Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čaká ich viac oddychu a skúšania. Nemusia urobiť výsledky

Pre úspech pod piatimi kruhmi spravili všetko a vyplatilo sa. Nepriniesli si síce domov zlaté medaily, ale radosť z olympijského striebra bola obrovská.

30.12.2016 18:45
oh Rio, madeaila, kanoistika, stvorkajak, Foto: , ,
Strieborní medailisti Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka.
debata

Druhé miesto z Ria je pre štvoricu kajakárov Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka viac než zlato z vlaňajších majstrovstiev sveta a zároveň potvrdením, že posadenie sa do spoločnej lode pred len čosi viac ako rokom a pol bolo výborným krokom.

„Máme za sebou opäť vydarený rok. Trochu ťažšie sa nám doň štartovalo, ale taký bol plán – načasovať formu na olympiádu. Už náš triumf na ME naznačil, že sme na dobrej ceste. Nebola tam síce najsilnejšia konkurencia, ale aj my sme šli na šampionát z plného tréningu a dosiahli vynikajúci čas. Na olympiáde sme veľmi chceli vyhrať, ale striebro nás potešilo tiež. V súboji s Nemcami nešlo o pár centimetrov, boli naozaj lepší ako my,“ hodnotí sezónu tréner úspešných rýchlostných kanoistov Peter Likér.

Najťažšie bolo zvládnuť emócie

Honor úradujúcich majstrov sveta, bohaté skúsenosti dvojice veteránov Vlčeka s Tarrom plus sila a výbušnosť mladíkov Myšáka s Linkom. Všetky tieto predpoklady predurčovali slovenskú posádku káštvorky v Riu na výborný výsledok.

Vyrovnať sa však museli so špeciálnymi nástrahami olympiády – enormným tlakom i množstvom rozptyľujúcich faktorov.

„Vedeli sme, že v Riu bude obrovská konkurencia a bude to extrémne vyrovnané. Dôležité bolo zvládnuť to najmä po emotívnej stránke. Boli sme tam dva týždne, videli sme ako niektorí vyhrávali svoje preteky, iní prehrávali a my sme nechceli zlyhať. Je veľmi ťažké dávať si v olympijskej dedine pozor na stravu a všetko okolo, keď vidíte, že takmer všetci okolo už buď oslavujú alebo smútia,“ približuje Likér.

Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka.

Priznal, že pre neho i jeho zverencov veľa znamená fakt, že úspechy štvorkajaka ocenili hlasujúci v ankete Športovec roka víťazstvom v kategórii kolektív roka. „Keď sa Erik s Ďurom stali dvojnásobnými majstrami sveta, skončili medzi jednotlivcami až štvrtí… Bolo to pre nás sklamanie. Rovnako vlani, keď štvorkajak získal titul na MS a bol len druhý,“ vysvetlil. „Máme z toho obrovskú radosť. Na všetkých pretekoch, na ktorých sme sa zúčastnili, sme podali maximálny výkon. Dúfam, že aj v budúcich sezónach sa to bude opakovať,“ doplnil Linka.

Starší budú viac oddychovať

Všetci štyria šikovní kajakári si pochvaľujú, že napriek výraznému vekovému rozdielu si dobre rozumejú. Vytvorili správne fungujúci kolektív.

Od nového roka však pribudne do tréningovej skupiny Petra Likéra aj trojnásobná olympijská víťazka Gabriella Szabóová z Maďarska. „V januári už s nami absolvuje tréningový kemp na bežkách v Ramsau a potom s nami pôjde aj na sústredenie do USA. Budeme mať k dispozícii jednu z najlepších tréningových skupín na svete. Gabriella je trojnásobná olympijská víťazka, chalani sú majstri sveta v K2 a K4. Budeme sa podľa toho správať a pokúsime sa byť vzorovým tímom pre ostatných,“ tvrdí Likér.

Zároveň aj naznačí, aké má plány pre budúcu sezónu. Prioritou, pochopiteľne, ostáva úspešná káštvorka. Zároveň však prichádza ideálny čas na skúšanie rôznych posádok a zároveň bude sledovať, čo sa deje v táboroch súperov.

„Erik s Ďurom si viac oddýchnu. Budeme trénovať, ale nemusíme teraz tlačiť na pílu a sústreďovať sa na výsledky. Tri roky sme boli na vrchole. Chalani už majú nad 35 rokov a nemôžeme držať ich telá ďalšie štyri roky v top forme a strese. Môžeme si schuti zapretekať a skúšať rôzne disciplíny. Naša príprava bude smerovať k MS 2019 v Szegede, ktoré budú kvalifikáciou na olympiádu do Tokia,“ vysvetľuje.

Tešia sa zo zotrvania tisícky

Pozitívum pre ďalšie ambície partie okolo zohratej dvojice z Komárna je, že avizovaná zmena v disciplínach pod piatimi kruhmi – kilometer mala pre káštvorky vystriedať polovičná trať – sa nekoná.

„Pre našu posádku je to určite lepšie. Päťstovka je kratšia a rýchlejšia. Kilometer máme natrénovaný,“ naznačuje Myšák a so smiechom nadnesene dodá: „Je to dobré najmä pre Ďura s Erikom. Aby vládali.“

Spoločne za veľkým cieľom. Denis Myšák, Erik...

Tréner vysvetľuje, že v prípade zmeny by bola na päťstometrovej trati obrovská konkurencia. Výrazne vyššia než na kilometri.

„Keďže vyhodili z programu K2 na 200 m, na päťstovku by presedlali nielen všetci z kilometra, ale aj šprintéri. Navyše, polovičná trať by viac sedela mladším výbušným pretekárom. My vieme dlho a poctivo pracovať a máme správnu techniku. Erik s Ďurom sú skúsení a majú extrémne veľa natrénované. S dvoma mladými tvoria top posádku,“ hovorí Likér.

Skúsili automaty, užili si Grand Canyon

V novembri sa partia štyroch kamarátov rozdelila. Vlček ostal doma s rodinou, Linka šiel na sústredenie do Talianska a Myšák s Tarrom do USA.

„Nebola to síce dovolenka, ale ani nejako extra náročné sústredenie. Len pomaly sme sa vracali do tréningového procesu. Ráno sme chodili na vodu alebo do posilňovne a zabehať si, poobede sme plávali. Tréner tam bol s nami tri týždne a potom za nami prišla moja priateľka a Ďurova žena s deťmi,“ prezrádza Myšák.

Spoločne si boli pozrieť Grand Canyon, Hooverovu priehradu, Unbiversal Studios i Las Vegas. „Vegas bolo pekné. Vyskúšali sme si aj automaty,“ vraví Myšák, ktorý až koncom novembra oslávil 21. narodeniny, ktoré sú v Amerike považované za hranicu dospelosti. „No, nemali ma tam pustiť, ale neoholil som sa a vyzeral som trochu starší,“ rozosmeje sa.

„Radšej mám prírodu, takže najväčší zážitok boli kaňon a priehrada. Na húsenkových dráhach v Universal Studios ma zase po všetkom povodila priateľka, ktorá má takéto atrakcie veľmi rada. Chcela vyskúšať všetko. Ja sa ich síce nebojím, ale býva mi na nich zle. Mal som toho veru dosť,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Vlček #Juraj Tarr #K4 #Denis Myšák #Tibor Linka