Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitko a Jakeš sú hviezdy. Slávny Dakar môžu i vyhrať

Hovoria, že Dakar je droga. Kto ho raz okúsi, už sa ho nevie vzdať. Dokonale to potvrdzujú aj slovenskí motocyklisti Štefan Svitko a Ivan Jakeš.

02.01.2017 08:00
Dakar rely Foto: ,
Rely Dakar 2017.
debata

Na slávnu rely sa pripravujú počas celého roka. Hoci už na Dakare prežili vrcholy aj pády, dostal sa im pod kožu natoľko, že si už nevedia predstaviť záver roka bez cestovania do Južnej Ameriky a úvod nového inak než v sedle svojich hučiacich strojov.

Najnebezpečnejšia rely odštartuje svoj 38. ročník v pondelok v paraguajskom hlavnom meste Asunción. Obaja Slováci patria medzi horúce želiezka v ohni a oprávnene majú vysoké ambície.

Štyridsaťtriročný Jakeš hovorí otvorene o útoku na celkový triumf. O deväť rokov mladší Svitko sníva nepochybne o tom istom, no verejne považuje aj umiestnenie do štvrtého miesta za vynikajúci výsledok.

Silný ako býk

„Z Tobyho Pricea (vlaňajší víťaz, pozn.) sa vykľul veľmi dobrý pretekár. Má výbornú techniku a je rýchly. Robí však aj chyby. Na tie sa spolieham. V súčasnosti – už bez Marca Comu – je na štarte asi sedem alebo osem ľudí, ktorí môžu reálne vyhrať. Počas roka som obmedzil všetky ostatné aktivity, tvrdo a zodpovedne sa pripravoval na Dakar práve preto, aby som sa v cieli mohol tešiť práve ja,“ približuje svoje ambície Jakeš.

Na jeho schopnosti upozorňuje aj oficiálna stránka podujatia. „Skúsený Slovák je pretekár telom i dušou. Muž, ktorý ide vždy na limite, aby si splnil svoje odvážne sny. Silný ako býk a rýchly rovnako ako tí najlepší môže znova prekvapiť všetkých okolo,“ píšu organizátori pri jeho profile.

Rodák z Myjavy štartuje na Rely Dakar jubilejný desiaty raz. Premiéru si odbil v roku 2007 ešte na pôvodnej trati v Afrike, ale úspešný nebol. O rok mu druhý štart zmarili teroristické hrozby, pre ktoré preteky zrušili a následne presunuli do Južnej Ameriky. Z doterajších deviatich účastí prišiel do cieľa štyrikrát. Jeho najlepší výsledok sa zrodil pred štyrmi rokmi, skončil na fantastickom štvrtom mieste.

Ivan Jakeš. Foto: Stránka Ivana Jakeša na facebooku.
Ivan Jakeš Ivan Jakeš.

„Dokázal som, že mám na to jazdiť medzi najlepšími. U elitných pretekárov som si vydobyl rešpekt. Berú ma medzi seba, vedia, že si na mňa musia dať pozor. Tento výsledok je čosi úplne úžasné. Roky som sa na Dakare trápil, mal som stres a problémy a nikdy to nevyšlo podľa mojich predstáv. Tentoraz to všetko vypálilo úplne perfektne, som absolútne spokojný,“ rozplýval sa vtedy v cieli.

Dobre jazdil aj v ďalších dvoch ročníkoch (jedenáste a ôsme miesto), vlani ho však vyradil ťažký pád a nepríjemné zranenie kolena. Teraz verí, že mu bude opäť priať aj potrebné šťastie.

Iný ako Sagan

Svitko absolvoval pred rokom, na rozdiel od svojho konkurenta, najvydarenejší Dakar v kariére. Už predtým naznačil, že patrí medzi najrýchlejších a mentálne i fyzicky nesmierne odolných pretekárov. Dve piate miesta (2012 a 2015) boli výbornými výsledkami, no vlani dal na ne zabudnúť jedinečnou jazdou a celkovým druhým miestom.

„Najťažšie okamihy som prežíval v predposlednej etape. Bola veľmi dlhá, meraný úsek trval šesť hodín. Pršalo, podmienky boli náročné. Mal som desaťminútový náskok na tretieho, potreboval som si ho udržať. Cítil som tlak z blížiaceho sa cieľa. Celý Dakar som išiel vpredu, to je povzbudzujúce aj do budúcnosti,“ rozplýval sa ešte priamo v cieli v Rosariu.

„Raz môže aj vyhrať. Skončil druhý, takže mu k tomu chýba už len jediný krôčik. Samozrejme, muselo by všetko do seba ideálne zapadnúť. Základom je perfektne sa fyzicky pripraviť a mať kusisko šťastia. Bez neho nemáte šancu,“ naznačuje slovenská motocyklová legenda Jaroslav Katriňák.

Tridsaťštyriročný Svitko štartuje na Dakare od roku 2010 a len dvakrát sa musel vzdať. Od prvej účasti potvrdzoval svoje vysoké kvality.

Štefan Svitko počas siedmej etapy na Rely Dakar... Foto: SITA/AP, Jorge Saenz
Štefan Svitko Štefan Svitko počas siedmej etapy na Rely Dakar 2016.

„Svitko nie je šoumen ako jeho krajan Peter Sagan. Môže sa však pochváliť obrovským talentom a má všetko pre to, aby sa z neho v budúcnosti stala hviezda Dakaru. Vlani ho predbehol len Toby Price, takže má pred sebou už len posledný krôčik,“ chvália slovenského motorkára na oficiálnej stránke dakar.com.

Ambiciózny jazdec je pripravený napáliť to naplno už od prvej etapy. „Nemám už žiadne obavy, keď musím jazdiť vpredu sám. Vlani mi to celkom vychádzalo a dôverujem si. Spolieham sa aj na väčšiu podporu od KTM priamo v pretekoch,“ prezrádza Svitko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Ivan Jakeš #Rely Dakar 2017