Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Začína sa nová sezóna WRC. Bez Volkswagenu, ale s Toyotou Yaris

Dvomi štvrtkovými rýchlostnými skúškami v neskorých večerných hodinách odštartuje tradične v monackom Monte Carle tohtoročný seriál majstrovstiev sveta v rely WRC. Program úvodného podujatia je rozdelený do štyroch dní, celkovo jazdci absolvujú 17 testov.

18.01.2017 16:32
Toyota Yaris WRC Foto:
Toyota Yaris WRC.
debata

Najväčšou zmenou oproti minulej sezóne bude neúčasť majstrovského Volkswagenu, ktorý po závere vlaňajšieho ročníka oznámil odchod zo šampionátu. Nový tím si tak musel hľadať úradujúci a štvornásobný majster sveta Sébastien Ogier, ktorý napokon zakotvil v družstve M-Sport a bude jazdiť na automobile Ford Fiesta WRC.

Ďalší z bývalých pilotov nemeckej značky Jari Matti-Latvala si našiel miesto v Toyote, ktorá sa vracia do seriálu po 17 rokoch. Tretí pretekár Volkswagenu Andreas Mikkelsen sa predstaví v nižšej triede WRC-2 v tíme Škoda Motorsport.

„Pôjde o novú sezónu v každom zmysle slova – začína sa nová éra, máme nové auto a nový tím. Všetci vieme, že skúsenosti sú v rely dôležitým faktorom a bolo by pekné mať viac času na aklimatizáciu v novom prostredí. Za posledný mesiac sme sa však naučili mnoho. V priebehu rokov som zistil, že v prístupe treba byť pragmatický a musím sa sústrediť na svoju prácu. Presne to urobíme počas nadchádzajúcich pretekov. Nemali sme veľa času na prípravu, ale na prvé preteky ideme s odhodlaním odovzdať maximum,“ cituje Ogiera stránka wrc.com.

Celkovo sa v tejto sezóne uskutoční 14 podujatí, to posledné je na programe 16. – 19. novembra v austrálskom Coffs Harbour. Šampionátu už viac ako desať rokov vládnu francúzski jazdci. Po rekordnej šnúre Sébastiana Loeba (2004 – 2012) nastúpil Ogier, ktorý dominuje od sezóny 2013. Posledným nefrancúzskym majstrom sveta WRC bol v roku 2003 Nór Petter Solberg.

Program tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta v rely:
19. – 22. januára: Rely Monte Carlo – Gap (Fr.)
9. – 12. februára: Rely Švédska – Karlstad
9. – 12. marca: Rely Mexika – León
6. – 9. apríla: Rely Francúzska – Bastia
27. – 30. apríla: Rely Argentíny – Villa Carlos Paz
18. – 21. mája: Rely Portugalska – Matosinhos
8. – 11. júna: Rely Sardínie – Alghero
29. júna – 2. júla: Rely Poľska – Mikolajki
27. – 30. júla: Rely Fínska – Jyväskylä
17. – 20. augusta: Rely Nemecka – Trier
5. – 8. októbra: Rely Katalánska – Salou
26. – 29. októbra: Rely Walesu – Deeside
16. – 19. novembra: Rely Austrálie – Coffs Harbour

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Sébastien Ogier #Jari Matti-Latvala