Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škantárovci chcú dokončiť zlatú zbierku

Hlavným cieľom je zisk titulu svetových šampiónov. Vodní slalomári bratranci Ladislav a Peter Škantárovci vo štvrtok na pôde Národného športového centra v Bratislave absolvovali vstupné testy pred sezónou 2017. Zverenci Pavla Ostrovského ich mali len pár dní pred odletom na sedemtýždňové sústredenie v austrálskom Penrithe.

26.01.2017 16:40
Ladislav Škantár,  Peter Škantár, Škantárovci,... Foto: ,
Vodní slalomári Ladislav (vľavo) a Peter Škantárovci počas testov v Národnom športovom centre v Bratislave.
debata

„Testy nám dávajú poriadne zabrať. Presne vám ukážu, že sa zlaté olympijské medaily nevešajú na krk len tak, pre nič za nič. (smiech) V športe si treba všetko zaslúžiť a poctivo odmakať. Sme spokojní, priebežné výsledky ukazovali, že s Peťom sme na tom momentálne veľmi dobre. Dôležité bude zúročiť to a preniesť na vodu. Tvrdo sme cez zimu pracovali, verím, že to v lete zužitkujeme,“ povedal trochu zadýchaný Ladislav. Jeho kolega zo zlatej lode Peter v tom čase s maskou na tvári a pádlom v ruke končil s povinnými meraniami.

Škantárovci mávajú tieto testovania vždy na začiatku roka, niekoľkokrát v priebehu ročníka a hneď po konci sezóny. Výsledky im ukážu rezervy, podľa ktorých si vedia nastaviť tréningové plány.

„Osobne si myslím, že zaostávam v kondícii. V zime sme robili viac silovú prípravu ako vytrvalostnú. Kondička mi trochu spadla, lebo bola v úzadí. Možno to testy až tak neukázali, ale ja cítim, že musím v Austrálii zapracovať na vytrvalosti. Nedávno sme mali sústredenie v rakúskom Ramsau. Bohužiaľ, v prvý deň som trochu nachladol a zvyšok už to nebolo ono,“ podotkol. Peter a o pol roka starší Ladislav v pondelok odlietajú do Penrithu, kde si okrem tvrdej driny budú môcť užiť aj chvíle so svojimi rodinami.

„Veľmi sa tešíme, že s nami pôjdu aj najbližší. Bude to po prvý raz, čo sa tam vyberiem aj s manželkou a dcérkou. Plánujeme ísť do zoologickej záhrady Taranga, ktorá patrí k najkrajším na svete. Na to sa spolu s deťmi tešíme najviac. Bude to určitý relax, aj keď nie taký, ako mávam doma. Tam si po tréningu vyložím nohy a je hotovo. (smiech) Na druhej strane sa nebudeme zamýšľať nad tým, že nám chýba rodina. Predsa len, obaja máme malé deti. Keď odchádzam z domu, je mi to ľúto a navyše, malá ma nechce pustiť,“ vravel s úsmevom.

V početnej tréningovej skupine, ktorá sa vyberie na južnú pologuľu, budú okrem Škantárovcov aj strieborný medailista z Ria Matej Beňuš, majstri Európy Alexander Slafkovský i deblkanoisti Tomáš Kučera s Jánom Bátikom či kajakári Jakub Grigar s Elenou Kaliskou.

Zlatá premiéra. Vodní slalomári bratranci... Foto: SITA/AP, Martin Mednansky/fotografika.sk
OH 2016: Vodný slalom mužžov Zlatá premiéra. Vodní slalomári bratranci Ladislav a Peter Škantárovci ovládli olympijské deblkanoe.

„Chceme sa dobre rozjazdiť. Berieme si tam aj novú loď, budeme si na ňu musieť trochu zvyknúť. Po Austrálii by sme mali ísť na majstrovstvá Európy do slovinského Tacenu, kde by sme chceli získať nejaké pekné umiestnenie. Potom máme ešte preteky Svetového pohára.“

Čo bude pre Škantárovcov najväčšou prioritou v prvej poolympijskej sezóne? „Celé snaženie smerujeme k majstrovstvám sveta vo francúzskom Pau. Na prelome septembra a októbra by sme tam radi skompletizovali našu zlatú zbierku. Chýba nám titul svetových šampiónov v C2. Kanál v Pau nám sedí. Verím, že budeme úspešní,“ ozrejmil 33-ročný pretekár.

Obaja úspešní vodáci sú spoločne s futbalistom Marekom Hamšíkom a tenistkou Dominikou Cibulkovou nominovaní na zisk Krištáľového krídla za rok 2016 v kategórii šport. Odovzdávanie cien je v nedeľu, posunuli odlet do Austrálie práve kvôli tomu? „Určite nie. Odchod do Austrálie sme si naplánovali už dávnejšie. Zhodou náhod to vyšlo ideálne. Tešíme sa na túto príjemnú udalosť,“ doplnil Ladislav Škantár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Ladislav a Peter Škantárovci