Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Varga: Chýba mi medaila. To je najväčší motív

Po solídnom jedenástom mieste na augustových olympijských hrách v Riu si trochu oddýchol. S lekármi dal dokopy zranenú achilovku a začal sa pripravovať na špecifický rok 2017.

23.01.2017 19:00
Richard Varga Foto: ,
Richard Varga.
debata

Triatlonista Richard Varga vstupuje do prvej poolympijskej sezóny s viacerými novinkami, smelými cieľmi a nabitým programom.

Pád z bicykla

„Užil som si skvelú a tuhú slovenskú zimu. Mám rád sneh i mráz. Venoval som sa najmä lyžovaniu a kondičnej príprave. Keďže som bol doma, mohol som sa stretávať s rodinou a priateľmi, čo si veľmi pochvaľujem. Chcel som nabrať čo najväčší objem a dávať si pozor na zranenia,“ vravel na tlačovej konferencii.

Po problémoch s achilovkou je preňho zdravie ešte o čosi dôležitejšie ako doteraz. Aj napriek snahe sa nevyhol nepríjemnému pádu z bicykla.

„Cesta bola zľadovatelá, zletel som do nejakej kotliny, šúchal som sa dole asi šesť metrov. Nič sa mi nestalo, môžem ďalej pokračovať v tréningu. Horská cyklistika ma baví. Hoci v nej nie som žiaden Peter Sagan, snažím sa zlepšovať vo všetkom, čo mi nejde. Vždy pracujem až dovtedy, kým sa danú vec nenaučím naplno,“ poznamená.

Sústredenie so Šebom

Po zimnej príprave zvolil sústredenie v netradičnom letovisku. Na päť týždňov sa 1. februára vyberie do juhoafrického Potchefstroomu, kde sa pripravujú aj slovenskí atléti.

„Dali mi výborné referencie, pravidelne tam chodia na tréningové kempy. Vybral som si ho preto, lebo v Európe momentálne panujú veľmi chladné podmienky. Tam by to malo byť bez prehánok pri 30 stupňoch Celzia vo výške okolo 1400 metrov nad morom. Verím, že tam nájdem dobré možnosti na ďalšiu prípravu,“ vysvetľuje.

V jeho tréningovej skupine sa okrem osvedčených členov objavia aj nové tváre. Tie by podľa Vargu mali celý pobyt oživiť a spestriť.

Unavený Richard Varga v cieli. Foto: SITA, Martin Medňanský
Richard Varga Unavený Richard Varga v cieli.

„Pôjde so mnou dlhoročný tréningový sparringpartner Tomáš Kubek a pridá sa k nám aj bývalý reprezentačný futbalový útočník Filip Šebo. Som zvedavý, ako to zvládne. Konečne mu ukážeme, čo je to pravý šport… (smiech) Verím, že mu to trochu osolíme. Uvidíme, či to Filip vydrží celých päť týždňov. Tréningy, ktoré zvládne aj on, budeme robiť spoločne,“ priblížil 27-ročný pretekár. S bývalým reprezentačným utočníkom, ktorý Artmedii Petržalka v sezóne 2004/2005 vystrieľal ligový titul 25 gólmi, spája futbalová minulosť i priateľstvo.

„Filip je odo mňa o päť rokov starší. Mali sme v Artmedii spoločného trénera pána Nitku. V čase, keď som končil s futbalom, bol kráľom strelcov. Kedysi bol mojím vzorom. Vraj som teraz ja tým jeho, ale musíte sa ho na to opýtať. (smiech) Futbal so mnou nechce hrať, radšej sa s chuťou pustil do triatlonu. Párkrát sme spolu v zime trénovali. Má veľké odhodlanie a berie to vážne. Dali sme mu šancu, nech sa ukáže,“ ozrejmuje.

Chce medailu

Tento rok Vargu i jeho súperov čaká nový projekt triatlonovej ligy. Premiérový ročník má byť v marci na Hamilton Islande v Austrálii.

„Má úplne iný a divácky atraktívnejší formát. Pôjdu sa troje skrátené preteky – 200 m plávanie, 6 km bicykel a 2 km beh – medzi ktorými bude desaťminútová prestávka. Predstaví sa na ňom 20 elitných pretekárov, po prvom a druhom kole vypadnú piati najhorší, vo finále si to rozdá najlepšia desiatka. Cieľom je, aby sa triatlon spopularizoval a dostal viac do športového povedomia.“

Aké ambície má v roku 2017? „Mojimi vrcholmi sú tohtoročné majstrovstvá Európy v olympijskom triatlone v Kitzbühli (16. – 18. 6.) i v sprint triatlone v Düsseldorfe (23. – 25. 6.). Chcel by som sa zúčastniť šiestich súťaží Svetového pohára vrátane vyvrcholenia v Rotterdame (13. – 18. 9.). Veľmi rád by som nadviazal na úspech v Ženeve, kde som na ME 2015 obsadil štvrtú priečku. Obrovskou motiváciou je pre mňa získať konečne cenný kov, ktorý mi v zbierke chýba,“ dodáva pretekár Športového centra polície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triatlon #Richard Varga #Filip Šebo