Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doping straší aj z minulosti. Európska atletika preskúma rekordy

Európska atletická asociácia (EAA) chce v súvislosti s dopingovými škandálmi preskúmať hodnovernosť platných európskych rekordov.

26.01.2017 14:32
doping, atletika, medaila Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Výkonný výbor preto vo štvrtok schválil vytvorenie osobitnej pracovnej skupiny, ktorá by mala analyzovať situáciu a dostupné historické pramene a do septembra predložiť EAA návrhy na ďalší postup.

Podľa predsedu EAA Sveina Arneho Hansena by mali byť európske rekordy stopercentne dôveryhodné. „Bohužiaľ to pri pohľade na niektoré výkony v európskych historických tabuľkách nie je ten prípad,“ povedal nórsky funkcionár.

Podozrenie padá predovšetkým na výkony športovcov z niekdajšieho východného bloku vrátane ZSSR a NDR z 80. rokov. Niektoré ženské výkony z tej doby sú stále platnými svetovými rekordmi, medzi nimi aj čas legendy československej atletiky Jarmily Kratochvílovej 1:53,28 na 800 metrov z roku 1983.

„Som v pravidelnom kontakte s predsedom svetovej atletiky Sebastianom Coeom. IAAF chce toto preskúmanie sledovať a rozhodne sa, či podobnú akciu nespustiť aj na svetovej úrovni,“ uviedol Hansen, ktorý je zároveň členom výkonného výboru IAAF. „Je to zjavne problematická a zložitá záležitosť,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska atletická asociácia