP a rozšíriť našu triatlonovú základňu, aby to nebolo o jednom športovcovi. Do úvahy pripadá napríklad Romana Gajdošová, ktorá bola 12. na minuloročných MS v Mexiku. Ďalším adeptom by mohol byť junior Matúš Verbovský. Ešte to musíme prebrať so Slovenskou triatlonovou úniou. Radi si vypočujeme ich názor a odporúčania,“ doplnil Minčík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triatlon #Richard Varga #akvatlon